Speculaties over toekomst Grolsch in Twente

Ik was al benieuwd wanneer de eerste speculatieberichten naar buiten zouden komen over de toekomst van Grolsch in Twente. Als er zoveel banen geschrapt worden is het logisch dat bedrijfseconomen hier conclusies aan gaan verbinden. Regionaal econoom Gert-Jan Hospers voorspelt in ieder geval dat de toekomst van Grolsch in het buitenland zal liggen. Hospers waarschuwt sinds 2008 al voor de gevolgen van de overname door SABMiller.

Naar mijn idee zijn er twee opties: of de locatie in Nederland is zo groot dat het verder kan groeien en daardoor een belangrijke positie is voor een multinational of het tegenovergestelde is waar. De locatie is geen strategische plaats en er bestaat geen mogelijkheid tot groei. Ik ben zelf op de vestiging geweest en ik kan mij voorstellen dat staffuncties zoveel mogelijk internationaal worden ingevuld, of flexibel worden gemaakt maar dat productie toch een ander verhaal is. Naar mijn idee is het verplaatsen van Grolsch naar het buitenland het weghalen van de ziel en de oorsprong uit het merk.

Uiteindelijk is natuurlijk de visie die de directie van SABMiller in het buitenland heeft allesbepalend. Op brouwniveau doen ze het in Enschede ten opzichte van de wereld heel goed. Ook de installaties zijn modern en op duurzaamheid kunnen mooie resultaten behaald worden. Natuurlijk kan dat allemaal verplaatst worden naar een ander land. Toch geloof ik niet in verplaatsing. Hospers heeft het wel over de focus van multinationals op global in plaats van local. Dat is echter wel een punt waarvan ik denk dat zeker in de brouwerijwereld de lokale markt in de gaten gehouden moet worden.

Lokaal en regionaal is toekomst en de reden waarom het speciaalbier in de Verenigde Staten zo hard groeit. Als men dat niet serieus neemt heb ik inderdaad het idee dat men zelf werkt aan het einde van een pils. En dat is iets dat SABMiller naar mijn idee niet voor ogen heeft.

Bron: TC Tubantia

Lees ook:Maak jij je zorgen om Grolsch?
Lees ook:Druk op de ketel bij Grolsch
Lees ook:Grolsch gaat verder buiten Nederland!
Lees ook:Reorganisatieplannen productieafdeling Grolsch bekend
Lees ook:SABMiller speelt in op vrouw en alcohol!

2 reacties op “Speculaties over toekomst Grolsch in Twente

  1. Alexander

    Ach, waar wordt Newcastle Brown Ale gemaakt? Iig niet meer in Newcastle. Waar wordt Oranjeboom gemaakt? Iig niet in Rotterdam. Waar wordt Heineken gemaakt? Iig niet in Amsterdam. Maw op een moment zijn dit soort merken niet meer aan een streek gebonden. Hoeveel mensen weten nu eigenlijk wat Grolsch betekent? Oh het betekent ‘Het is van Groenlo’. Stel dat ze de brouwerij naar pak ‘m beet Gronau zouden verplaatsen zou er geen hond naar kraaien.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Richard

    De overgang van bruin naar groen glas heeft in ieder geval de smaak van de Beugels totaal de nek omgedraaid :-(

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.