Ambachtelijke brouwers: let op kwaliteit!

bier2De afgelopen weken en maanden hoor ik zowel in Nederland als in België signalen dat de kwaliteit van de ambachtelijke bieren serieus in de gaten moet worden gehouden. Hobbybrouwers die geen eigen brouwinstallatie hebben, zijn in zowel Nederland als België bij andere brouwerijen aan het shoppen om hun bier zo goedkoop mogelijk te laten brouwen. De groeiende populariteit van speciaalbier zorgt dat de kleine brouwerijen als paddestoelen uit de grond schieten. Maar is dit goed? Geef je mening! 

Als echter niet gelet wordt op de kwaliteit en vooral ook continuïteit van bier dan zal dit niet goed zijn voor het imago van speciaalbier. En de kwaliteit is niet de enige zorg. Ook de financiële continuïteit van bier is van belang. Het komen en gaan van bieren schept ook een onrustig bierklimaat in Nederland en België. Daardoor krijgen de bierconsument maar ook horeca en distributeurs het idee dat kleine brouwerijen van speciaalbier geen lange toekomst hebben. Dit belemmert uiteindelijk ook de opname van goede, stabiele speciaalbieren in een assortiment. Dus introduceer pas een bier als de plannen duidelijk ook in de toekomst worden voortgezet. En let op kwaliteit!

Lees ook:60 procent vindt Nederlands speciaalbier van goede kwaliteit
Lees ook:Bierkwaliteit belangrijk voor imago brouwerij
Lees ook:Ierland treedt toe tot biervereniging EBCU
Lees ook:Kwaliteitslabel voor speciaalbieren nodig?
Lees ook:Biertrend: Groei van zwaardere bieren

8 reacties op “Ambachtelijke brouwers: let op kwaliteit!

  1. Rob

    Zolang ‘brouwerijhuurders’ hun bieren laten brouwen bij de wat grotere gerenommeerde brouwerijen hoeft dat geen probleem te zijn voor de productkwaliteit. Goedkoop uit Duitsland geimporteerd pils kan best goed smaken, als je er van houdt :-(

    Voor de consument zou het wel netjes zijn als de ‘echte’ brouwerij op het etiket genoemd wordt. Gelukkig doen een aantal huurders dit ook netjes.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Aikibob

    Speciaal bier welk dan ook is afhankelijk van kwaliteit omdat de concument altijd zal denken dat het ook echt ambachtelijk word gemaakt! Dus kwaliteits verlies is de doodsteek voor deze bieren en dat zou zooooooo zonde zijn.

    Mijn mening is dan ook doe het niet blijf klein dan blijf je groot!

      /   Beantwoorden  / 
  3. NoiZe

    Het zou een regel moeten worden dat altijd op de fles staat waar het bier is gebrouwen en wie de eigenaar is. Nu wordt de consument misleid door de grote brouwfabrieken. Het zou al schelen als ze weten wat ambachtelijk is en wat zo in de markt wordt gezet maar dat niet (meer) is.

    Toch gaat laten brouwen door een ander niet altijd ten koste van de kwaliteit. De Proefbrouwerij levert altijd goed werk af heb ik het idee.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Piet Smaakpallet

    De prijs van Speciaalbieren staat helaas continue onderdruk, een goed eerlijk bier dat gebrouwen is in Nederland (dus met alle Nederlandse kosten (arbo,hccp,verzekeringen,accijns, arbeidsloon, benzine accijns etc) worden niet meer vergeleken op ambachtelijke kwaliteit maar moeten op boksen tegen bieren uit bv België , of bieren die eigenlijk geen bieren zijn maar verdunde moutwijn….

    De kwaliteit van Nederlands-speciaalbieren is naar mijn mening extreem hoog…

    Zijn er onderzoek resultaten van dit nieuws ?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Beste Piet,

      Voor een deel zie ik het ook zo, voor een deel niet. Ga er maar vanuit dat ik niet over één dag ijs ga! Een ding is zeker dat ik per definitie niet tegen huurbrouwerijen ben, in tegendeel. Wel ben ik ervan overtuigd dat iedere kwaliteit zijn prijs heeft. En dat Nederland (en België) goede kwaliteit speciaalbieren heeft sta ik ook achter. Echter de kwaliteit is echt bij meerdere brouwerijen NIET constant. En dat vind ik eeuwig zonde. De laatste tijd merk ik steeds vaker dat diverse Nederlandse en zo blijkt ook Belgische speciaalbier brouwers niet altijd conintue kwaliteit behouden. Simpelweg omdat het bier zo af en toe zo anders smaakt en er iets mis lijkt/is. In een ronde langs heel wat mensen in diverse geledingen (van distributeurs, consumenten tot bierkenners) in zowel Nederland ALS België blijkt dat dit probleem in beide landen speelt. En vreemd is het ook niet. Als een markt goed loopt stijgt het aantal toetreders en dus vaak ook met partijen die denken ook even snel een naam te maken. Echter kwaliteit, niveau en continuïteit daar heb je tijd, ervaring en investering voor nodig….

        /   Beantwoorden  / 
  5. Bas

    Als de kwaliteit aan verandering onderhevig is, zoals je schrijft in het antwoord op John gaat mijn eerste ingeving niet op: Het is aan inkopers van de bierhuizen / horeaca / slijterijen om geen bier op tap cq. de schappen te zetten waarvan de kwaliteit niet gewaarborgd is.

    De liefhebbers die direct vanaf de brouwerij kopen doen dit toch wel, al was het maar uit nieuwschierigheid.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Dat klopt en dat doen een aantal dus ook! Dit was een van mijn bronnen waaruit ik vernam dat de kwaliteit soms toch echt wisselvallig is.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.