Alcoholbeleid werkt toe naar tabaksbeleid

In het tabaksbranche zijn we al getrakteerd op vergaande en scherpe maatregelen. Accijnzen zijn hoog, en de plaats waar gerookt mag worden is sterk ingeperkt. Een toekomst waarvan ik verwacht dat ook alcohol die kant opgaat. “Als ze in Brussel klaar zijn met tabak dan is alcohol aan de beurt.” Iets dat menig politicus voorzichtig in de brouwerijwereld laat vallen. Het blijkt richting jongeren en alcohol wordt als eerste aangepakt. Een goede zaak lijkt me. Uit cijfers van het aantal verkeersdoden blijkt namelijk dat 320.000 jongeren tussen de 15 en 29 jaar wereldwijd per jaar omkomen in het verkeer.

Daarvan is 9% alcoholgerelateerd! Gisteren, vrijdag 11 februari, is door de ministerraad ingestemd met een wetsvoorstel om jongeren onder de 16 te beboeten als hij alcohol drinken in publieke ruimtes. En daaronder wordt verstaan in de horeca, op stations en in winkelcentra. Verder wordt in gemeentes strenger toezicht gehouden op de naleving van de Drank- en Horecawet.

Dus in cafés kunnen jongeren onder de 16 nu ook een boete tegemoet zien als zij alcohol drinken. Als we kijken naar de alcoholinname van over de hele wereld dan wordt het meeste gedronken in de industrielanden van het noordelijk halfrond. Ook Argentinië, Australië en Nieuw-Zeeland scoren hoog. Het laagste alcoholgebruik vind je uiteraard in islamitische landen.

Het is verrassend, in Europa wordt het meeste alcohol gedronken in Bosnië-Herzegovina namelijk 56 liter pure alcohol per jaar. Dit staat gelijk aan 12 bier per dag boven de 15 jaar. In Rusland is al zichtbaar dat de wetgeving rondom alcohol sterker wordt aangescherpt om alcoholmisbruik sterk te verlagen. Ik ben benieuwd naar welke wetgeving men in Europa grijpt. Ik vind het stijgen van de accijnzen op alcohol en dus ook bier erg flauw. Iets dat dus bij tabak de eerste stap was.

Bron: Proostmagazine en Knack.be

Lees ook:Nederlanders drinken 1 glas alcohol per dag
Lees ook:Bier steeds populairder bij jonge Belgen
Lees ook:Controles op drinkende jongeren
Lees ook:Woede in V.S.: Tienerster Miley Cyrus drinkt bier
Lees ook:Waarom nu weer leeftijdsgrens verhogen?!?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.