“België is allang niet meer het bierland bij uitstek”

Onlangs kreeg ik het verzoek van velen of ik eens een ‘in gesprek met’ kon houden met de Zeeuwse brouwerij Emelisse. Brouwmeester Kees Bubberman maakt met veel passie prachtige Nederlandse bieren die inmiddels in grote aantallen naar Amerika geëxporteerd worden. Nee, België is volgens hem allang niet meer het bierland bij uitstek! Het afgelopen jaar groeide de brouwerij erg snel en kon hij de vraag nog nauwelijks aan. Wie is de brouwmeester en hoe is het allemaal begonnen?  

Kees Bubberman is een horecaman in hart en nieren. Voordat hij ging brouwen bij Emelisse stond hij 20 jaar in de keuken van verschillende restaurants en hotels. Momenteel staat hij nog steeds in een horecabedrijf echter niet meer achter de pannen en bemoeit hij zich ook niet meer met de kookkunsten. Natuurlijk is hij wel een grage vraagbaak voor food pairing met bier.

Waar komt de passie voor bier brouwen vandaan?
“Ik heb altijd wel interesse in bier gehad en ben ooit als geintje begonnen met een amateur bierbrouwcursus. Het bleek dat ik daar wel talent voor had en ik vond het ook wel leuk. Om puur van vier basisingrediënten een mooi en lekker product te maken. De hobby ontspoorde compleet met als uiteindelijke resultaat dat ik sinds 2007 bier brouw bij Emelisse. Daar begon ik eerst met pils, wit en dubbel. Al snel volgde een blond en tripel. Natuurlijk de standaard bieren zoals iedereen ze brouwt.

In de herfst van 2009 brouwde ik voor het eerst de Imperial Russian Stout, gebaseerd op een Kaggen Stormaktsporter van Narke. Dit bier kreeg op het Winterbierfestival in Gouda de publieksprijs. Na het succes van de Imperial Stout kwamen daar snel de DIPA bij, later de Rauch / barley/ Espresso Stout en de special TIPA voor het Borefts Bierfestival van Menno Olivier (Brouwerij De Molen).”

De bieren van Emelisse
De brouwerij heeft momenteel 13 bieren op de bierkaart staan. “De gewone bieren zoals Urtype Pils, wit en dubbel. Verder onze speciale bieren: DIPA, TIPA, Rauch, Barley wine, Espresso stout en Imperial Russian Stout. Daarnaast natuurlijk ook de seizoensbieren LenteBock, herftsbock en winterbier. Als brouwer probeer je als er wat ruimte is natuurlijk ook eens iets anders te maken. Zo hebben we nu een Smoked Porter met een zwaar gerookte whisky mout.” Behoorlijk wat bieren die in de zomer vooral verkocht worden in de eigen provincie Zeeland. Daarnaast loopt de export erg goed en gaat veel bier naar Amerika en Scandinavië.

Kees Bubberman wordt regelmatig gezien met Menno Olivier van Brouwerij de Molen. Hoe is dit contact ontstaan?
“Ik heb Menno voor het eerst ontmoet na het Winterbierfestival van Gouda in 2009, samen met Hugh van de Bierlijn. Daar ging wel een wereld voor mij open wat mij aan het denken heeft gezet. Als collega’s werken we samen, maar direct doen we overigens niks samen zoals sommige mensen denken.”

Amerikaanse bieren
Emelisse brouwt veel bieren met een Amerikaanse bierstijl. Wat vind je zo mooi aan de Amerikaanse bieren? “Natuurlijk de hop en ook vaak de zuiverheid en cleanheid van de bieren. Vanaf het begin van mijn amateur brouwperiode had ik al een zwak voor de Imperial Stout. Voor mij gaat er niets boven een mooie volle Imperial Russian Stout. Verder is het van de Amerikanen natuurlijk best knap dat ze in zo’n korte tijd veel bierstijlen kunnen brouwen en hun brouwproces continu sterk verbeteren.”

Interessante ontwikkelingen?
“Kijkend naar de ontwikkelingen in bier dan gebeurt er nu veel op hopgebied. Elk jaar is er wel een nieuwe hop hype. Nelson Sauvon en Citra. Zelf vond ik de sorachi ace hop die gebruikt is in de ‘IPA is dead’ heel vernieuwend in bier. Als we de markt onder de loep nemen is een interessant gegeven dat steeds meer consumenten de laatste jaren op zoek gaan naar andere biersmaken en hier ook meer voor willen betalen. Een positieve ontwikkeling voor de speciale bieren.”

