Einde samenwerking in zicht tussen telers en Gulpener?

De kop van het persbericht is positief, namelijk dat telers afzetzekerheid hebben als ze Milieukeur brouwgerst voor Gulpener bier leveren. Als je verder leest en met name de laatste regels van het bericht dan is hier eigenlijk uit af te lezen dat de samenwerking met de telers toch zal eindigen DOOR de MilieukeurDe kosten voor de certificering zijn namelijk hoger dan de opbrengsten voor de teler. En groeien lukt niet vanwege de beperkte beschikbare grond. Bekijk verderop ook de reactie van Gulpener.   

De uitleg: het graan van het bier dat onder Milieukeur verkocht mag worden dient te voldoen aan vaste criteria. Dus ook voor Gulpener bier is dit van toepassing. De coöperatieve vereniging Triligran levert het graan aan Gulpener. Al ruim tien jaar produceren 40 telers exclusief voor de brouwer. Het voordeel is dat ze grote brouwers links kunnen laten liggen echter het nadeel is de hoge kosten voor Milieukeur niet opwegen tegen de baten.

Voor Gulpener wordt jaarlijks ongeveer 1800 ton graan geleverd. Het leveren van graan onder Milieukeur wordt rendabel als boven de 80 ton wordt geproduceerd. Een rekensom maakt duidelijk dat gemiddels door de 40 telers 45 ton wordt geleverd. Ook de audits zijn streng. De certificatie-instelling SGS controleert het graan uitvoerig en als aan alle voorwaarden wordt voldaan mag de teler leveren. Toch een dure hobby als zo’n teler heel zijn bedrijf binnenste buiten heeft gekeerd, maatschappelijk verantwoord is en dan dus niet rendabel kan zijn. De grote vraag is danook, wanneer stoppen ze ermee? Voor iets dat onvoldoende opbrengt kan je als teler toch niet lang meer blijven produceren? Zeker niet als je dit dus exclusief doet.    

Toos Hofstede van Gulpener laat in een reactie weten dat de informatie in het persbericht deels juist is. “Gulpener betaalt namelijk de kosten die daardoor niet hoger zijn dan de opbrengsten”.

Bron: Agriholland

Lees ook:Gulpener exclusief op de Floriade 2012
Lees ook:Graanprijzen duurder: bier ook!
Lees ook:Groen Gas? ‘t moet niet gekker worden!
Lees ook:Bier duurder door kleinere graanvoorraad
Lees ook:Prinsjesdag: Accijns op bier in 2014 verder omhoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.