Graaf van Heumen heeft bieretiket van het jaar!

Vanmorgen, 18 september,  is op de BAV verzamel- en ruilbeurs in Uden het bieretiket van de Graaf van Heumen uitgeroepen tot etiket van het jaar. Aan de wedstrijd deden ruim 50 bieretiketten mee. De jury bestaande uit Jaap Hulshof van Grolsch, Fedor Vogel van het magazine Bier! en ikzelf (Fiona de Lange) hebben de tien genomineerde etiketten beoordeeld. Daarvoor waren vier criteria geformuleerd namelijk, bierig uiterlijk, authenticiteit, informatie op het etiket en creativiteit. Bekijk ook het video interview met de ontwerpers en Constant Keinemans van Brouwerij Graaf van Heumen

Ieder jurylid heeft afzonderlijk alle etiketten op deze onderdelen een cijfer gegeven tussen de één en de tien. De nummer tien had 74 punten en de nummer één 94. Vervolgens zijn alle punten bijelkaar opgeteld en daar kwam de volgende top vijf uit:

1. Graaf van Heumen Blond van Brouwerij Graaf van Heumen
2. Vermeer Mueselaere van Bierhistorie Delft
3. Jubeljoop III tripel van Jopen
4. Bokkige Bok van Brouwerij De Gulzige Gans
5. Stout Weesje van Brouwerij Praght.

De nummers zes tot en met tien lagen qua puntenaantal dichtbij elkaar en hebben we daarom verder niet meer in een plaats gerankt. De jurering was best een lastige aangelegenheid aangezien de finalisten uiteenlopende en allen mooie etiketten hadden. 

De winnaar, Graaf van Heumen, ging er met de titel vandoor omdat de hoeveelheid informatie compact en toch uitgebreid is weergegeven. Ook is er oog geweest voor design. De schenktemperatuur is met een ‘gradenmeter’ aangegeven en op het etiket staat beschreven dat een niet-bierkenner aan de Graaf van Heumen Blond een lekker bier heeft. Dit nodigt natuurlijk ook niet-speciaalbierkenners uit om deze fles uit het schap mee te nemen. Verder is het vrolijk, niet te schreeuwerig, heeft het een sympathieke link naar het bier, de warme kleur rood en laat het met de Graaf een stukje geschiedenis zien.

Bekijk hieronder de video met Constant Keinemans, Brouwerij Graaf van Heumen en de designers van het bieretiket H.C. Smulders en Gerto Rijsdijk van HC Works.

 

Het etiket Vermeer Mueselaere kwam op twee door de authenticiteit op het etiket en de goede informatie. De nummer drie van Jopen valt door de paarse kleurstelling op, de link met bier is goed zichtbaar en het had als enige een halsetiket waardoor het onderscheidend was van de andere genomineerden.

Als vrouwelijke jurylid was dit ook erg leuk om mee te maken. Je hebt duidelijk een andere kijk op de etiketten dan de mannen. Verder vind ik als jonge vrouw het moderne jasje en meer surrealisme op een bieretiket toch erg mooi. Het is was mooi om te doen!

Lees ook:Wie heeft het mooiste bieretiket in 2011?
Lees ook:Maallust Weizen bier heeft mooiste etiket 2011
Lees ook:Verkiezing Mooiste Bieretiket 2011
Lees ook:Wie heeft het mooiste bieretiket?
Lees ook:Brouwerij De Pimpelmeesch wint etikettenverkiezing

2 reacties op “Graaf van Heumen heeft bieretiket van het jaar!

 1. Aikibob

  Hmmm jouw keuze had ik geloof ik ook gekozen, is grafisch het mooist!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Jij had de nummer drie als mooiste aangegeven: Jubeljoop III.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.