Bierproef: Jopen Koyt uit ’92

De Jopen Koyt uit ’92 zou een collectors item kunnen zijn en sommigen zouden het misschien zonde vinden om hem op te drinken. Na er ruim een jaar naar gekeken te hebben, is het flesje van 0,30 liter van de Haarlemse brouwerij dan toch open gegaan. Ik was erg benieuwd hoe dit bier na zo’n lange tijd nog zou smaken en of ‘t überhaupt nog te drinken was. De vraag is natuurlijk: wat verwacht je nog van het bier?

Het pittige karakter van de kruiden van de Koyt was er wel afgegaan. Ook de bitterheid is nog slechts heel licht te proeven. Wel was het bier nog erg goed drinkbaar, natuurlijk zonder mooie schuimkraag. Bij het openen van het flesje vervloog ook het laatste beetje koolzuur uit het bier. De alcoholsmaak was door de veroudering goed aanwezig maar minder dan ik had gedacht.

De geur van het bier was, zoals te verwachten, wel muffig. Aan de andere kant rook het zo lekker naar gebrande mout en carameltonen. Dit was erg goed bewaard gebleven en meer in het bier naar voren gekomen. De Koyt is redelijk uitgesproken in zijn smaak. Door de veroudering zal het voor mensen die het bier normaal gesproken te scherp vinden nu wel goed zijn. Hij wordt wat vlakker en ‘vriendelijker’ van smaak.

Lees ook:Bier proeven: Beerze Beer
Lees ook:Ožujsko 120: Goede aanzet naar meer
Lees ook:Bierproef Monk’s Stout Dupont: goede balans
Lees ook:Open Nederlands Kampioenschap Bierbrouwen
Lees ook:ABT-bier van de maand Goliath Christmas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.