Ophef over verbod caffeïne en chocola in bier

In de V.S. is een interessante ontwikkeling aan de gang rondom de combinatie van caffeïne en alcohol die zeker voor de Europese brouwers belangrijk is om in de gaten te houden. Net als de trend van Stout bieren maar bijvoorbeeld ook chocola bier zich steeds verder over de wereld uitbreidt is de regionale overheid in Amerika bezig de combinatie van alcohol, caffeïne en chocola te verbieden. Er zouden aanwijzingen zijn dat dit ongezond is en leidt tot verslaving.

De bakermat van deze discussie ontstond bij de energy drankjes waaraan ook alcohol werd toegevoegd. Steeds meer staten nemen in de vorm van wet- en regelgeving maatregelen om dit type product te verbieden. Dit heeft echter ook grote gevolgen voor brouwerijen die al decennia lang gebruikmaken van koffie- en chocoladesmaken in bier. De Brewers Association roept via een petitie op om de regels voor het gebruik van caffeïne en chocola maar bijvoorbeeld ook theesmaak in het brouwproces toe te staan.

Zij is wel tegen de combinatie van pure caffeïne in alcoholdrankjes maar niet in het toevoegen van smaken aan het bier- en brouwproces. Ik ben erg benieuwd waar dit toe leidt. Als de regels niet worden aangepast verdwijnen straks honderden producten van de schappen inclusief ook honderden bieren van brouwerijen. Dat kan toch niet zomaar?

Bron: Brewers Association

Lees ook:14% verkoopgroei ‘craftbeer’ in USA
Lees ook:Belgen pakken bier-chocola trend niet op?
Lees ook:Laatste groeicijfers ‘American Craft Beer’
Lees ook:Sterke groei Amerikaanse bierbrouwers
Lees ook:Ambachtelijk bier, industriebier of allebei?

6 reacties op “Ophef over verbod caffeïne en chocola in bier

 1. Alexander

  Is het dan ook over en uit met de Irish Coffee? Zie het helemaal gebeuren dat om 1 ding tegen te gaan er 99 andere ‘collateral damage’ komt. En of het zomaar kan, dat is gewoon een kwestie van een wet indienen en aan laten nemen. Dan is het zomaar gebeurd.

    /   Beantwoorden  / 
 2. PotjeBier

  Ik begin al helemaal te shaken bij de gedachte dat er geen Espresso Oak Aged Yeti Imperial Stout meer verkrijgbaar is. Misschien hebben die autoriteiten toch wel gelijk.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Rick Kempen

  Geen angst. Dit heeft alles en alleen met Four Loko te maken (Red Bull tot de zesde macht met een hoop alcohol erin).
  De bieren zijn reeds officieel buiten de discussie geplaatst.

  EOAY is gered.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Oh gelukkig! Dat is mooi…

     /   Beantwoorden  / 
  2. Frans Ruiter

   Ik had niet anders verwacht.
   Maar toch; gelukkig maar!

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.