Brouwmethode van Emelisse
“Ik probeer een bier te brouwen dat in balans is. Daarbij gebruiken we geen kruiden en blijven we zoveel mogelijk bij bierige ingrediënten. Het allerbelangrijkste is en blijft de kwaliteit, iets om alert op te zijn. Weet waar je mee bezig bent en schoon werken is de basis. Verder is het ook een kwestie van geduld. De natuur kan je niet dwingen.”

Combinatie van brouwerij en restaurant
De Bourgondiër kan bij Emelisse eten in het restaurant. Een ultieme combinatie van bier en gastronomie. Echter volgens Bubberman zit hier nog veel groeipotentie in. “Het is raar, maar we doen naar ons zin nog veel te weinig met food pairing. Reden daarvoor is dat de horeca en de brouwerij toch nog teveel onafhankelijk van elkaar werken. We geven onze gasten altijd wel een bieradvies bij de gerechten. Echter veel mensen komen bij ons eten omdat het een restaurant is en niet omdat het een brouwerij is. Daar wordt hard aan gewerkt en we zien het wel veranderen. Op dit gebied valt er voor ons dus nog veel winst te behalen.”

Het mooie van brouwen….
… is dat je waardering krijgt van mensen die je bier drinken en daarvan genieten. Het blijft toch spannend of de bierdrinker ook enthousiast is over het bier dat je bent gaan brouwen. Zelf vind ik het altijd weer spannend als ik voor de eerste keer het brouwsel proef zo uit de gistingtank. Aangezien het een natuurproduct is weet je nooit exact van tevoren of het zo smaakt zoals je het bedoeld had.

De Nederlandse biermarkt
“Er komen steeds meer Nederlandse brouwers bij. Daar zijn we blij mee en is goed voor de Nederlandse biercultuur. Ook de kwaliteit verbetert de laatste jaren sterk. Ik kan mij er daarom aan ergeren dat mensen denken dat België het bierland bij uitstek is. Dat is allang niet meer zo.”

En de toekomst van Emelisse?
“We hopen dat we elk jaar een stukje restaurant kunnen opofferen aan de brouwerij. Momenteel brouwen we 900 hectoliter per jaar en dat gaan we de komende jaren verder uitbreiden. We blijven hetzelfde doen als andere Nederlandse brouwers echter focussen ons wel iets meer op de extreme smaken. Ook zullen onze bieren iets hoppiger zijn dan dat van andere collega’s. Dat maakt het echt bieren van Emelisse”, aldus Kees Bubberman.

Voor meer informatie over de brouwerij kijk op www.emelisse.nl

Lees ook:Emelisse en Jopen winnen in Nieuw-Zeeland
Lees ook:Tournée Générale by women: bezoek aan Brouwerij Emelisse
Lees ook:Brouwerij Emelisse breidt fors uit
Lees ook:Unieke bierproeverij bij Brouwerij De Molen in aantocht….
Lees ook:Het beste Stout bier!

3 reacties op ““België is allang niet meer het bierland bij uitstek”

  1. Aikibob

    Mooi verhaal van een mooie man!
    Hou wel van passie!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Edy van Driel

    Inspirerend verhaal en inspirerende brouwerij! Afgelopen weekend eindelijk eens een bezoekje gebracht aan dit bedrijf waarop Zeeland trots mag zijn. Het viel mij op dat de Urtype Pilsener door de bediening “gewoon pils” werd genoemd, terwijl ik deze ongefilterde ambachtelijke heerlijkheid allesbehalve gewoon vind. Zeker voor Nederlandse pils-maatstaven!

    Daarnaast mocht ik genieten van het Rauchbier en werd ik overweldigd door de Smoked Porter. Wat een bier, fantastisch! Natuurlijk heb ik het een en ander ingeslagen, maar ben vooral erg benieuwd naar de Imperial Russion Stout Laphroaig Barrel Aged.

    Emelisse is absoluut een aanrader voor iedereen die van bier houdt!!!

      /   Beantwoorden  / 
  3. ruud van moorst

    Goed verhaal, Kees. Passie, durf en liefde voor het vak, daar gaat het om. Je collega uit Amersfoort.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.