Onlangs deed ik via Twitter de oproep welke brouwerij in mijn rubriek ‘In gesprek met’ aan bod moest komen. Ik kreeg vele reacties en uiteraard komen die allemaal aan bod. Meerdere mensen gaven aan graag eens een interview te zien met de Brouwerij Duits & Lauret. Het sluit mooi aan bij het ABT-bier van de maand dat afkomstig is van deze ‘Brouwerij’ uit Vleuten. Eigenaren Daniëlle Duits & Marco Lauret zijn geen traditionele bierbrouwers en gaan voor innovatief en vernieuwend. Dit begint al in de positionering van het bier en de keuze van de gebrouwde biertypen. Lees meer, door op lees verder te klikken, over de geheimen van deze kleine opkomende brouwerij.
Allereerst voordat de biergoeroes roepen dat Duits & Lauret geen brouwerij is. Op de locatie in Vleuten wordt wel degelijk bier gebrouwen. De recepten worden hier en in Tienhoven ontwikkeld met een mobiele brouwinstallatie van 60 liter. De uitontwikkelde recepten worden gebrouwen in samenwerking met de proefbrouwerij te Lochristie, België.
Wie zijn Marco en Daniëlle?
“Wij werken beiden vanuit een eigen bedrijf, Daniëlle als psycholoog en hoofd behandeling en Marco als fysiotherapeut. Het bier brouwen zien wij als een aangename aanvulling op ons dagelijkse werk.”
Waar komt de passie voor bier brouwen vandaan?
Marco heeft in het begin van zijn studietijd een kant-en-klaar brouwpakket van zijn ouders gekregen. Hij was toen al een enorme liefhebber van de nog schaarse speciaalbieren. Op 16- en 17-jarige leeftijd gingen zijn eerste zelfstandige vakanties natuurlijk naar België. Op de fiets ontdekte hij mooie Belgische cafés, brouwerijen en bieren. Vanaf die tijd heeft hij het in zijn hart gesloten en is hij blijven brouwen.
Bij Daniëlle is haar liefde voor het bier ontstaan vanuit haar passie voor smaken en hoogwaardige kwaliteit van producten. Aan huis heeft zij een bescheiden moes- en fruittuin met bijzondere vergeten groenten en verloren gewaande gewassen. Er staat bovendien een kleine boomgaard van oude appel- en perenrassen. “Een fortuin voor ons aangezien wij met onze mobiele brouwinstallatie volop kunnen experimenteren met producten van eigen kweek.”
Marco, wat heb je voor ervaringen uit het buitenland meegenomen….
“Eigenlijk is het vooral het beleven van een echte biercultuur. In veel landen is eten en drinken maar zeker ook het bereiden ervan een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. In Nederland zijn we dat grotendeels kwijtgeraakt. Dit soort ‘levende’ cultuur willen we weer een beetje terugbrengen.”
Duits & Lauret heeft nu drie bieren, waarom juist deze?
“ We hebben inderdaad een Stout, Blond en Dubbelbock bier. Allemaal zijn ze ontstaan vanuit een gastronomische gedachte. Het moeten smaakvolle bieren zijn die ook iets kunnen toevoegen aan bepaalde gerechten.”
Eerste bier een stout?
Het lanceren van een brouwerij met een nieuw bier is spannend. Het eerste bier was een stout, erg gewaagd. Hoe kwamen jullie erbij om juist dit bier als eerste bier onder de vlag van Duits & Lauret op de markt te brengen? “Een goede Stout is eigenlijk de ultieme maaltijdbegeleider. Het bier is in staat om bepaalde smaken aan te vullen en kan ook tegen bepaalde sterkere smaken “opboksen”. Bijvoorbeeld bij oesters vult die de ziltige smaak perfect aan. Bij blauwschimmelkazen blijft de uitgesproken smaak zeer goed waarneembaar en bij chocolade en gedroogde vruchten is weer de mooie, complexe toevoeging die alle componenten naar een hoger niveau tillen.”
