Leuven een stad met biergeschiedenis

Na mijn bezoek aan het Weekend van het Bier 2011 in Brussel ben ik naar Leuven afgereisd om op ontdekkingstocht te gaan naar de biergeschiedenis in deze stad. Ook vormt deze universiteitsstad nog steeds een centraal platform in de hedendaagse Belgische biercultuur met opleidingen tot bierbrouwer, het hoofdkantoor van bierconcern AB InBev en de aanwezigheid van een groot aantal professoren en brouwerijen. In samenwerking met Toerisme Vlaanderen ben ik een schat aan informatie rijker geworden. Met een biergids ontdekte ik de biergeheimen van de stad Leuven. Ik zal mijn belevingen de komende weken in drie blogs toelichten. Bekijk ook mijn videoreportage!

De start van onze citytrip door Leuven begon bij het gezellige B&B Yenn aan de rand van het centrum en vlakbij het station. Een modern en sfeervol ingericht verblijf waar je je direct thuis voelt. Alles staat in het teken van streekproducten en -gerechten. Zo maak je tijdens het ontbijt kennis met ambachtelijke producten en is het lokale en regionale bier verkrijgbaar in de koelkast van je kamer. Er is natuurlijk maar één manier om de stad op biergebied te ontdekken dat is door een bierwandeling te doen!

Bierwandeling
Tijdens een geweldige zonnige dag zijn we in twee uur tijd door de stad gelopen en heeft de biergids ons alles verteld over de vroegere biergeschiedenis en wat de Leuvenaren vandaag de dag met bier verbindt. De St. Pieterskerk tegenover het stadhuis ziet er wat merkwaardig uit. Er ontbreekt een toren en het is direct duidelijk dat de kerk nooit is afgebouwd zoals bedoeld was. Binnen is de kerk opgebouwd uit kleine kapellen waarbij iedere ambacht of broederschap zijn eigen stuk kerk had en er op die manier verschillende missen werden gehouden die konden worden bijgewoond. Het is direct duidelijk dat de ambacht van de brouwers het rijkste was in die tijd. Ze hadden de duurste schilder en het mooiste materiaal.

Vismarkt het voormalige bierhart van Leuven
De Vismarkt was rond 1750 de binnenhaven en het economisch handelscentrum van de stad. Wat velen niet weten is dat het vroeger in Leuven altijd om wijn draaide. Pas sinds de 16e eeuw ontwikkelde Leuven zich als echte bierstad. Het wijn verloor het van het bier door oorlogen waarin veel hout opgebrand werd. Mensen hadden honger en begonnen het vee te slachten. De wijnranken hebben echter mest nodig om goed te groeien. Bovendien begon men steeds meer graan te verbouwen omdat mensen honger hadden. In 1627 werd de laatste wijn gemaakt.
Op kosten van de brouwers werd een kanaal gegraven waarmee het bier verdween van de vismarkt en daarmee ook het economisch handelscentrum ten einde kwam.

Huisbrouwerij
De oudste huisbrouwerij uit Leuven dateert van 1691 (zie foto links). In eerste instantie werd er alleen bier gebrouwen voor eigen gebruik. Langzamerhand breidde zich dit uit naar omliggende straten. Tegenwoordig is Domus nog de enige huisbrouwerij die Leuven rijk is. Rond 1900 was het voor een café niet vreemd om een eigen huisbrouwerij te hebben. Aangezien Domus deze traditie niet verloren wilde laten gaan is men in 1985 gestart met het in huis brouwen van eigen bier. De leiding loopt dus recht door de brouwerij naar het café en restaurant. De brouwmeester van Brouwerij Het Anker, bekend van de Gouden Carolus, brouwt hier drie bieren. Con Domus, Nostra Domus en een seizoensbier dat dit keer een IPA was.  

 

Studentenleven en bier
Leuven in onlosmakelijk verbonden met studenten. Eenderde van de stad bestaat uit universiteit. Jaarlijks houden circa 60.000 studenten zich in de stad op. Dat zorgt voor de nodige tradities in ‘t café. Studenten hebben hun eigen facbars oftewel faculteitbars. Iedere faculteit heeft een eigen café dat door vrijwillige studenten wordt gerund. Deze bars zijn zeer omstreden aangezien studenten voor € 1,- bier kunnen kopen. Grote pilsbrouwers leveren hun bier rechtstreeks aan deze cafés en zien dit als een investering in de toekomst. “Namelijk de studenten die hier in de bar een bepaald biermerk drinken zullen dat in de toekomst ook doen, is de gedachte”. Om toch nog aan de voortgang van de studie te denken, zijn de faccafés tijdens blokweken (studieweken) gesloten.

Aan deze cafétradities kleven uiteraard ook nadelen. Er is veel overlast in de omgeving door de vele zuipfestijnen. En dat geldt zeker als ‘t bier op moet zo net voor de vakantie. Dan worden er afzuipfeesten gehouden waarbij studenten gratis al het bier opdrinken tot ‘t op is. Er zijn ook mensen die maar geen afscheid kunnen nemen van dit leven, de zogenoemde facschimmels. Die blijven hangen in de studentencafés terwijl ze geen student meer zijn. Ik heb me toch enigsinds verbaasd over de manier waarop dit soort cafés in België mogelijk zijn. In Nederland vind je dit niet in combinatie met studentencafés.

Bierliederen
Gelinkt aan de factulteiten zijn de liederen. Momenteel zijn diverse Leuvenaren hard bezig om de bierliederen bij studenten niet uit de biercultuur te laten verdwijnen. Erg interessant! Ik heb diverse van deze songteksten bekeken en in alle liederen worden dagelijkse studentenervaringen, liefde en verdriet gecombineerd met bier.

Sfeer van de stad
Zoals ook uit onderstaande video zal blijken hangt in de stad een geweldige sfeer. Leuven is een combinatie van jong, cultuur en lekker eten. Het heeft mij behoorlijk verrast. Ik dacht altijd dat het een en al studenten was. Echter door de vele culturele bezienswaardigheden zoals het stadhuis, de kerk, de pleinen, Museum M en de biergeschiedenis vind je hier een uitzonderlijke combinatie. Bijkomend voordeel is ook dat het niet overlopen wordt door toeristen. Bijzonder om te zien is ook de Langste en grootste Toog van de Benelux. Het aantal terrassen, inmiddels 32, is uniek op één plein.

De komende weken verschijnen er nog twee blogberichten over Leuven. Een over de vele cafés die de stad rijk is en uiteraard één over bierconcern AB InBev. Hieronder een korte videoimpressie van Leuven.

Lees ook:Bier en gastronomische kijk op Leuven
Lees ook:Alcoholvrij bierfeest voor studenten
Lees ook:Universiteit Utrecht introduceert lustrumbier 1636
Lees ook:Wie heeft al gratis Jupiler bier gehaald?
Lees ook:ABT bier van de maand: St. Adriaans Bruin

3 reacties op “Leuven een stad met biergeschiedenis

 1. Geroen

  Mooi FIONA,
  dit filmke =
  schitterende reclame voor Leuven,
  waar volgend jaar voor het eerst (28-29 april) het Zyhtos Bier Festival doorgaat…
  maar dit is wél buiten het centrum daar.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Dank je! Inderdaad Zythos bierfestival. Dat hebben we natuurlijk genoteerd!!

     /   Beantwoorden  / 
 2. TimS

  Schitterend stuk! Ik moet het zeggen dat wij nog heel viel publiciteit nodig hebben voor Leuven. Stella kennen ze overal in het buitenland Jammer genoeg kennen ze weinig over Belgie of Leuven…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.