Nieuw hopveld in Epe

Kinderen uit groep vijf en zes van de Zuukerschool uit Epe hebben gisteren onder toeziend oog van Henk Wesselink, initiatiefnemer en eigenaar Lekker Belangrijk, een nieuw hopveld aangelegd. Het is zeldzaam in Nederland en het lukt maar weinig initiatiefnemers om de hop ook echt goed te laten groeien. Onder andere Gulpener en La Trappe hebben eigen hop, verder blijft het veelal stil. Het is nu eenmaal een arbeidsintensief proces en verdient veel aandacht. Iedere leerling heeft zijn eigen rhizoom, een stuk van de wortelstok van de hop, gekregen. Leuke manier om de ’jongeren’ kennis te laten maken met het natuurproduct bier. (foto: Betty van de Bunt)  

Met het planten van de hop wordt weer een stukje geschiedenis teruggebracht aangezien vroeger in de omgeving van Epe veel hop werd geteeld. Op het hopveld staan alleen Amerikaanse rassen, aha voor de productie van een sterk, bitter bier dus. .

Henk Wesselink wil brouwerijen op deze manier de kans geven om een 100% streekproduct te maken. Het verbouwen van hop is een van de activiteiten van zijn bedrijf Lekker Belangrijk om bier, lokale voedselproductie en duurzaamheid te combineren. “De ezel staat hier niet voor niets. Voor mij is hij het symbool van lokale voedselproductie: waarom voedsel laten invliegen als je het ook met een ezel kunt halen?’”

Een leuk en goed initiatief waarvan ik denk dat ‘t mogelijk navolging gaat krijgen van andere kleine brouwers in Nederland. Voor de volledigheid een aantal bekende brouwers zoals La Trappe en Gulpener hebben uiteraard ook hun eigen hop!

Lees ook:Ezel bier: niet voor ezels
Lees ook:Gulpener in teken van de hopoogst
Lees ook:Social media en bierbrouwers nog geen huwelijk
Lees ook:Nu ook al klimaatneutraal bier
Lees ook:Gulpener exclusief op de Floriade 2012

5 reacties op “Nieuw hopveld in Epe

 1. jeroen Carol-Vissser

  Om kinderen van een basisschool kennis te geven van de groei van hop vind ik dit een goed initiatief. Maar om die kinderen (rond de 12 jaar oud) kennis te geven over bier zoals in het stuk staat, heb ik toch mijn twijfels over.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Jeroen, Wat heb je eraan om kennis te geven over hop zonder dat je weet hoe belangrijk dit is voor het bier? Gaat natuurlijk hand in hand.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frans Ruiter

    Ik zou ze ook een IPA laten proeven, zodat ze weten wat hop voor invloed heeft op bier ;-) .

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frans Ruiter

     Grapje natuurlijk!

       /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.