Brand in de Abdij van Rochefort!

Foto: Reuters

Gisteravond dronk ik er nog een; een Rochefort 10, het zwaarste bier dat in de Abdij van Saint-Remy gebrouwen wordt. Vandaag hoorde ik het bericht dat de abdij, die stamt uit de dertiende eeuw, in brand heeft gestaan ten tijde van mijn genieten. Lees meer…

De brand lijkt te zijn begonnen in een stroomgenerator. Door het winterweer zijn er problemen geweest met de stroomvoorziening, waardoor er om stroomuitval op te vangen een generator is geplaatst. De monnikken zaten aan het avondeten toen de brand rond half zeven uitbrak. De vijftien monnikken zijn geëvacueerd, maar konden dezelfde avond alweer terugkeren, daar de 70 uitgerukte brandweerlieden het vuur onder controle hadden gekregen. Helaas is het oude deel van het complex verwoest, maar gelukkig is de bibliotheek gespaard gebleven. Er zijn vier tanks van 27.000 liter bier verloren gegaan. Enkele dagen zal er niet gebrouwen worden, maar aangezien de brouwerij geen schade heeft opgelopen door de brand, zijn er verder geen gevolgen voor de 35 werknemers of de productie van de mooie Trappistenbieren.

Video: ANP-video

Oh ja, Bobby Farrell is ook overleden, maar dat is weer een ander verhaal…

Lees ook:Abdij Affligem ontsnapte aan ramp
Lees ook:Texelse bierbrouwerij breidt fors uit
Lees ook:Val-Dieu
Lees ook:Zware brand in atelier abdij van Affligem
Lees ook:Nieuwe bottelarij Brouwerij Halve Maan

5 reacties op “Brand in de Abdij van Rochefort!

 1. Fred Schiphorst

  Via PINT nieuwsforum:
  30/12/2010
  Door Danny Van Tricht

  TrappistBier
  Beleven had even contact met Gumer Santos (foto), de verantwoordelijke voor de brouwerij. Hij bevestigt dat de oudste vleugel van de abdij over meer dan 70 meter geteisterd is door de brand. Net toen de vlammen het gedeelte waar de lageringstanks staan bereikt hadden is de brandweer er in geslaagd om de brand onder controle te krijgen. Het dak van de lageringszaal heeft nog wel geleden onder het vuur maar de Trappist in de lageringstanks kon worden gered. De berichten over het verlies van enkele tienduizenden liters Rochefort Trappist waren dus voorbarig en
  het ziet er naar uit dat de belevering op peil blijft.Ook de rest van de brouwerij heeft geen of nauwelijks schade opgelopen.

  Vandaag wordt een nieuwe balans opgemaakt van de verwoestingen. Later
  meer nieuws.

  /©2010 TrappistBier Beleven/

  Met dank aan Jeroen en aan Theo. Ik begrijp hieruit dat het wel mee valt wat verloren bier betreft.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Dave

  Ohoh, als het nu maar niet zo duur wordt als dat andere Trappistenbier… ;)

  Nee, hoop dat ze er snel weer bovenop komen.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Fiona de Lange

  Wat een nieuws zeg!! Verschrikkelijk! Gelukkig dat het geen invloed lijkt te hebben op het bier. In het biercafé in Auckland hadden ze juist een kennismakingsactie met de Rochefort bieren! Dus na weken dronk ik eindelijk weer eens een Rochefort. Precies op deze dag! Bizar!

    /   Beantwoorden  / 
 4. skortila

  Ach, dat bier lijkt me wel het minst belangrijke. Dat brouwen ze wel weer. Ik vind het vooral zonde van die mooie abdij. Zo’n gebouw herstel je niet 1-2-3.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.