Hoe zit het nu met trappisten bieren?

Hoe zit het nu met trappisten bieren? Voor veel mensen is het toch vaak niet duidelijk wanneer een bier trappisten bier genoemd mag worden. In café en horecagelegenheden hoor ik het personeel nog te vaak zeggen dat een abdijbier toch ook een trappistenbier is. Neen! Kees Beerepoot  stuurde mij toen ook een zeer interessante link met een kijkje achter de schermen bij een aantal trappisten brouwerij. De monniken leggen nogmaals uit hoe het zit! En heb je de oude reportage van Michael Jackson, The Beerhunter over La Trappe gezien? 

Nog een keer voor de volledigheid dan. Er zijn slechts zeven trappisten bieren op de wereld. Deze mogen zichzelf trappisten noemen omdat, klik hier voor de uitgebreide beschrijving:

 • Er binnen of in de nabijheid van een klooster wordt gebrouwen
 • Er wordt gebrouwen onder toezicht van de monniken
 • De opbrengsten van het bier brouwen voor een deel aan een goed doel worden geschonken en ten goede komen aan het klooster.

Bekijk hier de korte video’s over kloosterbieren. De video’s op YouTube van de Beer Hunter, Michael Jackson zijn ook echt fantastisch. Klik hier! Met name dit eerste deel dat ook veel over de Nederlandse biergeschiedenis gaat. En kijk eens naar de oude beelden binnen de muren van La Trappe. Iets dat Thijs Thijssen overigens als tip gaf! Leuk om te weten en te zien als bierliefhebber.

Lees ook:Michael Jackson en bier
Lees ook:Beer Hunter: The Movie
Lees ook:Speciale DVD Beerhunter The Movie te koop
Lees ook:‘Puurbos’ bij La Trappe geboren!
Lees ook:Michel Moortgat krijgt Michael Jackson Award

4 reacties op “Hoe zit het nu met trappisten bieren?

 1. Fred Schiphorst

  Toch even wat nuanceren. De bieren hoeven niet binnen de muren van het klooster gebrouwen te worden, in de onmiddellijke nabijheid mag ook. Verder was er bij mijn weten ooit een vierde voorwaarde en dat was dat er gebruik moest worden gemaakt van “de beste ingrediënten”. Ik heb daar nog een hele discussie over gehad met de toenmalige secretaris van OBP, omdat ik van mening was dat Chimay dat gebod overtrad door in de “blauw” hopextract in plaats van hop en moutextract naast mout te gebruiken. Dat stond ook keurig op de flesjes. Later is dat er af gehaald, maar of dat ook betekent dat ze tegenwoordig die extracten niet meer gebruiken weet ik niet.
  Maar ik vind het in elk geval opvallend dat die kwaliteitseis nu in elk geval niet meer bestaat.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Fiona de Lange

  Beste Fred, Inderdaad in de nabijheid mag ook… Over de ingrediënten wordt inderdaad nergens meer gesproken echter de bieren moeten wel kwaliteit hebben, dus ‘t is niet helemaal verdwenen… http://www.trappist.be/indexjs.cfm?v=05.02&taal=nl

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jan

   Onberispelijke kwaliteit is een subjectief iets…
   Er zijn trouwens meer trappistbrouwers die hopextract gebruiken, Orval en Westvleteren doen dat namelijk ook. Mijn inziens doet dat niet aan de kwaliteit af, beide bieren worden hoog gewaardeerd over de hele wereld. Anderzijds is er ook de kritiek dat ze, inderdaad, ‘minder’ smaken als vroeger, hetgeen ik, wat Orval betreft, zelf niet heb kunnen vaststellen.
   Westvleteren heeft voor mij persoonlijk wel afgedaan, maar dat wijt ik aan hun nieuwe brouwinstallatie. De bieren bewaren veel minder goed als in het verleden.

   “Trappistenbier” is overigens geen bierstijl, en zodoende alleen maar verwarrend voor de consument..

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.