Onlangs schreef ik een bericht dat een terugroepactie bij een brouwer de laatste jaren nooit voorkomt. Brouwers dit was niet bedoeld als hint om het juist wel te doen . AB InBev is in ieder geval de pineut. Klanten klaagden over een zuur Stella Artois waarop door bierbrouwer AB InBev direct een onderzoek werd ingesteld. Het bleek dat tijdens de productie gisting van het abdijbier Leffe was vermengd met dat van het biermerk Stella Artois.
De leidingen met Leffe gisting waren niet goed doorgespoeld voordat met het brouwproces van Stella werd begonnen. Gevolg is dat duizenden liters Stella nu vernietigd moeten worden. Het vreemde is dat het laboratorium van het bierconcern geen alarm heeft geslagen. De gevolgen zijn enorm.
In totaal moet 9.800 hectoliter worden teruggehaald van de Amerikaanse markt en 4232 vaten bier in België. Dit staat gelijk aan circa 850.000 pinten. En een deel van het bier werd bovendien al verscheept naar Noord-Amerika. Return to sender dus. De financiële kater kan niet anders dan groot zijn. Met name omdat Stella ook bezig is met de kwaliteit, high-end positionering in de V.S.
Lees ook:AB InBev wil Duitsers verleiden met Leffe
Lees ook:Tekort Stella Artois en Leffe dreigt
Lees ook:Stella Artois in nieuw blik
Lees ook:Stella Artois komt met cider
Lees ook:AB InBev 100 miljard euro waard
In het originele artikel lezen we:
Een enorme hoeveelheid Stella zit met een “verschrikkelijke zure” Leffegeur en -smaak opgezadeld, schrijft de gedrukte krant Het Laatste Nieuws.
Ik wist niet dat het zoete Leffe zo zuur kon zijn?
Dr zal nog wel meer gebeurd zijn, een infectie ofzo.
Inderdaad daar zullen de bacteriën voor gezorgd hebben. Heb al diverse malen een speciaalbier gedronken die ‘kapot’ was. Oorspronkelijk zoet en toen zuur. Overigens waren er veel originele artikelen en haal ik mijn info ook uit andere artikelen. Ik doe research, bijna een echte journalist .
Inderdaad zal een bacteriële infectie de oorzaak zijn van zuur bier.
Dus er is iets meer aan de hand.
Mocht een leiding niet schoongemaakt zijn na transport van een bier, wil dit nog niet zeggen dat een ander bier (pils dus) ineens (direct erna dus) geïnfecteerd is.
Naast een infectie, wil ik jullie nog EENMAAL wijsmaken over de presentatie in het bericht. Er wordt gesproken over een Leffegeur en -smaak, die blijkbaar ontzettend zuur is. Dat is pas zuur: Letterlijk en figuurlijk.
Ik kan me laatst een proeverij herinneren waar een leffe blond voorbijkwam…..
Leidingen niet gereinigd – en als zo’n leiding dan even aan de atmosfeer is blootgesteld dan zal dat inderdaad wel een infectie tot gevolg hebben gehad. Hygiene (en reinigen dmv CIPpen) is een tamelijk essentieel onderdeel van het brouwproces. Als dat cippen wordt vergeten, dan kun je de kwaliteit ook wel vergeten.
(CIP = Cleaning In Place, reiningingssysteem gebruikelijk in de voedingsmiddelenindustrie).
Een en ander lijkt er overigens wel op te duiden dat het vatbier (want er was sprake van vaten, niet van flessenbier) niet gepasteuriseerd wordt, en dat is misschien wel iets positiefs…