Airborne Beer speelt rol van betekenis

In 1999 werd het Airborne Beer gestart als project om meer informatie te verspreiden rondom de Slag om Arnhem in september 1944. Naast op de website www.airbornebeer.com staat ook de wikkel van de bierfles de nodige informatie. Een tweede belangrijke reden was om met de verkoop van het bier geld in te zamelen voor de stichting “lest we forget”, een belangenvereniging voor Britse en Poolse veteranen van de Slag om Arnhem. Per verkochte fles bier gaat er een bedrag naar de stichting. De oorspronkelijke versie leverde ƒ 1,00 per fles op. Sinds de invoering van de euro bedraagt de bijdrage € 0,50 per fles. Inmiddels is een mijlpaal bereikt van 15.000 verkochte flessen.

 

Airborne Beer is financieel volledig in particuliere handen en heeft vanaf de oprichting gedraaid zonder subsidie of sponsoring door anderen. In 2009 is bovendien een jubileumversie op de markt gebracht, waarbij de afdeling educatie Stichting Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek de opbrengst (per verkochte fles € 1,= ) ontvangen heeft. 

Ter gelegenheid van de verkoop van de 15.000ste fles heeft Airborne Beer een nieuw wikkel uitgebracht. Met de verkoop van deze nieuwe oplage wordt een bedrag van € 4.500,= gegenereerd ten behoeve van het Airborne Museum Hartenstein. Het Museum heeft toegezegd dit bedrag te investeren in een nog te plaatsen luisterkei nabij de locatie van het Airborne Museum. 

Het voornemen is dat Hans Wiegel als voorzitter van Nederlandse Brouwers op 1 september a.s. de luisterkei gaat onthullen. De luisterkei maakt deel uit van de Liberation Route. Deze Route volgt het pad van de geallieerden tijdens de bevrijding van Europa en begint bij Normandië en loopt via Nijmegen, Arnhem en de Zuid-Veluwe, richting Berlijn.

Airborne Beer…
…is traditioneel gebrouwen bier bestaande uit tarwemout, hop en gist. Het amberkleurige bier heeft een stevige volle schuimkraag. Het is niet gefilterd, van hoge gisting en verkrijgbaar in flessen van 75 cl. Het bier wordt gebrouwen bij De Friese Bierbrouwerij Us Heit in Bolsward. Een mooi initiatief om geschiedenis en bier te combineren!

Bron: Airborne Beer

Lees ook:Asten krijgt vandaag eigen bier
Lees ook:Historisch Oogstweekend in Openluchtmuseum
Lees ook:Bierconcerns blijven ‘t goed doen
Lees ook:High Beer een nieuwe trend?
Lees ook:De 10 populairste bieren ter wereld

5 reacties op “Airborne Beer speelt rol van betekenis

 1. mark

  Wat is niet traditioneel brouwen eigenlijk? Is het niet het onderscheid industrieel of niet.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Traditioneel staat volgens mij gelijk aan ambachtelijk, zoals het vroeger ging. Je kunt inderdaad zeggen industrieel of niet echter ik vind dit eigenlijk geen goede woordkeuze. Zeker voor de ambachtelijke brouwers. Industrieel is zo klinisch terwijl bier toch een natuurproduct is ;-) .

     /   Beantwoorden  / 
   1. Mark

    Er is volgens mij in de basis maar 1 manier toch ;)

      /   Beantwoorden  / 
   2. Fred Schiphorst

    Ambachtelijk is nogal niets zeggend. Zelfs Heineken claimt ambachtelijk te brouwen. Traditioneel wordt al evenzeer misbruikt. Sinds wanneer bestat er een tarwebier traditie in Nederland? Volgens mij is het nog steeds het beste beide woorden gewoon te negeren.

      /   Beantwoorden  / 
 2. Frans Ruiter

  Jammer dat er niet op het etiket staat dat het moederbier Dubbel Tarwe Bier van Us Heit is…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.