Eerste Max Havelaar Fairtrade pils op de markt

Mongozo Premium Pilsener is wereldwijd het eerste pils dat Fairtrade, Biologisch en Glutenvrij gecertificeerd is. Hiermee is ook het eerste Fairtrade pils op de markt gekomen. Dit niet te verwarren met speciaalbier! Een technisch hoogstandje in het brouwproces heeft het mogelijk gemaakt dat deze drie unieke elementen in één fles zitten en dat het pils ook een goede smaak heeft. De markt voor biologische en fairtrade producten groeit enorm. Vorig jaar kocht de Nederlander 43% meer Max Havelaar Fairtrade producten en groeide de omzet van biologische voeding het eerste halfjaar van 2010 met 12%.

 

 

Het bier is licht bitter en hoppig van smaak, een fris doordrinkbier met een alcoholgehalte van 5%. Door de stijgende vraag naar Fairtrade, Biologisch en Glutenvrije producten ontstond bij Mongozo het idee om dit samen te brengen in één product. Het nieuwe pils is vanaf eind week 35 verkrijgbaar via Bier&Co Amsterdam.

 

Jan Fleurkens, Commercieel Directeur Mongozo: “Wij zijn als brouwer vanaf het begin al bezig met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en introduceerden 10 jaar geleden het eerste Fairtrade speciaalbier. Mongozo heeft inmiddels een exotische bierlijn ontwikkeld waarvan vier van de vijf bieren Max Havelaar Fairtrade gecertificeerd zijn. Een pils ontbrak nog. Hierin wilden we wereldwijd voor een innovatie en sensatie zorgen. Onze afnemers vroegen geregeld naar een Fairtrade maar ook naar een biologisch pils. Verder ging de vraag naar een glutenvrij pils dat goed smaakt en betaalbaar is onverminderd door. Achter de schermen is jaren gewerkt om deze drie elementen in één pils gecertificeerd te krijgen en bovendien een bier te brouwen dat ook erg goed smaakt. Het resultaat is zoals wij zeggen ‘Ongewoon Lekker’! Ongewoon aangezien de elementen Fairtrade, Biologisch en Glutenvrij in een pils zitten. Over een technisch, innovatief hoogstandje kunnen we danook zeker spreken.”

Ongewone presentatie
Bij een ongewoon pils hoort ook een ongewone presentatie. Centraal in het beeldmerk is een kolibrie verwerkt die staat voor schoonheid, waakzaamheid, geluk en boodschapper. Uiteraard is dit vogeltje ook behoorlijk snel. Op een vreemde, opmerkelijke en snelle manier zal Mongozo met de kolibrie de natuurlijkheid en schoonheid van dit pilsproduct de wereld over laten vliegen. “We geloven dat je in de huidige tijd pils anders moet introduceren. Om te voorkomen dat er nog iemand is die bij Fairtrade en Biologische producten denkt aan geiten-wollen-sokken introduceren wij een hippe, fancy kolibrie. We zijn hiermee ook de eerste brouwerij die een eerlijk product op deze manier presenteert”, aldus Fleurkens.

Ingrediënten en certificering
Mongozo Premium Pilsener bestaat uit hoogwaardige biologische gerstemout, biologische hop en Max Havelaar Fairtrade en biologische rijst. Wereldwijd is dit het eerste pils dat het Max Havelaar Fairtrade en het Biologisch Certisys keurmerk draagt en bovendien glutenvrij gecertificeerd is. “Pils en speciaalbier dienen hierin niet verward te worden. Uiteraard hadden we al speciaalbier met het Fairtrade keurmerk. Ook in andere landen zijn enkele Fairtrade speciaalbieren verkrijgbaar echter nergens bestaat nog een pils met dit keurmerk”, aldus Fleurkens. Verder is het bier ook een ‘Vegan’ verantwoord product.

Stijging populariteit Fairtrade
De introductie van een Fairtrade pils past bij de huidige trend, kijkend naar de wereldwijde toename van Fairtrade producten. Alleen al in Nederland steeg de omzet van Fairtrade gecertificeerde producten in 2009 met 43%, wereldwijd was dit 15%.
De omzet in deze producten bedroeg 87 miljoen euro in Nederland en wereldwijd 3,4 miljard euro. 40% van de Nederlandse huishoudens kocht vorig jaar één of meerdere Fairtrade producten. Koplopers op het gebied van Fairtrade in Europa zijn Engeland en Zwitserland. Peter d’Angremond, directeur Stichting Max Havelaar (in Nederland verantwoordelijk voor het Fairtrade keurmerk): “Retail, horeca en het bedrijfsleven richten zich steeds meer op duurzame inkoop en daarmee Fairtrade producten. Fairtrade wijn doet het bijvoorbeeld al jaren erg goed. We zijn dan ook blij dat, met de komst van Mongozo Premium Pilsener, nu ook een Fairtrade pils verkrijgbaar is. Een mooie aanvulling op het uitgebreide assortiment van producten met het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade.”

Toename biologische voeding
De omzet van biologische voeding in de Nederlandse supermarkten is het eerste halfjaar van 2010 met 12% gestegen. Een overtuigende prestatie afgezet tegen de groei van de voedingsmarkt van 0,2 % in dezelfde periode. Het komt er per saldo op neer dat bijna de helft van totale omzetgroei in euro’s in de supers (43%) te danken is aan biologische voeding, aldus Biofoodonline. Het biologische keurmerk op Mongozo Premium Pilsener kon daarom niet ontbreken. 

Glutenvrij
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 100 mensen coeliakie heeft. Dit betekent een intolerantie voor gluten. 15.000 mensen in Nederland weten inmiddels dat ze coeliakie hebben. Het brouwproces van een glutenvrij bier kan op verschillende manieren plaatsvinden. In het brouwproces van Mongozo pilsener worden de gluten uit het bier verwijderd. Het bier wordt vervolgens gecontroleerd op gluten door een gerenommeerd laboratorium. Het gaat alleen de markt op als er minder dan 10 PPM in het bier aanwezig is en daarmee dus glutenvrij gelabeld wordt.

Meer informatie en beeldmateriaal is te vinden op www.mongozo.nl en bekijk ook onderstaande video.

Lees ook:Canada eerste plek met Mongozo pils op de tap
Lees ook:Eerste landelijke Fairtrade borrel
Lees ook:Fairtrade, biologisch en glutenvrije pils krijgt schap bij AH
Lees ook:Fairtrade scoort beter dan grote biermerken
Lees ook:Victoria Koblenko opent landelijke Fairtrade borrel

6 reacties op “Eerste Max Havelaar Fairtrade pils op de markt

 1. Rob

  Weet iemand al waar dit bier voor hen gebrouwen wordt?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rob

   Ook bij Huyghe?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fiona de Lange

    Ja!

      /   Beantwoorden  / 
    1. JosB

     Was te verwachten, daar wordt Glutaner ook gebrouwen. Roger Mussche & zn zit er ergens ongetwijfeld ook tussen.
     Heb afgelopen weekend in Oostenrijk ook nog een glutenvrij bier geproefd, in tegenstelling tot andere glutenvrije bieren die ik tot nog toe heb geproefd niet echt een straf.

       /   Beantwoorden  / 
 2. Danny

  Ik hoop dat dit biertje binnenkort op vele verkooppunten te verkrijgen is.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Gaat goed komen! De vraag is nu al groot…

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.