De lente is begonnen: tijd voor lentebock!

Vandaag is de lente begonnen. Zowel op de kalender als buiten! En dat betekent dat vandaag traditioneel bij heel veel brouwerijen officieel het eerste lentebock aangeslagen wordt. De primeur van het Hertog Jan Lentebock 2011 is dit jaar bij Café de Heeren op de Brink. Gerard van den Broek reisde vandaag af naar het café in Deventer om de heren te verrassen. Verder zijn van de grote biermerken zoals Grolsch de Lentebocken weer in de supermarkten te krijgen. Ook kleinere brouwerijen zoals Stadsbrouwerij Van Kollenburg in Den Bosch komen met een voorjaarsbier. Hierover later meer. 

Binnenkort kunnen jullie meer van mij lezen over het ontstaan van lente- en meibock. In vroegere tijden werd dit bier gebrouwen voor de traditionele zomerstop. Het moest de zomer ‘overleven’ aangezien door de hoge temperaturen dan niet gebrouwen kon worden. Tegenwoordig is dit uiteraard allang niet meer aan de orde en hebben de brouwerijen moderne installaties. 

Het bier heeft daarom een hoger alcoholpercentage zodat het langer bewaard kan worden. Hertog Jan Lentebock (7,2%) is een typisch voorjaarsbier, goud tot bronskleurig, romig en fruitig van smaak. Anders dan bij het bockbier zijn de voorjaarsbieren meer een eigen invulling van de brouwer. Meestal zijn ze wel blond en fris van smaak. De supermarkten zijn in ieder geval weer goed bevoorraad en uiteraard ook in de bieractie top drie van deze week uitgebreid aandacht voor de lentebock bieren. 

Geniet van de lente!

Lees ook:Brand Lentebock: bijzonder voorjaarsbier
Lees ook:Weekend lentebieractie top drie week 12
Lees ook:Bokseizoen weer begonnen!
Lees ook:Nederlandse voorjaarsbieren op een rij!
Lees ook:Bieractie top drie week 12

2 reacties op “De lente is begonnen: tijd voor lentebock!

 1. Gerard Y

  Als het de zomer moest overleven, is het dan niet juist een herfstbock?
  Een lentebock werd vroeger gebrouwen van de eerste oogst zomer gerst, dan kiemen en mouten, dan brouwen en lageren en op dronk in de lente?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Helemaal goed Gerard. Binnenkort ga ik exact uitleggen hoe het zit ;-) .

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.