Het bierfestival van zware bieren

In Arizona Amerika hebben ze tijdens de bierweek een festival speciaal voor alleen de zware bieren. En met zwaar bedoelen ze bieren met een hoog alcoholpercentage. Eigenlijk vind ik het ook wel iets voor Nederland en België. Op die manier komen de speciale brouwtechnieken die voor deze bieren noodzakelijk zijn ook eens aan bod en leert de consument meer over de diversiteit van bier brouwen.

Nu hebben we uiteraard het bierfestival van Brouwerij De Molen waar hoofdzakelijk zware bieren worden geserveerd. Het zou natuurlijk een idee zijn om dit eens te combineren met andere brouwerijen en het onder de noemer zwaar bierfestival bij de consument onder de aandacht te brengen. Het is natuurlijk maar een idee.

Voor diegenen die gek zijn op zware bieren, de volgende Amerikaanse brouwerijen staan op het zware bierfestival en brouwen dus ook bieren met een hoog alcoholpercentage. Four Peaks Brewing Company, SKA Brewing, Crispin Cider, Great Divide Brewing, Pizza Port Brewing, A-1 Beer Can Collectors Club, Arizona Society of Homebrewers, Sierra Nevada Brewing, Grand Canyon Brewery, Lumberyard Brewing, Big Sky Brewing, Sam Adams, Breckenridge, BJ’s, Gordon-Biersch, Deschutes, Dogfish Head, Full Sail, Coronado, Marin, Rubicon, Sleepy Dog, Big Dog, Papago, Barrio, Gentle Ben’s, SunUp, Ballast Point, San Tan, Santa Fe, Left Hand, Nimbus, Sonoran, Rock Bottom, Thunder Canyon, Dave’s Electric, Odell en Stone. Uiteraard is het ook mogelijk om deze brouwerijen via ratebeer.com op te zoeken door een selectie te maken in bieren met een hoog alcoholpercentage.

Bron: The fullpint.com

Lees ook:Biologisch bierfestival een volgende stap?
Lees ook:Video: Struise Brouwers geven brouwles
Lees ook:Borefts bierfestival Bodegraven uniek
Lees ook:Accijnzen op zwaardere bieren in de UK omhoog
Lees ook:24-06-’12: Tilburgs Bierfestival

13 reacties op “Het bierfestival van zware bieren

 1. Fred Schiphorst

  Ik zou eerder willen pleiten voor een “licht bierenfestival”, met brouwers die het klaarspelen om een fraai, smaakvol bier van minder dan 5% alcohol te brouwen. Ik heb het eigenlijk wel een beetje gehad met al dat gedoe om een bier te maken waar vooral veel alcohol in zit.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Beste Fred, het is natuurlijk de vraag waar je de scheidslijn van het alcoholpercentage legt. Zelf vind ik een zwaarder bier ‘s avonds toch echt de moeite waard.

     /   Beantwoorden  / 
   1. fer

    Ben het met fred eens, je drinkt die bieren toch niet vanwege het alcoholpercentage ?. Laat de uitdaging eens zijn om een bier te maken met weinig alcohol (5-7%) en de smaak van een zwaar bier. Moet kunnen denk (hoop) ik.

      /   Beantwoorden  / 
   2. Fred Schiphorst

    Enige jaren geleden kwam ik op het ZBF twee verschillende stouts tegen. De ene had een alcoholpercentage van rond de 5%, de andere zat op 9%. Wat me op vel was dat dit in de smaak niet terug te vinden was, die van 5% smaakte net zo goed. En ik geef dan de voorkeur voor dat qua alcohol lichtere bier en zou willen dat er meer brouwers waren die een bier kunnen brouwen met de body van een zwaar bier, maar zonder dat je meteen in die hoge alcoholpercentages komt. Dan kun je er ook nog een meer genieten.

    Ik ga dus iets verder dan Harry: ik vind de smaak het belangrijkste, maar zie dat het liefst gepaard met een alcoholpercentage dat zoals ik al schreef niet boven de 5% gaat. Ik zou willen dat meer bouwers die uitdaging aan gingen.

      /   Beantwoorden  / 
 2. Harry Pinkster

  Kan me de reactie van Fred wel voorstellen, maar kijk net even anders tegen het “probleem” aan. Ik heb niets tegen zware bieren (sterker nog ik drink met enige regelmaat erg bijzondere zwaardere bieren). Waar ik wel iets tegen heb is het gekunstel om de alcoholpercentages op te krikken en daarmee te scoren om er een exclusieviteit aan te verbinden. (bv de wedstrijd tussen ‘t Koelschip en Brewdog)
  Wat mij betreft gaat het nog altijd de kwaliteit van het bier en niet om een absurd hoog alc. percentage. Er zijn genoeg bieren van rond de 10% alcohol die het drinken meer dan waar zijn. Als je dat bedoelt met een bierfestival van zware bieren ben ik van de partij!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Beste Harry, helemaal mee eens en inderdaad dat bedoel ik..

     /   Beantwoorden  / 
 3. Joke Tissot

  Een festival voor zware bieren is bij uitstek het Winterbierfestival in Gouda komende zondag 23 januari. De festival locatie is vlak bij het station, wat wel veiliger is bij een zware bierenfestival.
  Dit festival wordt al vele jaren georganiseerd door het bestuur van de regionale afdeling Zuid-Holland van PINT. Voor meer info zie de website van PINT (www.PINT.nl). Ik ga er zeker naar toe.
  Het andere festival met veel zware bieren is het jaarlijkse Kerstbierfesival in Essen, Belgie. Dit festival is altijd rond 15 december en daar zijn de zware bieren ruim vertegenwoordigd. Essen ligt net voorbij Rosendaal in Belegie. Ober is de organiserende vereniging. Ober maakt deel uit van Zythos.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Harry Pinkster

   @Joke
   Ik had hier naar willen verwijzen, maar de kerst en winterbieren zoals we die kennen zijn niet altijd “zware” bieren natuurlijk.
   En er zijn ook heel veel zware bieren die niet onder de noemer kerst of winterbieren vallen.
   Laat onverlet dat het prima festivals zijn. Gouda heb ik in het verleden een paar keer bezocht. essen staat nog op mn verlanglijstje, maar ja vanaf Groningen… :-(

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fiona de Lange

    Harry, kom ook gewoon gezellig naar het zuiden ;-)

      /   Beantwoorden  / 
     1. jeroen Carol-Vissser

      Je bent zeer welkom Harry; kunnen we weer eens bij praten.

        /  
 4. poppe thierry

  voor mij kunnen de bieren niet zwaar genoeg zijn. anders kan je evengoed limonade drinken. Het probleem met de superzware bieren van bijv. brewdog is dat je ze niet kan krijgen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.