Biercursus moet speciaalbier promoten

Net als in Nederland zijn er in België veel mensen die niet verder komen dan de bieren van de grote brouwerijen en de ambachtelijke bieren links laten liggen. Om de verscheidenheid in het bier te promoten in België is Eli Noë vorig jaar het Brugs Bierinstituut begonnen. In september start de cursus ‘Belgisch Bierkenner’ die maar liefst een half jaar duurt. Voor 180,- euro krijgen mensen workshops en degustaties, wordt een eigen bier gebrouwen en een brouwerij bezocht.

Mensen maken kennis met vijf bierstijlen: trappist- en abdijbieren, Lambikbieren, witbieren, typische Vlaamse bieren en de vier basissmaken: zoet, zout, zuur en bitter. In Nederland organiseert PINT regionaal ook eens per maand proeverijen waarbij iedereen kennis kan maken met de verschillende speciaalbieren en biersoorten. Ook heeft Nederland sinds vorig jaar het STIBON dat mensen opleidt tot een echte bierkenner.

Het netwerk ligt er in Nederland. Wellicht is het nog een idee om te bekijken hoe dit ook nog groter gemaakt kan worden door bijvoorbeeld gezamenlijk continu mensen te introduceren en/of er meer publiciteit aan te geven en de degustatie te stimuleren.

Naast de workshop en proeverij in café Estaminet aan de Botanieken Hof in Brugge worden de cursisten dus ook geholpen met het brouwen van een eigen bier en vindt een brouwerijbezoek plaats. Een goede zaak aangezien je naar mijn idee pas echt iets van het product bier snapt als je zelf een bier gebrouwen hebt. Dan zie je wat de ingrediënten en bestanddelen doen en ga je de brouwers veel beter begrijpen.

Voor Nederlanders is de cursus wellicht een tikkeltje ver weg alhoewel sommige delen van Zeeland niet ver van Brugge afliggen! Voor mij is het leuk om te zien wat de Belgen doen om speciaalbier te promoten en vooral dat er niet alleen in Nederland maar toch ook in België nog steeds de behoefte bestaat om mensen veel meer bij te brengen van de rijke biercultuur. Voor meer informatie kijk ook op www.brugsbierinstituut.be.

Bron: Nieuwsblad

Lees ook:Biercursus door TV-kok Robèrt Verweij
Lees ook:Nederlanders gaan steeds vaker zelf bier brouwen
Lees ook:Brugs Bierfestival, kom ook proeven van het werelderfgoed
Lees ook:Bierongelukken niet te vermijden?
Lees ook:Vanavond in Tournée Générale

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.