Schuim in bier is belangrijk

schuimkraagAfgelopen week dronk ik pils dat direct doodsloeg. Bier zonder schuimkraag ziet er echt niet uit en dan smaakt het in mijn beleving direct minder. Sommige vinden het schuim in bier irritant. Toch heeft een belangrijk doel en kan het niet gemist worden. Het schuim zorgt er namelijk voor dat het aanwezige koolzuur in het bier blijft. De schuimkraag bestaat ook uit kleine koolzuurbelletjes die de koolzuur vasthoudt. Terugkomend op het direct verdwijnen van mijn schuimkraag…..

 

Dat kwam omdat ik lippenstift ophad. Daar zit vet in en door vet is de schuimkraag snel weg. Dames, als je bier gaat proeven op een bierfestival laat die lippenstift dus maar thuis. Zo kan je je voorstellen dat het eten van een heerlijke pinda, worst of andere vettige hapjes niet goed zijn voor de schuimkraag in je bier.

En verder nog een andere belangrijke tip, die ik overigens omwille van tijd ook niet altijd opvolg: stop je bierglazen niet in de vaatwasmachine of in een sop met afwasmiddel. Ook dit laat de schuimkraag snel verdwijnen. De beste manier is door lauwwarm water te nemen en het glas gewoon met je handen uit te spoelen, een schone theedoek pakken en de kast weer in. Proost!

Lees ook:Heineken komt met valentijnscadeau
Lees ook:Geef goede taptips en win Horecava-kaarten
Lees ook:De kurk van de fles!
Lees ook:Brits real ale bier: het is niet mijn bier….
Lees ook:Britten klagen over schuimkraag

5 reacties op “Schuim in bier is belangrijk

 1. Alexander

  Door kenners (wtmb) wordt ook de theedoek tot doeka non grata verklaart. Dit vanwege de stofdeeltjes die dan aan de binnenkant van het glas blijven zitten. Bij vakbekwaamheid cafebedrijf heb ik ooit geleerd om de glazen te ontvetten met sodawater en daarna met lauw water naspoelen en uit laten lekken.

  Chemici hebben soms hun eigen methode. (iets met drogen met acceton ;)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Kijk een echte kenner!

     /   Beantwoorden  / 
 2. bAVkito

  In feite is de schuimkraag er om LUCHT uit het bier te houden.
  Anders oxideert het bier (verschralen) wat dus niet goed is.

  Ach ja—nuanceverschil.

  Is je glas half-vol of half-leeg is dezelfde dicussie :)

    /   Beantwoorden  / 
 3. Erwin

  Waarom zou je een schuimkraag waarderen? Alleen in nederland word getapt met een schuimkraag, persoonlijk vind ik dit net als b,v cola snel inschenken krijg je ook een schuimkraag maar de cola slaat eerder dood, net als bier ,als ik in het buiteland een schuimloos biertje drink vind ik persoonlijk deze lekkerder. Bier uit blik of direct uit flesje zit ook geen schuim op en ook dit smaakt mij goed, en ook nooit ondervonden dat dit eerder dood slaat

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.