Uit eerder onderzoek is gebleken dat overmatige alcoholconsumptie de kans op leververvetting en andere leverziekten verhoogt. Uit steeds meer onderzoek blijkt echter dat matige alcoholconsumptie, dat zijn maximaal twee glazen per dag voor de man en 1 glas voor de vrouw, juist een beschermend effect heeft op het ontstaan van leververvetting.
Ik heb zelf ook twee foto’s gezien van mensen met hetzelfde gewicht, de een dronk matig alcohol en de ander niet. De persoon die niet dronk had veel meer vet rondom de lever. Ditzelfde blijkt nu ook uit Japans onderzoek onder mannen. Bij mensen die niet dronken bleek leververvetting in 45% van de gevallen voor te komen en onder matige drinkers was dit lager, namelijk 39%.
Verder bleek dat het drinkpatroon erg belangrijk is. Als er meerdere keren per week gedronken werd nam het aantal gevallen van leververvetting af. Kanttekeningen zijn wel dat we niet weten hoe dit zich bij vrouwen ontwikkelt, er geen rekening is gehouden met leveraandoeningen, medicijngebruik of genetische afwijkingen, mensen zelf de alcoholconsumptie moesten opgeven waardoor afwijkingen kunnen bestaan, er geen onderscheid is gemaakt in soort alcoholische drank en een overconsumptie weer leidt tot leverbeschadiging.
Lees ook:Is bier drinken gezond?
Lees ook:Eén alcoholische drank verhoogt kans op auto-ongeluk
Lees ook:‘Alcohol vormt verhoogd risico op kanker’
Lees ook:Bierkeuze zegt wie je bent
Lees ook:Bier steeds populairder bij jonge Belgen