Is Grolsch wel duurzaam?

Op 16 augustus 2010 ontving ik een bericht dat Grolsch behoort tot een van de meest milieuvriendelijke en energiezuinige bierbrouwerijen ter wereld. Eerder verwees ik naar een ranking van de top 15 grootste brouwerijen ter wereld. Vreemdgenoeg staat SABMiller / Grolsch hier niet (meer) tussen terwijl zij opzeker tot de top 15 behoren, sterker nog de top vijf. Hierdoor is niet meer na te gaan of zij nu wel of niet één ster hadden op een schaal van vier. Uiteraard kan het ook zijn dat ik me vergist heb maar hoe kwam ik dan na een check en dubbelcheck bij één ster? Het doet er verder niet meer toe. Een vergelijkingstabel van cijfers van SABMiller geeft in ieder geval heldere informatie over hoe goed zij het doen binnen het concern.     

Vandaar dan nu iets meer informatie over Grolsch en de duurzaamheidsstrategie van SABMiller. All brouwerijen van SAB dus ook Grolsch worden regelmatig gemeten en gepeild. Vervolgens kunnen ook de brouwerijen onderling met elkaar vergeleken worden. Erg transparant dus. Links onderin is de uitleg weergegeven van de nummers 1 t/m 4. Dit betekent dus dat nummer 4 het beste is ter wereld en één het minimum. In vergelijking met vorig jaar is dus zichtbaar dat het waterverbruik vorig jaar op een minimum niveau lag en inmiddels verder is gestegen. Bekijk het zelf op: http://www.sabmiller.com/files/reports/sdreporting/index.asp?pageid=40 

In een vergelijking tussen de brouwerij, overall en de feiten in Europa zijn toch een paar punten waarin Grolsch in vergelijking tot de overall resultaten en ook Europa minder goed scoort. Dat is op ‘Responsible drinking’ (het nemen van maatregelen tegen drankmisbruik), op de verpakkingen en nog een aantal aspecten. Op het gebied van water zitten ze net boven het Europees gemiddelde. Waar Grolsch erg goed scoort is verspilling (waste).   

Grolsch bespaarde afgelopen jaar 75,9 miljoen liter water dat gelijk staat aan het gemiddelde jaarlijkse verbruik van 700 huishoudens. In 2015 wil Grolsch een waterbesparing van 35 procent ten opzichte van 2008 realiseren. Het afgelopen jaar daalde het totale waterverbruik met zeven procent. Ter vergelijking; AB InBev bracht het waterverbruik terug met 8,9%.

Het waterverbruik is een onderdeel van de vier speerpunten alcohol, water, verpakkingen en energie & CO2 die binnen Grolsch bij het duurzaam en verantwoord ondernemen belangrijk zijn. Zo besparen ze ook op aardgas en wordt continu bekeken hoe verpakkingen milieubesparender kunnen zijn. Het is goed dat alle brouwers in ieder geval druk bezig zijn met het milieu. Zoals Kees hieronder in zijn reactie aangeeft is Grolsch een nieuwe brouwerij waardoor zij op het gebied van duurzaamheid goed mee kunnen doen.

De conclusie is zeker te trekken dat Grolsch het goed doet. Echter op het waterverbruik zitten ze nog steeds nagenoeg op Europees gemiddelde. Dus hoe dit in vergelijking staat tot de andere brouwers is nu helaas lastig te bepalen. Ik weet bijvoorbeeld dat Bavaria ook al aangeeft dat zij een van de zuinigste brouwerijen ter wereld zijn. Als het Europees gemiddelde de maatstaf is om tot de beste te horen dan behoren bijna alle brouwerijen in Europa dus tot de beste van de wereld op duurzaamheidsgebied. Dat is in ieder geval een mooi resultaat!

Lees ook:Grolsch voorziet verpakking van educatieve logo’s
Lees ook:Grolsch meest duurzame bier van Nederland
Lees ook:Grolsch ondergaat metamorfose
Lees ook:SABMiller doet goede zaken
Lees ook:Grolsch komt met Nederlandse alcoholsite

4 reacties op “Is Grolsch wel duurzaam?

 1. Kees Beerepoot

  Grolsch heeft een belangrijk voordeel. De huidige brouwerij staat er nog niet zo lang, en bij de bouw is in hoge mate rekening gehouden met duurzaamheidseisen en -mogelijkheden. Ik kan me daarom voorstellen dat de stand van zaken bij Grolsch wat dat betreft veel geavanceerder is dan binnen de rest van het concern.

  Cheers!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Overigens zou ik dan toch verwachten dat ze meer water hadden bespaard dan AB InBev. Maar wellicht verbruiken ze natuurlijk al minder ;-) .

     /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Niels… dat bericht volgt zo ;-)

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.