Onduidelijkheid houdbaarheidsdatum bier

bierEr blijkt nog steeds veel onduidelijkheid over de houdbaarheidsdatum van bier. Met name bij mensen die af en toe bier of pils drinken. Dan zie ik tot mijn grote schrik ineens een speciaalbier door de gootsteen gaan omdat de datum verstreken is. Nog een paar feiten over de houdbaarheid. Er zijn bieren die zelfs een ongelimiteerde houdbaarheid hebben. Donker bewaren bij een constante temperatuur is dan belangrijk. Pils, bier van lage gisting, hebben een kortere houdbaarheid.  

 

De trappistenbieren, hoge gisting, hebben gemiddeld een houdbaarheid van minimaal vijf jaar tot soms wel tien jaar. Andere hoog gistende bieren zijn in de regel ook minimaal een jaar tot twee jaar boven de datum houdbaar. Let dus niet op de datum op de fles. Deze heeft echt geen bindende houdbaarheidswaarde. Als de bieren op een donkere plaats in een constante temperatuur van bijvoorbeeld 15 graden worden bewaard dan gaan ze heel lang mee.

Overigens kan je hooggistende bieren veel langer bewaren en word je er niet ziek van. Er is echter een periode dat bewaren de smaak ten goede komt echter op een gegeven moment stopt dit proces en wordt het minder. Dit is eigenlijk een kwestie van uitproberen. Dus flessen nummeren in de kast en op verschillende momenten drinken geeft je een goed beeld van de ideale bewaartijd.

Er zit veel verschil tussen de houdbaarheidsdatum van pils bij de grote brouwerijen. Zelf kocht ik onlangs pils in de supermarkt dat nog een half jaar geldig was terwijl het pils van een ander merk zelfs nog een jaar houdbaar was. In principe schijnen de grote brouwers de houdbaarheid van het pils zo kort mogelijk te houden om er zo voor te zorgen dat het bier snel verloopt en je nieuw bier gaat kopen. Als je het pils op een donkere, stabiele temperatuur bewaard (niet in de koelkast) dan is het pils zeker wel negen maanden tot een jaar goed drinkbaar.

Speciaalbieren van hoge gisting kan je gerust nog heel wat langer bewaren. Met name de donkere bieren zoals Kasteelbier bruin, Gouden Carolus en de Nederlandse Hertog Jan Grand Prestige kunnen lang in de ‘kelder’ blijven liggen. De smaak verandert wel en gaat meer richting port. Iets om in gedachte te houden maar zeker iets om een keer geprobeerd te hebben.

Lees ook:Geef meer informatie op bieretiket
Lees ook:Zure bieren komen terug!
Lees ook:St. Bernardus Abt 12: fruitig donker bier
Lees ook:Bier proeven: Liefmans Goudenband
Lees ook:La Trappe Quadrupel: subliem

Eén reactie op “Onduidelijkheid houdbaarheidsdatum bier

  1. Eugene

    Allemaal leuk en aardig zo’n verhaal, maar misschien moeten we bieren drinken zoals de brouwer het bedoeld heeft. Vind een brouwer dat het bier snel gedronken moet worden. Oké. Geeft hij/zij de voorkeur aan van langer bewaren, dan kan dit ook. Er zijn tegenwoordig een aantal voorbeelden te koop.
    Pils is een tamelijk gevoelig bier voor oxidatie en dergelijke. Een foutje en je proeft het gelijk. Dat het ene pils langer “houdbaar” is dan de ander heeft te maken met het proces. Bier (en m.n. pils) kan je langer houdbaar maken door de pasteurisatie-techniek of door voorbewerkte hopextracten. Beide komen uiteindelijk de smaak niet ten goede. Pils moet je vers drinken, dan is deze op het lekkerst.
    Of de smaak van het bier beter wordt door het bewaren, dat is een persoonlijke ervaring of beleving. De smaak wordt anders en dat is zeker. Ik ken hele rijen mensen die de oxidatie van bier niet waarderen. Het is wel leuk om het een keer te proberen.
    Voor het bier wordt dus hop gebruikt om het langer houdbaar te houden. Hop geeft een bitter smaak aan het bier. Bij vele bieren is deze fraaie hopbitterheid al voor een groot gedeelte verdwenen naar drie tot zes maanden. Zonde van het gebruik van dure ingrediënten.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.