Wil je een lekker hapje eten in een brouwerij ambiance dan ben je bij de Jopenkerk in Haarlem aan het goede adres. Het is een ongelooflijke prestatie wat Michel Ordeman en zijn vrouw Lydian in Haarlem hebben neergezet. De Jacobuskerk is helemaal omgetoverd tot een brouwerij voorzien van de laatste technische snufjes en een restaurant met sfeer en ambiance. Daarbij heeft de architect een combinatie gemaakt van de oude elementen van de kerk en nieuwe moderne strakke lijnen en kleuren.
De brouwerij kan nu een capaciteit aan van 5.000 hectoliter. Door de enorme groei van het Jopenbier de laatste maanden is de maximumcapaciteit al bijna bereikt. Een andere locatie waar momenteel een start wordt gemaakt met het bottelen en de logistieke afhandeling van de bieren heeft nog voldoende ruimte voor extra lageringtanks. In de nabije toekomst zal danook extra capaciteit beschikbaar komen door het bier van de Jopenkerk te laten lageren in nieuwe tanks op een andere locatie. “Echter stap, voor stap”, aldus Michel.
Een mooie constatering is het verschil in de schuimkraag tussen het bier van de tap en op fles. Het eerste bier wordt momenteel in de Jopenkerk gebrouwen en het flesbier komt nu nog (mei 2011) bij Lochristie vandaan. Het is goed te zien dat ze het brouwproces in de Jopenkerk goed onder controle hebben. Een goede balans in het bier en fantastisch van smaak. Aangezien de botteling en het logistieke proces momenteel wordt opgestart zal het brouwen van de Jopenbieren de komende maanden langzaam verplaatst gaan worden naar Haarlem.
De menukaart in het restaurant is compact echter wel divers. Het zijn een keer niet de standaard gangbare gerechten. Natuurlijk wordt bij ieder gerecht een bieradvies gegeven. Een grote bak, die in veel restaurants gevuld is met wijn, presenteert een diversiteit aan Jopen bieren met de keuze uit een klein degustatieglaasje of een bokaal. Een hele slimme zet aangezien het hierdoor voor ‘de Bob’ ook mogelijk wordt om de bier-spijscombinatie te proeven. Daarbij wordt gewerkt met grote flessen van 0,75cl waardoor het bier echt een ‘wijnuitstraling’ heeft. Hierdoor is bier ook speciaal.
Wat mij betreft is de Jopenkerk een prachtige plek die de combinatie bier en gastronomie op de kaart zet bij de Nederlandse consument. In de inrichting en aankleding is aan alle details gedacht. Een leuk element is ook weer de open keuken.
Overigens is het ook mogelijk om in de Jopenkerk een rondleiding te krijgen en een bierdegustatie te doen. Daarbij komt de complete brouwgeschiedenis van Haarlem aan bod. Erg interessant!
Lees ook:Jopen lanceert Gevelbier voor Stadsmuseum Haarlem
Lees ook:Deel je geheimen in de Jopenkerk
Lees ook:Brouwerij De Molen gaat uitbreiden
Lees ook:Haarlem culinair, een bijzonder speciaalbierfestival
Lees ook:Jopenkerk en Mr. Mofongo Mooiste bars van Nederland