Eén liter ‘eigen’ bier!

“Ontdek de magie van het bierbrouwen door zelf thuis een liter wort te laten vergisten tot een smakelijk biertje! Leidsch Bier en Amateurbierbrouwersvereniging ‘t Wort Wat organiseren een gezamenlijke bierbrouwdag op zaterdag 13 november 2010. De dag duurt van 9 tot 17 uur en iedereen is van harte welkom.

Bezoekers die zelf een lege, schone frisdrankfles (van 1,5 liter) meebrengen krijgen daarin aan het eind van de brouwdag (rond 16 uur) een liter wort mee naar huis inclusief gist, een waterslot en instructies. Thuis laat je het wort in ongeveer twee weken vergisten. Het resultaat giet je over in één of meer kleinere flessen. En na nog ééns twee weken rijpen heb je dan één liter eigen bier!”

Nou, dat is echt een leuk initiatief! In gezamelijk verband wordt het ‘bier-in-wording’ klaargemaakt en heb je het zware werk al achter de rug. Daarna moet je nog wel wat doen maar dan heb je ook echt wat!

“Aan de actie “Eén liter eigen bier!” zijn voor de bezoekers verder geen kosten verbonden. Zorg wel dat je op tijd aanwezig bent om het brouwproces van nabij mee te maken. Wil je zeker weten dat er die dag een liter wort voor je klaar staat? Schrijf je dan vooraf in door een e-mail te sturen.

De locatie van de bierbrouwdag is Kwekerij E. Duivenvoorden, Turfspoor 57, 2165 AW Lisserbroek. Dat is vlak bij de bekende fruitkwekerij De Olmenhorst. De landgoedwinkel en ateliers van de Olmenhorst vormen een leuk alternatief voor wie niet de hele dag bij het bierbrouwen aanwezig wil zijn.

Waarom deze actie?
Bierbrouwen is voor een deel ambacht en voor een deel magie. Het ambachtelijke deel wordt gedaan door de brouwer die de ingrediënten water, mout en hop mengt en verwarmt. Het resultaat heet wort: een enigszins bitter suikerwater met een kleurtje. De gist zorgt voor de magie door die wort te vergisten: de suiker wordt omgezet in alcohol en koolzuur. Elke gistsoort voegt aan het bier zijn eigen geur- en smaakcomponenten toe waardoor het bier een uniek karakter krijgt. Leidsch Bier wil de magie van het bierbrouwen ‘dichter bij de mensen brengen’.”

Lees ook:Ontdek de magie van bier brouwen!
Lees ook:19-11-’11: brouw kosteloos je eigen bier
Lees ook:Brouwerij JATTwerk nu echt klaar
Lees ook:Goed weer om zelf bier te brouwen!
Lees ook:Bier brouwen is net als koken

3 reacties op “Eén liter ‘eigen’ bier!

    1. Fiona de Lange

      Klopt Karel, Nu zorgen we dat dat natuurlijk niet meer gebeurt ;-)

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.