De Scheldebrouwerij moet biernaam aanpassen

De Scheldebrouwerij die in 2009 haar nieuwe bier Straffe Toeback op de markt bracht gaat haar biernaam aanpassen in Toeback. Dit om geen enkele verwarring te laten ontstaan met het bier Straffe Hendrik van Brouwerij de Halve Maan dat al sinds 1981 bestaat.

De twee brouwers hebben met elkaar net buiten de rechtbank een overeenstemming bereikt. De scheldebrouwerij gaf haar bier in 2009 de naam Straffe Toeback aan de hand van een consumentenwedstrijd. Dit bier is een ongefilterde zware blonde quattro van 9,5% alcohol. De Straffe Hendrik bestaat uiteraard sinds 1981 echter is via diverse omzwervingen in 2008 door Brouwerij de Halve maan weer opnieuw op de markt gebracht.

Op alle etiketten en communicatiemiddelen zal de naam Straffe Toeback aangepast worden in Toeback. Ook in het merkregister vindt een aanpassing plaats.

Bron: Trends

Lees ook:Straffe Hendrik Quadrupel een feit!
Lees ook:Nieuwe Straffe Hendrik Heritage direct uitverkocht!
Lees ook:Straffe Hendrik Quadrupel: Top
Lees ook:Tournée Générale by Women: Bezoek aan brouwerij De Halve Maan
Lees ook:Een zotte ruzie tussen twee brouwers

8 reacties op “De Scheldebrouwerij moet biernaam aanpassen

 1. Marcel

  Wat een onzin, straffe is een gewoon Nederlands woord:

  straf bn, bw; -fer, -st sterk, krachtig: een ~fe wind

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frans Ruiter

   Mee eens, er zijn wel meer “straffe” bieren. Net als de bieren “Zware Jongen” of “Zware Hufter” gewoon een bijvoegelijk naamwoord die de hoofdnaam van het bier niet in de weg staat. ‘t Kan ook te ver gaan…

     /   Beantwoorden  / 
 2. Jos Walstra

  Ook met de genoemde Zware Jongens is besmet. Voor zover ik weet is de uitgever van het blad met het eendje (Donald Duck) ook al op zijn achterste poten geweest. Dit soort bedrijven zien er geld in algemeen geldende namen en uitdrukkingen te claimen en dan heel lelijk te reageren naar mensen die deze gebruiken. Er zou wetgeving tegen dit soort dingen moeten zijn maar wie ben ik. Jammer dat ze zo zielig worden in Nederland en België.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Schiphorst

   Ik moet eerlijk zeggen dat ik, in mijn jeugd jarenlang DD lezer geweest. Bij “zware jongens” toch erg gauw denk aan die boeven uit dat blad. En het komt af en toe wel een klein beetje op dat eemn brouwer die deze naam gebruikt wie weet wel een lichte knipoog naar die boeven wil maken. Dus of de rechthebbende nu werkelijk geen punt heeft? Ik krijg het gevoel dat ik een beetje geneigd ben de brouwer ongelijk te geven. Maar zeg er meteen bij dat ik geen cursus rechten bij het LOI heb gevolgd.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Harry Pinkster

    Moet er dan toch wel bij zeggen dat het bij Brouwerij Maallust van belang is dat de brouwerij in Veenhuizen, een voormalige strafkolonie is gevestigd. Zware Jongens verwijst dus wel degelijk naar de DD. Op de etiketten met een kwinkslag ook nog een vermelding “25 zware jongens” en het boefjes ooglapje: http://ow.ly/4Oytr Ik vind het wel humor hebben. Van mij mogen ze, maar ja ook ik heb de cursus bij de LOI niet gevolgd ;-)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frans Ruiter

     Ik zie het, grappig.
     En “so what” als het naar DD verwijst? Is de uitgever bang dat zijn jonge lezertjes bier gaan drinken? Is de uitgever bang dat het aantal abonnees zal dalen? Als je roept, moet je ook onderbouwen! Eigenlijk is het alleen maar vrije promotie voor DD. Als we allemaal zo moeilijk gaan doen…!

       /   Beantwoorden  / 
     1. Fred Schiphorst

      Disney is standaard heel zuinig op zijn naam en de naam van de figuren uit hun strips. wat de exacte redenen zijn kan ik ook slechts gissen, maar dat “zware jongens” wel degelijk verwijst naar de figuren uit DD, zoals Harry ook bevestigt. En dus is de uitleg dat het hier slechts om algemene aanduidingen gaat voor enige nuance vatbaar en die bracht ik aan.

      Over het algemeen vind ik dat met dit soort zaken wel wat soepeler om gegaan mag worden, denk ook aan het Oke merk op de flessen van het IJ. leuke grap, maar moest er af omdat er ook oke bananen zijn. Kun je een mening over hebben, maar is daarom niet minder realiteit. Disney heeft de rechten en kan dus die naam blokkeren. Tenzij een rechter je gelijk geeft, maar ik vrees dat het voor een kleine brouwerij wat lastig is om tegen een dergelijk concern te procederen.
      Om de ideeën van Disney op dit punt te illustreren kan ik nog een voorbeeld aanhalen dat ik ooit als klein nieuwtje op CNN zag. Er was een kleuterschool die op de muren figuren als Donald Duck, Mickey Mouse etc. had geschilderd. Mocht ook niet van ze. Ze doen dus gewoon zo lullig.

        /  
 3. Jos Walstra

  Natuurlijk ben ik het met je eens Fred. Maar het gaat te ver om b.v. een plaatsnaam of een algemeen geldende uitdrukking of een woord die algemeen in dialect gebruikt wordt te claimen, en zoals het nu lijkt gaat het daar wel naar toe langzamerhand. Internet is wat dat betreft onlangs alle goede wat het ons brengt wel een boosdoener.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.