Het juiste bierglas voor de ultieme smaak

In tegenstelling tot wat mensen vaak denken is het bierglas heel belangrijk bij het drinken van bier. Een goed glas zorgt namelijk voor de juiste schuimkraag en het vrijkomen van de aroma’s wat weer voor een deel bepalend is voor hoe het bier smaakt. Tegenwoordig geeft iedere brouwer bij zijn bier een eigen glas met logo en opdruk. Enerzijds is dit uiteraard ook goede marketing, anderzijds is hier serieus over nagedacht. Diverse brouwers zijn zelfs tijden bezig om het ideale glas te ontwikkelen zodat het bier smaakt zoals het door de brouwer bedoeld is. Zij zijn vaak trendsetters voor de hele markt!

De schuimkraag
Een te dikke schuimlaag zorgt er volgens deskundigen van de Universiteit van Leuven voor dat het smaak van het bier niet goed te proeven is. Op zich een logische conclusie aangezien ook altijd wordt beweerd dat vrouwen beter kunnen proeven dan mannen. Dit heeft vooral te maken met de betere reukcapaciteit van de vrouw. Op het moment dat de schuimkraag te dik is, meer dan twee centimeter, worden geur-moleculen tegengehouden waardoor de bierdrinker de smaak van het bier niet optimaal kan proeven. Een eenvoudige oplossing is even wachten met drinken totdat de schuimkraag gezakt is.

Het juiste glas
In de meeste gevallen kan je er vanuit gaan dat de brouwer goed zijn werk heeft gedaan om het juiste glas bij zijn bier op de markt te brengen. Michael Jackson, een bierrecensent die is overleden, heeft een grote stempel gedrukt op de glastrends in de bierwereld. Hij introduceerde samen met Ritzenhoff de Beerhunter, een pakket van vier glazen, waaruit alle biersoorten en –typen gedronken kunnen worden. Hij liet zich daarbij ook inspireren door al bestaande glazen zoals dat van La Chouffe.

Hij introduceerde de Snifter, het Session Glass, Tasting Glass en het Summer Glass. De vorm van het glas bepaalt de intensiteit van de smaak door de hoeveelheid aroma’s en het schuim in het glas.
De Snifter is een perfect glas voor bieren die beter smaken op hogere temperaturen en waarvan je wilt dat de aroma in het glas worden vastgehouden. Een Session Glass versterkt de hop- en moutsmaak in het smalle lange glas. Het Tasting Glass, voor een deel vergelijkbaar met het Tulip glass, is perfect om het aroma vast te houden en zorgt tegelijkertijd voor het opwekken van een schuimkraag. De Summer Glass lijkt op een breed champagne glas die de aroma’s snel laat ontsnappen. Fruitige bieren doen hier hun voordeel mee.

Afhankelijk van de samenstelling van het bier kan het juiste glas gekozen worden. Binnen dezelfde bierstijl is het mogelijk om verschillende bierglazen te gebruiken. Zo kan de ene tripel net iets meer koolzuur bevatten en dus beter in een Tasting Glass worden geschonken terwijl een andere tripel met veel aroma toch beter smaakt in een Snifter. Het is geen verrassing dat het Session Glass een echt pilsglas is dat ervoor zorgt dat de hopbitterheid goed te proeven is.

Bierbeleving
Ariël Meeusen, culinair journalist, zorgt met het concept ‘Puur Zeeuws’ dat de regionale bieren weer op de kaart komen bij het café en restaurant. De totale manier waarop het bier gepresenteerd wordt is belangrijk voor de bierbeleving. De bierdrinker geeft daarbij nieuwe trends aan waarop volgens hem of haar het bier op zijn best tot zijn recht komt. “De vrouw maakt daarbij meestal de keuze voor een ander glas dan de man. En ook het moment waarop het bier gedronken wordt is daarbij cruciaal. Aan de bar moet het een wat stoerder glas zijn van 30cl en aan tafel past een gastronomisch Tasting Glas, dat iets weg heeft van een wijnglas, veel beter.

Belangrijk is ook de inhoud van het glas. Aan tafel deel je een fles van 0,75 liter met elkaar waardoor een glas van 0,20cl heel handig is bij het uitschenken. Bij het bepalen van het perfecte glas van ‘Puur Zeeuws’ hebben we samen met Ritzenhoff tien glazen aan een groot publiek van mannen en vrouwen voorgelegd. Ook gecombineerd met kleur. Verrassend was dat het glas met volle rondingen in tegenstelling tot het verwachte lange smalle glas veel beter in de smaak viel. Naast het juiste glas maakt een dubbelviltje het natuurlijk helemaal af. Dan kunnen zowel bier als glas op de onderzetter staan.”

