Duitse horeca hebben het in alle opzichten veel beter. De prijzen liggen vele malen lager dan een Nederland. Elsevier deed hier onderzoek naar. Niet alleen de loonkosten en huur is veel lager ook de kosten van het A-merk bier scheelt bijna de helft met Nederland. Waar Nederlandse horeca-ondernemer meer dan € 100 per fust kwijt is, ligt de prijs in Duitsland op € 60 per fust.
En daar komt ook nog bij dat de belasting op alcohol in Nederland op € 0,33 per liter ligt en in Duitsland op 9,5 eurocent per. Even ter vergelijking de prijzen in Nederlandse horeca stegen tussen 2000 en 2010 met 38 %, in het café zelfs 47% tegen 18% in Duitsland. Overigens geldt in Duitsland geen minimumloon waardoor in alle opzichten op loonkosten uiteraard veel geprofiteerd kan worden ten opzichte van Nederland.
Resumeren eens hebben de Nederlandse horeca het beter gedaan dan de Duitsers. Met name omdat de Nederlanders geen enkele moeite hadden de prijzen te verhogen en daardoor ook van de prijsverhoging hebben kunnen profiteren. Enige tijd geleden werd al bekend dat in de grensstreek met Duitsland de horecabedrijven veel last hadden van de Duitse café’s net over de grens. Veel consumenten vertrokken naar Duitsland om in het café daar bier te drinken gezien de grote prijsverschillen. Met dit inzichtelijke cijfermateriaal wordt duidelijk waarom!
Lees ook:Toename bierinkopen Duitse grens
Lees ook:Uitslag Gouden Horecazaak 2011
Lees ook:Bavaria stapt naar Duits hof
Lees ook:Nieuw fenomeen: biertoerisme!
Lees ook:Fusten tillen een zware hobby, of toch niet?
Duitse bierbrouwers hebben veel last van concurentie. Naar het schijnt is er een overcapaciteit van zo’n 30% (!)
Dit draait veel kleine brouwers de nek om.
De Nederlandse horeca is stevig aan de prijs, maar voor een goed product zal ook gewoon betaald moeten worden, als je je biercultuur een warm hart toedraagt.
Helemaal mee eens!
Da’s fijn Fiona
Kleine korrel zout:
Het is wel zo dat de dure pils horecaprijzen in Nederland ook bepaald worden door supermarkten die de grote Nederlandse brouwerijen onder druk zetten hun bier voor dumpprijzen aan hun te verkopen. En iemand zal de bonussen van de Heineken topmannen moeten betalen..
De kroeggangers dus!
we hebben net op een terrasje in noord duitsland voor een glaasje cola en een glaasje wijn 10,40 euro moeten betalen, hoezo goedkoop
zelfs in zweden is het een stuk goedkoper
Ligt eraan wààr je iets drinkt nietwaar. Vorige week in de noordelijke Oberpfalz, Beieren: halve liter zeer goed smakend Zoiglbier voor in het algemeen € 1,70! Bij een brouwerijgasthof wat zuidelijker (Bad Kötzting) Helles 1,90, Dunkel 2,00.
In Bamberg: de “gewone” Lagerbieren: circa 2,30 (alles halve liters).