Winnaars Beste Bockbier van Nederland bekend!

Na een twee dagen durende serieuze keuring van 82 bockbieren, zijn de winnaars bekend. In drie categoriën namelijk ‘Beste Bock’, ‘Beste Dubbelbock’ en ‘Beste speciaalbock‘ is een winnaar uit de bus gekomen. En natuurlijk ook de welverdiende tweede en derde plekken! Gisteren was overigens bij het Vara programma Kassa ook te zien hoe vier bierkenners in totaal elf bieren aan een serieuze test onderwierpen. Derek Walsh, Theo Flissebaalje, Peter Klosse, Martin Keizer en Peter van der Arend namen in samenwerking met PINT de bockbieren onder de loep. Klik op lees verder voor alle resultaten!

 

Hier kwam het Amstel Bock met een 8,4 veruit het beste uit de bus. De tweede plaats was voor Bavaria met een 7,1 en een gedeelde nummer drie voor Brand en Gulpener met een 6,7. Voor een overzicht van de resultaten klik hier.

De beoordeling is uitgevoerd door 25 vakkundige juryleden, bestaande uit bierkeurmeesters, Nederlandse brouwers en 2 Duitse Biersommeliers. Bij het beoordelen werd gebruikgemaakt van 7 uitgebreide type beschrijvingen, speciale keuringsglazen, gedetailleerde keuringsformulieren en een rookvrije/geluidsarme ruimte, apart van het publiek. Zij bekeken dus niet of het bier het lekkerste was maar of het technisch goed in elkaar zat.

Uitslag Beste Bockbier van Nederland
En dan nu de keuring tijdens het PINT Bokbierfestival in de Amsterdamse Beurs van Berlage. De beste bocken: 
Beste  Bock:
1. Texels Bock
2. Amstel Bock
3. De Leckere rode toren


Beste Dubbelbock:
1. Brand Dubbelbock
2. SNAB IJSBOK
3. Jopen Johannieter

Beste Speciaalbock:
1. Heller Brau Schlenkerla Urbock
2. Weihenstephan Vitus
3. Mommeriete rookbock

De overall winnaar van alle bocken is het Texels Bock!

Allemaal gefeliciteerd! Proost!

Lees ook:Wie wint de titel Beste bockbier van Nederland?
Lees ook:En de Beste bockbieren van Nederland zijn…
Lees ook:Verrassende Beste Bockbieren van 2012!
Lees ook:Amstel grote winnaar PINT Beste Nederlandse Bock
Lees ook:PINT Bokbierfestival vandaag van start!

10 reacties op “Winnaars Beste Bockbier van Nederland bekend!

 1. Rob van der Jagt

  Terechte uitslag. Mooie bieren.
  Jan en Maurice, van harte gefelicteerd!

  (.. Amstel natuurlijk ook)

    /   Beantwoorden  / 
 2. Fred Schiphorst

  Toch heb ik me lopen verbazen. Met name de categorie “speciale bockbieren” is volgens mij een ratjetoe, waarin appels, peren en bananen met elkaar werden vergeleken en daaruit dan het beste fruit gekozen werd. Het zal wel aan mij liggen, maar ik snap niet hoe je Schlenkerla Ur-bock en Weigenstephan Vitus in één categorie kunt zetten en dan kunt beoordelen dat de eerste beter is.
  Daarnaast heb ik moeite met de claim dat het allemaal objectief zou zijn. Volgens mij is de keuring verricht door mensen en die zijn per definitie subjectief. Er kunnen nog zoveel criteria zijn om de keurders te helpen, uiteindelijk zijn het die keurders die de criteria interpreteren en dan hun waardering geven.
  Kortom: ik vind de hele keuring (verkiezing mogen we het niet noemen zag ik) een goed initiatief en hecht er ook wel waarde aan, maar beschouw dit zeker niet als de enige echte keuring van het beste bier. Voor mij is het gewoon een van de betere proeverijen en bestaat hij gewoon naast alle anderen.

    /   Beantwoorden  / 
 3. bAVkito

  De uitslag van “Kassa” is voor de normale bierdrinker een representatievere steekproef, dan de proeverij in—voor mij al bij voorbaat verkeerde keuze— Amsterdam, die werd uitgevoerd door zogeheten kenners.

  Deze zijn altijd op zoek naar iets unieks of afwijkende smaak in het bier—”kijk mij eens goed kunnen proeven”—- waar de normale consument niet op zit te wachten.

