Hertog Jan lanceert nieuw bier

Gisteren werd bij de Hertog Jan Brouwerij in Arcen de aftrap gegeven voor een nieuw bier. Een select gezelschap, waarvan ik ook een van de gelukkigen was, mocht als eerste kennismaken met de nieuwe Hertog Jan bieren X en Y. Op een fantastische wijze werd heel intiem invulling gegeven aan de lancering van de ‘nieuwe kinderen’ van Hertog Jan Meesterbrouwer Gerard van den Broek. Uit zijn boek van oude recepten heeft hij twee winnaars gekozen en deze vervolgens iets gemodificeerd. De consument mag de komende maanden gaan bepalen welk bier definitief in oktober op de markt komt. 

Het zal een mooie strijd worden tussen deze twee bovengistende bieren. De smaken zijn namelijk totaal verschillendBegin juni zal Gerard de consument vragen om hem te helpen een keuze te maken tussen Hertog Jan X en Hertog Jan Y. In de maanden juni en juli zal in speciaal geselecteerde cafés Hertog Jan X en Hertog Jan Y geschonken worden zodat de bierliefhebber kan proeven. De consument kan vervolgens stemmen op één van de twee bieren via www.hertogjan.nl/deproeverij en naast de bierkeuze ook de naam bepalen. 

Hertog Jan X is uitdagend, fris en prikkelend en heeft door de 3 hopsoorten een mooi bitter karakter dat met name te proeven is bij de afdronk en langzaam wegvloeit. Toch is dit niet extreem zoals bij diverse IPA’s van vandaag de dag. Een mooi bier dat een stap verder is dan pils. Het alcoholpercentage is 6,2%.

Hertog Jan Y gaat meer in de richting van het speciale biersegment. Het is een donkerblonde amber met een zacht zoete smaak, een klein licht bittertje en is mooi in balans. Het is gebrouwen met volle mouten, heel toegankelijk en zou een mooi opstapje kunnen zijn naar het speciale bier. Een makkelijk doordrinkbaar bier met een alcoholpercentage van slechts 5 procent. Niet eerder werd er binnen het Hertog Jan segment een bier gebrouwen met zo’n laag alcoholpercentage.

Uiteraard is het een kwestie van smaak aangezien beide bieren echt mooi zijn. Ik ben erg benieuwd welk bier uiteindelijk op de markt gaat komen. Natuurlijk heb ik zo mijn voorkeur maar die hou ik voor mijzelf . Er is ook een leuke video impressie gemaakt van de lancering, deze is onder dit bericht te bekijken. De wijze waarop Hertog Jan aan de introductie gisteren, 19 mei 2011, invulling heeft gegeven vond ik subliem. Persoonlijk en met veel aandacht. Dat kan eigenlijk alleen Hertog Jan zo doen.

De hele dag was top. Erg leuk was de rondleiding door de brouwerij waarbij Gerard met veel passie en emotie langzaam wat onthullingen deed over zijn nieuwe bieren. De ontknoping vond plaats in de donkere kelder waar we de nieuwe  Hertog Jan X en Y mochten aanschouwen. Vervolgens ging het panel van proevers buiten, met uitzicht op de brouwerij en in een speciaal daarvoor gebouwde setting, het bier proeven. Topchef  Robert Kranenborg was ook een van de voorproevers en bekeek de mogelijkheden om de bieren te combineren met gerechten. Leuk om foodpairing hierin een podium te geven! Hopelijk stimuleert dit steeds meer horeca om bier en spijs te combineren.


Een mooie, inspirerende dag die ik absoluut niet snel meer zal vergeten! Om alles te volgen over Hertog Jan X en Y kan je kijken op www.facebook.com/hertogjan.

Lees ook:Hertog Jan De Proeverij is begonnen
Lees ook:Meesterbrouwer Gerard van den Broek gaat toeren
Lees ook:In den Grooten Slock is Hertog Jan Café 2011
Lees ook:Hertog Jan bieren brengen ruim 7.000 euro op
Lees ook:Oerblond nieuwe naam Hertog Jan bier

3 reacties op “Hertog Jan lanceert nieuw bier

 1. Bart van Grootel

  Worden de namen van de cafe’s waar ze te proeven zijn ook bekend gemaakt?

  Ik zie ze op foto 1 ook fles, of is dat een Photoshop kunstje?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Fiona de Lange

  Beste Bart,
  Nee het is geen photoshop truc. Op de website van Hertog Jan (www.hertogjan.nl/proeverij) en op de facebookpagina http://www.facebook.com/hertogjan kan je vanaf 10 juni a.s. zien waar de X en Y verkrijgbaar zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 3. John Brummans

  Heren,
  Het is een genot om de nieuwe Hertog Jan te drinken.
  Ga zo door ik ben in ieder geval over gestapt op jullie bier.
  Met vriendelijke groeten;
  John Brummans
  Soerendonk

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.