Onderzoek naar gluten in bier

Er is een nieuw samenwerkingsverband, Fhealinc, opgezet om onder andere meer wetenschappelijk onderzoek te doen naar de hoeveelheid gluten in 10 biersoorten. Centraal staan voeding en gezondheid. De samenwerking wordt gevormd door Hogeschool HAS Den Bosch, Avans Hogeschool, ZLTO en het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Zij hebben een expertisecentrum opgericht voor Voeding, Afweer en Allergie (EVAA).

Wellicht ook met de komst van Mongozo premium pilsener is gluten in de bierwereld mogelijk meer in de picture komen te staan. In Nieuw-Zeeland overigens is in elk café en restaurant een menukaart te vinden met gerechten zonder gluten. Wat dat betreft lopen we hier in Europa wellicht een beetje achter. Gluten is een graaneiwit waar mensen intolerant voor kunnen zijn. Deze ziekte wordt ook wel koel reactie coeliakie genoemd. Het is veelvoorkomend echte mensen weten vaak niet dat ze het hebben. De gluten zorgen voor een ontsteking in de darmen waardoor het slijmvlies wordt beschadigd.

Sommige gluten in bier geven geen problemen, andere wel. Het instituut gaat nu vooral kijken wat er exact tijdens het productieproces met de gluten gebeurt, hoe ontwikkelen ze zich. Er is een nieuwe methode die gluten in bier kunnen meten. Een nieuwe Elisa-methode, ontwikkeld door prof. dr. Koning van het CDC. In het onderzoek wordt onder andere bekeken welke bieren hoeveel gluten bevatten en wat voor gluten.

Brouwerij de Beyerd uit Breda is betrokken bij het onderzoek en levert de benodigde gegevens en materialen van het productieproces. Wellicht dat het onderzoeksteam ook eens bij Mongozo te rade kan gaan. Zij zijn immers al jarenlang bekend met het brouwen van glutenvrij bier.

Bron: Innofood.org

Lees ook:Mongozo pils bij alle Colruyt supermarkten
Lees ook:Alleen bier met predicaat glutenvrij veilig
Lees ook:Glutenvrij Hoeksch bier beperkt verkrijgbaar
Lees ook:Nederlandse glutenvrije pils beste ter wereld
Lees ook:2010 het jaar van de fairtrade?

Eén reactie op “Onderzoek naar gluten in bier

  1. Christiaan

    Wat een goed initiatief. Ik ben zelf een groot bierliefhebber en recent gediagnosticeerd op coeliakie. Tot nader order dus alleen glutenvrij bier. Dat maakt de selectie toch wel erg beperkt.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.