    /   Beantwoorden  / 
  1. bAVkito

   Ik wil maar zeggen:
   Zo was LaTrappe Bock nr 1 in een andere smaaktest.
   Bij de Kassa keuring dus duidelijk niet.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Fred Schiphorst

   Ik ben een normale bierdrinker volgens mij en heb op punten best wel kritiek op de verkiezing van het beste bockbierfestival. Maar ik zie niet in waarom de verkiezing bij kassa, gedaan door een klein select groepje representatiever zou zijn dan een proeverij waar veel meer mensen aan mee hebben gedaan en er ook geen voorselectie is gedaan als het om de te proeven bieren gaat. Verder waren het bij kassa ook de doro jou blijkbaar gewantrouwde kenners die proefden. Eén er van zie je hier op de foto boven aan het artikel: hij was ook de organisator van de verkiezing van het beste bockbier van Nederland.
   Kortom: je verhaal rammelt een beetje.

     /   Beantwoorden  / 
   1. bavkito

    weet ik :)

      /   Beantwoorden  / 
 4. Jan Passieux

  Drie landelijke keuringen van Bockbier? Wie heeft er nu het “Beste Bockbier”? Eerst een keuring door het publiek oké dat kan.(bij Heineken in Den Bosch) Dan een ‘consumenten’ keuring bij Kassa En dan komt weer de deskundige jury er aan te pas in Amsterdam. Als consument weet je eigenlijk niet meer waar je aan toe bent.
  Hopelijk komt er in de toekomst één keuring want anders zien we door de bockbieren het bockbier niet meer!

    /   Beantwoorden  / 
  1. bavkito

   daarom—–dat bedoel ik

     /   Beantwoorden  / 
 5. Kees

  Mijn naam is Kees Beerepoot. Ik ben initiatiefnemer, mede-organisator en wedstrijdcommisaris van de jaarlijkse proeverij “Het Lekkerste Bockbier van Nederland”. Wij noemen deze proeverij expres en expliciet géén “keuring”, maar een “consumenten smaaktest”. Meer pretenderen we ook niet te zijn. Door de grootte van ons proefpanel (ca. 120 personen), de samenstelling ervan (een mix van doorgewinterde bierliefhebbers met doorsnee bierconsumenten) en het feit dat we meerdere proefrondes gebruiken denken we een redelijk representatieve smaaktest neer te zetten.

  Bij de “Beste Bockbier” proeverij (PINT Bockbierfestival) worden de bockbieren (voor zover ik weet) door een mix van keurmeesters en gevorderde bierliefhebbers beoordeeld op stijlkenmerken en eventueel aanwezige brouwfouten. De grootte van het proef-/keuringspanel en de opzet van het proefschema zijn mij niet bekend.

  In het verleden is er door de organisatie van “het Lekkerste Bockbier van Nederland” en de initiatefnemer van het huidige “Het Beste Bockbier van Nederland” wel contact met elkaar gezocht/geweest over samenwerking, maar konden we het met elkaar niet eens worden over de opzet (smaaktest versus keuring). Even goede vrienden.

  De proeverij van Kassa is wat mij betreft een (weliswaar serieuze) steekproef van een beperkt aantal verkrijgbare bockbieren en valt niet echt met de twee “grote” proeverijen te vergelijken.

  Er is trouwens nog een belangrijk verschil tussen de ‘Lekkerste’ en de ‘Beste’ proeverij. Bij de ‘Lekkerste’ proeverij worden alle bieren van fles geschonken, bij de ‘Beste’ proeverij worden alle bieren van fust getapt. iedere bierkenner weet dat hierbij belangrijke verschillen kunnen optreden door de verschillende behandelingen die het bier hierbij krijgen.

  Wat mij betreft kunnen de twee proeverijen uitstekend naast elkaar bestaan, omdat ze beiden duidelijk een ander doel dienenen duidelijk andere opzet kennen. Wat mij betreft is er ook best te praten over een vorm van samenwerking, bijvoorbeeld op het gebied van publiciteit en dergelijke. Ik zie echter vooralsnog geen voor de hand liggende mogelijkheid om de twee proeverijen te combineren tot één proeverij.

  Cheers,

  Kees Beerepoot

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Schiphorst

   Volgens de PINT site waren er in totaal 25 keurders:
   - bierkeurmeesters,
   - brouwers
   - twee Duitse Biersommeliers.
   Gevorderde bierliefhebbers zitten er dus alleen bij als ze tevens keurmeester zijn of brouwe, wat natuurlijk heel goed mogelijk is. Over een keuringsschema wordt niets vermeld, dus daar kan ik je verder niets over vertellen.
   Zie verder wel http://www.pint.nl, waar ook wat meer over de achtergrond en opzet van de keuring staat.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.