Bier en kaas een prachtige combinatie

Er komt steeds meer aandacht voor mooie bier en kaas combinaties. Diverse boeken zijn onlangs op de markt verschenen om ervoor te zorgen dat je meer smaak uit het bier kunt halen of meer smaak uit de kaas. Een mooi uitgangspunt voor een goede combinatie is dat de kaas aanvullend is op de smaak van het bier en de biersmaak versterkt. Kies dus niet bij een bier met een complexe smaak ook een complexe kaas. Om de kaas goed te proeven is een wat rustiger bier zoals een pils dan een betere optie. Hieronder een aantal tips en een korte video.

Het tegenovergestelde werkt hetzelfde. Een zachte, neutrale kaas proef je absoluut niet bij pils. De smaak van de kaas is direct weggespoeld. Enkele voorbeelden van mooie combinaties:

1. Pils en witbieren zijn goed te combineren met halfzachte, harde en pittige kazen. Daarmee proef je de kaas goed en zorgt deze voor een wat spannendere versterkende smaak in het bier.
2. Verse kaas of kruidenkaas zijn het beste te combineren met de zure en geuzebieren.
3. Zachte abdijkazen, die vaak in de afprijsbak liggen, passen goed bij de ronde, zachte abdij- en trappistenbieren.
4. Schimmelkazen en blauwe kazen zijn uiteraard erg uitgesproken van smaak. Door deze te combineren met zoetige en lichtzure bieren komt de smaak van de kaas en het bier goed tot zijn recht.

Bekijk ook onderstaande video:

 

Lees ook:Bierbrouwers verkopen steeds vaker kaas
Lees ook:Tips en trics voor bier- en kaascombinaties
Lees ook:50 Bier en Kaas Combinaties
Lees ook:Foodpairing bier en gastronomie
Lees ook:Bier en gastronomie week op bier.blog.nl!

5 reacties op “Bier en kaas een prachtige combinatie

  1. Alexander

    je kan altijd nog de folder van het KBC erop naslaan.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Cees

      Mooi foldertje vind ik dat trouwens (en deze keer is het niet sarcastisch bedoeld :-) ). Als ik een mooie combi zoek, kijk ik naast wat websites, ook dat foldertje altijd even door.

        /   Beantwoorden  / 
  2. Mark

    En als je een beetje matig zoet Belgisch bier hebt kun je er natuurlijk ook een goede kaasfondue van maken.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Eric

    Gisteren een Brewdob Hardcore IPA met lichte witschimmel (brique) geproeft: heerlijk!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.