Stille Nacht een prachtig kerstbier

Op deze tweede kerstdag hoort uiteraard een kerstbier besproken te worden. Stille Nacht van De Dolle Brouwers is een prachtig bier om ‘s avonds de tweede kerstdag mee af te sluiten. Het alcoholpercentage is maar liefst 12 procent en de smaak is toch zacht. Je proeft duidelijk de warmte van de kandij. Het is gebrouwen met mout, hop, gist en natuurlijk water. De Dolle Brouwers hebben bij dit kerstbier gebruikgemaakt van het zwaarste wort (densiteit) van België, 27°Pl. Mensen die nog geen enkel goed kerstbier hebben gevonden…. 

Het wort is uren gekookt, drooggehopt en bevat nagisting in de fles. Met kandijsuiker en Nugget hopbellen uit Poperinge is dit echt een mooi kerstbier dat oprecht een grote plaats moet hebben in het kerstbierengamma. Overigens zeggen de brouwers dat het bier onbeperkt houdbaar is mits op een koele, donkere plek bewaard. Maak het bier niet te koud in de koelkast en drink het met een temperatuur van ongeveer 12 graden.

Lees ook:Hoppemarkt in diepe recessie
Lees ook:Wat maakt bier een kerstbier?
Lees ook:Bierfestival: dolle dagen van het gerstenat 27-2/28-2
Lees ook:Palm Dobbel: hét kerstbier?
Lees ook:Wat is en doet de hop met bier?

4 reacties op “Stille Nacht een prachtig kerstbier

 1. NoiZe

  Gisteren nog een Stille Nacht uit 1999 op. Hij kan inderdaad goed bewaard worden.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Harry Pinkster

  Ik heb dit jaar veel Deense kerstbieren gedronken. In mijn laatste update van zelfgedronken bieren (die volgende week online komt) zitten dit jaar zeker 10 Deense kerstbieren. Vorig jaar waren het overigens veel Noorse kerstbieren. Wat me vooral opvalt bij de Deense kerstbieren is dat het alc.percentage zo verschillend is. De lichtste was 5,7% en de zwaarste bijna 10%. Ook qua smaak zat er nog al wat verschil in de bieren. Een van mijn favorieten was Willemous Jule Ale van 8,5%.
  Ik heb helaas geen enkel nieuw Nederlands kerstbier gedronken dit jaar. De etiketten staan binnenkort op mn website onder nieuwe bieren: http://www.pinkgron.nl/nieuwebieren.htm
  vrgr
  Harry Pinkster

    /   Beantwoorden  / 
  1. Harry Pinkster

   Staat ondertussen online. Bij specials als bier van de maand december een overigens een bijzonder duits kerstbier.
   vrgr Harry Pinkster

     /   Beantwoorden  / 
 3. Edo

  Stille Nacht, daar moet je de eerste paar jaar vanaf blijven. Als hij 3 jaar oud is begint hij pas echt lekker te worden.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.