Trends
Bier&Co importeur
en groothandel van bier en speciaalbier verkoopt en levert ook de glazen bij het bier. Zij zien danook alle glazen die brouwerijen introduceren op de markt. Rick Kempen, Exportmanager: “Het bierglas is steeds minder functioneel gedreven. Brouwerijen kiezen uit marketingoverwegingen juist ook vaker een glas met afwijkende vorm. Zo zorgt het glas van Kwakbier niet voor de beste smaak. Echter iedereen herinnert zich dit glas en wil het bier alleen al daarom drinken. In de basis zit er bij de meeste glazen natuurlijk wel een gedachte achter en introduceert iedere brouwer vaak een nieuw glas dat al iets weg heeft van bestaande type glazen.

Er zijn ook mooie voorbeelden van brouwerijen die marketing en het ideale glas combineren. Zo is Weihenstephan een tijd beziggeweest om het perfecte glas te ontwikkelen voor hun tarwebier. Ook andere brouwers van tarwebieren plukken hier vervolgens de vruchten van en ontdekken dat het type glas voor een goede smaak zorgt. Zo zet de Duitse brouwer dus een trend waardoor een echt tarwebier glas ontstaat.”

Lees ook:Bier in het juiste glas
Lees ook:Altijd een goede schuimkraag
Lees ook:Schuim in bier is belangrijk
Lees ook:Plastic bierglazen in de horeca
Lees ook:Drinken uit een vuil bierglas ergernis nummer 1

5 reacties op “Het juiste bierglas voor de ultieme smaak

 1. Jan

  De doos met de vier Beerhunter-glazen is overigens nog beperkt verkrijgbaar via PINT.

    /   Beantwoorden  / 
  1. jongen

   ik heb 8 sets beerhunter

   heb je interesse, dan ff mail

     /   Beantwoorden  / 
   1. Paul

    Als jullie bier willen hebben op zaterdagnacht dan bellen jullie maar hoor . Alcohol gif dood namelijk bacterien in het lijf . Wij bezorgen door heel Nederland gif maar op moment het bier in het lijf komt veranderd het namelijk in anti gif . Wij verkopen uitsluitende doordrinkbier.

      /   Beantwoorden  / 
 2. Eugene

  Wat een onzin allemaal.

  Ik ben van mening dat niet elke (of vele) brouwer nadenkt over het type glas waarin zijn bier mogelijk tot best in uiting komt. Kijk alleen maar naar De Koninck met zijn fluitje, Bolleke en Prinseke. 1 bier met meer dan drie verschillende glazen.
  Kleinere brouwerijen kiezen alleen bij o.a. Ritzenhoff naar een leuk en betaalbaar glas voor hun bier. Dus marketing technisch over nagedacht, niet altijd om het bier ten volle laten proeven.

  En ander voorbeeld in dit geval is Brugse Tripel. Een tripel bier van (toentertijd) zelf met 9% alcohol. Geschonken in een glasvorm, die lijkt of een Weissenglas. Lang leve een tripel…

  Je praat over een ideaal glas over Weihenstephan. Terwijl in het begin schrijft, dat “Een te dikke schuimlaag zorgt er volgens deskundigen van de Universiteit van Leuven voor dat het smaak van het bier niet goed te proeven is.” Dit bier heeft tengevolge van de brouwmethode juist veel schuim. Evenzo geldt dit voor o.a. Duvel en Karmeliet. Daarvoor zijn deze glazen ruimer, zodat het schuim zijn weg kan vinden. DUS ZIJN DEZE BIEREN NIET TE PROEVEN?

  Ik zie niet enig verband tussen het proeven van bier en een zekere schuimkraag zoals jij beweert in je blog. Uiteraard zal een dikke schuinkraag ervoor zorgen dat het eerste slok meer CO2 bevat. Maar is een pilsener in Nederland anders dan in Engeland of Portugal? Alwaar men bier het liefst zonder schuim zien!

  Raar verhaal als een te dikke schuimlaag er voor zorgt dat het bier niet goed te proeven is. En dat het daardoor een logische conclusie is: “aangezien ook altijd wordt beweerd dat vrouwen beter kunnen proeven dan mannen. Dit heeft vooral te maken met de betere reukcapaciteit van de vrouw.” Smaak en geur zijn bij mij in ieder geval ook nog twee verschillende zaken.

  “Diverse brouwers zijn zelfs tijden bezig om het ideale glas te ontwikkelen zodat het bier smaakt”. Terwijl vervolgens schrijft dat het glas bij de Puur Zeeuws afhankelijk is of men bier drinkt aan tafel of aan de bar.

  In dit geval onderstreep ik de opmerking van Rick Kempen.

  Mijn mening: Welk bier je ook echt wil ruiken en proeven, dan moet dit bier op een redelijke temperatuur geschonken worden en geproefd worden in een goed proefglas. Hiervoor zijn iso-gecertificeerde glazen (wijntype) uitermate zeer geschikt voor het bedoelde ULTIMATIEME biergenot.

  Ik heb je al eerder in een reactie bij een blog laten weten wat de invloed van het glas is op de smaak van het bier. En je uitgenodigd om dit mee te maken.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.