Geen erkenning Budweiser

Aan een jarenlange strijd is een einde gekomen. De Amerikaanse bierbrouwer Anheuser-Busch trekt daarbij aan het kortste eind met het merk Budweiser. Zij kunnen dit pilsmerk niet laten erkennen als gemeenschapsmerk in de Europese Unie. De Tsjechische brouwer Budejovicky Budvar maakte al eerder gebruik van het biermerk zo oordeelde ook het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

Met de uitspraak komt een einde aan een jarenlange juridische strijd tussen de twee brouwers over het gebruik van het merk Budweiser in Europa. De Tjechen had het woord al eerder geregistreerd voor de Europese landen. Anheuser-Busch bleef het proberen en voerde bij de laatste rechtzaak het argument aan dat belangrijke documenten te laat waren ingediend. Het Hof wees echter alles van de hand. Budweiser dat bij ons en in België onder de naam Bud op de markt is gebracht mag dus geen Budweiser worden.

Maar Bud mag dan wel? Of moet hiervoor een andere naam gelanceerd worden? Volgens mij kan de Tjechische brouwer dit wel eisen, toch? Omgekeerd heeft de Tsjechische brouwer in Amerika een probleem omdat zij daar blijkbaar te laat was. Daar kunnen de Tsjechen hun bier geen Budweiser noemen.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Tsjechische Budvar behoudt Budweiser in UK
Lees ook:Geen alleenrecht naam Budweiser
Lees ook:AB InBev mag merknaam Bud toch registreren
Lees ook:Slecht nieuws voor Tsjechisch Budweiser Budvar
Lees ook:Extra krediet voor grootste brouwconcern

Eén reactie op “Geen erkenning Budweiser

 1. Eugene

  OF WEER WEL …

  Europees Hof herbekijkt recht AB InBev op merknaam Bud
  De Standaard, dinsdag 14 september 2010, 12u38 (Economie Bedrijven) Bron: TIJD Auteur: svh Foto: © Daniel Acker
  BRUSSEL – De advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie wil dat de Europese justitie zich opnieuw buigt over het recht van AB InBev om de merknaam Bud in de hele Europese Unie te gebruiken.
  De Leuvense brouwer erfde die juridische strijd met de Tsjechische brouwer Budejovicky Budvar na de overname van Anheuser-Busch.
  In een eerder vonnis had het Hof beslist dat het recht op ’Bud’ niet kon afgedwongen worden voor de hele EU, en dat de kwestie op het niveau van de lidstaten moest uitgevochten worden. AB InBev was tegen die beslissing in hoger beroep gegaan. Nu oordeelt Petro Cruz Villalon, de advocaat-generaal, in een niet-bindend advies dat de zaak moet herbekeken worden.
  Het gaat dan wel om een niet-bindend advies, maar doorgaans wordt dat wel gevolgd. Bij AB InBev wordt tevreden gereageerd. ‘Dit bevestigt ons recht om het merk ’Bud’ in de hele EU te registreren’, klinkt het.
  ’s Werelds grootste brouwer heeft al de rechten op de merknaam Bud of Budweiser in 23 van de 27 lidstaten. Dat recht wordt aangevochten door Budejovicky Budvar, dat aanvoert dat zijn pils afkomstig is van Ceske Budejovice, in het Duits bekend als Budweis.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.