Hop Ottin IPA: een hopexplosie!

Ik had nooit gedacht dat ik zo’n favoriet zou worden van hopbittere bieren. Gisteren de Hop Ottin IPA gedronken van Anderson Valley Brewing Company. Het is een ware hopexplosie aan smaak. De naam van het bier betekent ook ‘ hardwerkende hops’. De brouwerij heeft in het bier grote hoeveelheden van de high-alpha Pacific Northwest hops toegevoegd en daarnaast ook de dry hopping techniek toegepast.

Deze India Pale Ale heeft een alcoholpercentage van 7%, iets dat moeilijk is in te schatten door de hoge hopbitterheid. Nu komt het, de bitterheid is 80 EBU. Ter vergelijking, het Grolsch pils, dat toch de hoogste hopbitterheid heeft van de Nederlandse grote pilsmerken zit op circa 23 EBU. De Hop Ottin’ heeft overigens in 2001 een zilveren medaille gewonnen op de World Beer Championships. 

Het bier is verfrissend en bijzonder door de verschillende hopsmaken. Ook de nasmaak is behoorlijk bitter. Het mooie van dit bier is dat je de smaak van de hop echt goed kunt proeven. En bovendien van de verschillende hoppen. In de hoopsmaak proef je andere hop dan in de nasmaak waar echt de dryhopping techniek te proeven is. Als je een keer iets anders wilt en van bitter bier houdt, dan moet je dit een keer gedronken hebben! Ik zal overigens eens navragen waar het exact te koop is….

Lees ook:Hertenheer: smaakvol bitter blond bier
Lees ook:Tripel Klok: Een tripel die af is!
Lees ook:Duvel Tripel Hop: Echt een topper
Lees ook:Bierproef: Hornbeer Russian Imperial Stout
Lees ook:Jessenhofke: een biologisch biertje

7 reacties op “Hop Ottin IPA: een hopexplosie!

 1. D. Walsh

  Ik vind dat alle bieren van Anderson Valley goed in balans zijn en hebben een duidelijk hopkarakter hebben. Het is jammer dat er zoveel belang gehecht wordt aan EBU waardes die bijna altijd overdreven zijn. Op het Anderson Valley website staat dat hun Anniversary Imperial IPA 100 IBU’s heeft. Een lab analyse die ik 3 weken geleden heb laten uitvoeren gaf 71 IBU aan. Indien ze aangeven dat hun Hop Ottin’80 IBU heeft dan zou ik eerder denken aan circa 50-60 IBU. Ik heb hetzelfde verschil in resultaten bij meerdere (m.n. Amerikanse brouwers) gezien. Het meeste extreem voorbeeld was het Dense (gebrouwen bij De Proef Brouwerij in Belgie) Mikkeller ’1000 IBU’ bier die in werkelijkheid 96 IBU had. Ik ben van mening dat boven de 60 (werkelijk) IBU’s het niet meer uit maakt omdat alle bitter smaakreceptoren in de smaakpapillen zwaar overbelast worden en geen verschil meer waar kunnen nemen. Het gaat om de geur/smaak en drinkbaarheid en niet om de getallen. Geloof niet alles wat je leest!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jan

   Derek,
   Zonder je expertise in twijfel te trekken, is het mogelijk dat de IBU (EBU) waardes afnemen naarmate het bier ouder word?

     /   Beantwoorden  / 
   1. D. Walsh

    Jan,
    IBU’s (EBU’s) waardes nemen zeker af over tijd. Precies hoeveel ligt aan veel factoren waaronder de stabiliteit van de gebruikte hopvarieteit(en). Ik weet niet precies hoeveel de afname zou zijn voor Hop Ottin’ maar mijn Imperial IPA voorbeeld was minder als 6 maanden oud. Tot nu toe heb ik geen enkele verse voorbeeld van een zwaar gehopt bier gezien waar het gemeten EBU waarde hoger was als de waarde aangegeven door de brouwerij. Het is altijd lager. Ik heb bij meerdere brouwers gevraagd hoe ze aan die waardes kwamen en de meestal krijg ik als aantwoord dat ze het d.m.v. rekenen hadden gedaan (oftewel een z.g. ‘educated guess’).

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jan

     Blijft een pracht uitdrukking “educated guess”

     Van het internet geplukt:
     The formula for determining the IBU is:
     IBU = 7489 x Weight of hops(ounces) x Alpha Acid content x Hops acid utilization /(divided by) Final volume(ounces) / (divided by) Corrective Gravity.

     Ik neem aan dat een lab andere methodes gebruikt?

       /   Beantwoorden  / 
     1. D. Walsh

      Jouw formula is een berekening en is afhankelijk van erg veel onnauwkeurige waardes en factoren. Een lab maakt gebruik van meetapparatuur volgens een vastgelegd EBC of ASBC analyse protocol.

      Het procedure maakt gebruik van o.a.:
      -10ml bier
      -een pipet
      -een centrifuge
      -een schuimnegatief oplossing
      -een trilapparaat
      -een cuvette
      -een spectrofotometer

      Alles bij elkaar duurt het procedure ongeveer 30 minuten.
      Hieronder volgd een samenvatting in het Engels van het Amerikaans (IBU) en het Europees (EBU) werkwijze:

      IBU refer to the North American (ASBC) way of specifying bitterness. While they are intended to convey perceived bitterness they are roughly equivalent to mg/L isomerized bittering principal per Liter of beer. To measure them one puts 10 ml of beer into a centrifuge tube transferring it in a pipet that has been dipped in octanol (to flatten any foam), adds 1 mL 3N HCl and 20 mL spectrophotometric grade iso-octane and shakes vigorously for 15 minutes. The bittering materials will be extracted into the gasoline (iso octane). Sometimes a sludge forms and centrifugation for the minimum time required to separate the gasoline phase is employed. A sample of the gasoline phase is put in a 1 cm cuvette and its absortion measured at 430 nm against iso-octane with a minute amount of octanol. The absorption multiplied by 50 is the IBU value.

      Er is een nieuwere procedure die gebruik makt van een HPLC (Hoge prestatie vloeistof chromatografie) die soms waardes opleveren die iets hoger liggen (zie Analytica-EBC voor meer informatie). Ik hoop dat dit wat duidelijk geeft.

        /  
 2. Rick Kempen

  Anderson Valley Hop Ottin’ IPA (en meer Anderson Valley bieren) zijn bij goedgesorteerde slijterijen en bierwinkels op voorraad. Probeer Melger’s Dranken in Haarlem, Slijterij Zeewijck in IJmuiden, De Bierkoning in Amsterdam, De Bierwinkel in Leiden, Van Erp Dranken in Groningen, De Man van Drank in Rotterdam, Burg Bieren in Ermelo, Van Yperen in Lelystad, Slijterij Meijer in Egmond aan Zee, Lekkerbier ‘de Bierwinkel’ in Joure, Woudenberg Dranken & Slijterij te Wageningen of Mitra Slijterij Van Bergen in Eindhoven. Om maar eens een paar voorbeelden te noemen!

  En natuurlijk kunt u, als een loopje naar de winkel u teveel is, deze bestellen bij een webwinkel. Probeer bierrijk.nl of bierenzo.nl, om nog maar eens wat voorbeelden te noemen!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Jan

  Dank je Derek,
  weer wat geleerd.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.