Alcohol verdubbelt kans op hartaanval net na drinken

Het matig drinken van alcohol resulteert op de lange termijn in een aanzienlijk verlaagde kans op een hartaanval. Dit is al uit heel veel onderzoeken gebleken. Uit een onderzoek waarvan de resultaten gisteren werden gepresenteerd in Amerika blijkt echter dat tot een uur na de alcoholinname echter een dubbele kans is op een hartaanval.

Dit blijkt uit een onderzoek naar hartfalen door de Amerikaanse hart vereniging. Het maakt daarbij niet uit of wijn, bier of een andere alcohol wordt genuttigd. Dus iedereen die een glas rode wijn neemt voor zijn hart…. De mate van het risico is wel afhankelijk van hoeveel je drinkt en hoe vaak. Overigens is dit onderzoek uitgevoerd onder patiënten die al een hartproblemen hebben.  209 mannen en 181 vrouwen zijn drie dagen na een hartaanval geïnterviewd. 14 mensen hadden alcohol gedronken een uur voor het hartfalen.

In vergelijking tot de personen die geen alcohol gedronken hadden, waren de volgende conclusies te trekken:
- in het eerste uur was de kans 2.3 keer groter
- in het tweede uur 1.6 keer groter
- na 24 uur 30% minder kans op een hartaanval.

Net na het drinken van alcohol gaat de bloeddruk omhoog en wordt het bloed iets dikker. Dit zorgt voor het verhoogde risico. Het onderzoek geeft een duidelijk beeld echter bij matig alcoholgebruik staan de gezondheidsvoordelen voor de lange termijn mogelijk niet in vergelijking tot het risico. Ook geven de onderzoekers aan dat om het nog overtuigender te kunnen stellen toch nader onderzoek ingesteld moet worden waarbij mensen at random alcohol drinken. Meer achtergrond over het onderzoek zijn hier te vinden. Het is allemaal wat die onderzoeken. Je schiet er eigenlijk uiteindelijk niet zo heel veel mee. Gewoon niet meer drinken dan 2 glazen per dag voor mannen en 1 voor een vrouw.

Bron: Science Daily

Lees ook:Bier goed voor ‘t hart!
Lees ook:Bier verkleint kans op suikerziekte met 40%
Lees ook:Alcoholische drank voorkomt beroerte
Lees ook:Is bier drinken gezond?
Lees ook:Drink bier na niertransplantatie

Eén reactie op “Alcohol verdubbelt kans op hartaanval net na drinken

  1. W. Verschoor

    Onderzoek na onderzoek en steeds weer andere resultaten. Wellicht zou het geld van die onderzoeken beter besteed kunnen worden aan de gezondheidszorg.Laat ons nou een lekker biertje of wijntje drinken (ik heb het niet over zuipen) en verzeker ons van goede zorg. Al die onderzoeken met steeds weer wisselend resultaat maken de mensen nerveus, geven stress, en dat is dus echt slecht voor je gezondheid. Lieve mensen: ‘PROOST’.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.