En hoe ontstaat bij jullie zo’n nieuw bier?
“Heel veel experimenteren en proeven. Vaak maken we van een basisidee heel veel brouwsels waarin we telkens een factor veranderen. We brouwen dan bijvoorbeeld 2×30 liter van hetzelfde bier maar veranderen per vat de soort of hoeveelheid hop. Of we Laten de brouwsels onder andere condities vergisten (temperatuur, houtlagering etc.). Ook maken we gebruik van veel verschillende gistsoorten.”
Wat maakt jullie bier bijzonder? “Ons bier kenmerkt zich door een zekere droogheid en een relatief laag alcoholpercentage terwijl het bier zijn complexiteit behoudt.”
En het mooiste moment van bier brouwen… “ is voor ons toch het eerste glas na rijping.”
De bieren zijn kwaliteitsproducten, maar blijkt dat uit?
“We gebruiken in ieder geval geen chemische toevoegingen of kruiden. Daarnaast hebben we bijvoorbeeld bij de Stout een tegenwoordig niet meer zo gebruikelijk maischproces. Dit geeft een wat lager rendement aan vergistbare suikers (en is daarom voor grote commerciële brouwerijen niet interessant) maar genereert veel meer volheid, diepgang en uitgesproken smaakelementen.”
De combinatie van bier en gastronomie staat bij Duits en Lauret op nummer één. Iets dat bij ons in Nederland nog in de kinderschoenen staat. Welke tips kunnen jullie ons geven over bier en gastronomie? “Heel goed proeven! Daar begint het mee. Ook is het belangrijk om vooraf te bepalen of het bier smaken van bepaalde voedingsmiddelen moet completeren en versterken of juist hele uitgesproken smaken moet kunnen weerstaan.”
Wat is er volgens jullie de laatste jaren veranderd in de speciaalbiermarkt?
Een wat ruimere kijk op de bierwereld. Nog niet zo lang geleden was speciaalbier in Nederland erg op België georiënteerd. Gelukkig wordt de blik nu ook steeds meer op het oosten en westen gericht. Uit Duitsland, Engeland en de VS komen steeds meer bieren terecht op de Nederlands markt.
Wat gaat er goed en wat kan er beter?
“De laatste jaren begeven meerdere collega brouwerijen zich op de culinaire weg. De bier-spijscombinaties zie je steeds vaker. Een goede ontwikkeling die we toejuichen aangezien wat ons betreft het betere bier op een concurrerende plek met een goed glas wijn komt te staan. Wat in het algemeen echt beter zou kunnen is de marketing van het Nederlandse speciaalbier in het buitenland!”
Waar zijn jullie bieren verkrijgbaar?
“Tot nu toe met name regionale en lokale slijterijen en cafés en uiteraard de gespecialiseerde biercafés in heel Nederland. Sinds kort wordt ons bier overigens ook geëxporteerd naar Engeland en Denemarken. Dat is dan natuurlijk wel iets minder lokaal of regionaal. Verder merken we dat ons bier culinair goed wordt opgepakt. Een aantal restaurants is druk in de weer met het ontwikkelen van recepten.”
En tot slot, wat zijn jullie dromen?
“Organisch blijven groeien en steeds meer mensen kennis laten maken met bijzondere speciaalbieren. Wij hopen ook dat mensen zich er van bewust van worden dat wijn bij veel voedingsmiddelen lang niet altijd de ideale begeleider is en een goed gekozen bier heel vaak wel! Daar gaan wij ons hard voor maken!”, aldus Daniëlle Duits en Marco Lauret.
Voor meer informatie over de brouwerij kijk op www.duitslauret.com
Lees ook:ABT-bier van de maand: Duits en Lauret Stout
Lees ook:19-9-’11: Presentatie Tour des Trappistes bier TeVREDEn
Lees ook:Bierbrouwers Duits en Lauret en Rodenburg vallen in de prijzen
Lees ook:Bierbrouwerij Duits en Lauret in beeld
Lees ook:Het beste Stout bier!