Amstel speelt in op witbier hype in VS

Witbier en weizenbier in de V.S. groeit explosief. Zo zag het Belgische Dentergems wit op aanvraag van een Amerikaanse distributeur onlangs ook weer opnieuw het levenslicht. Heineken USA speelt op deze trend in door onder het label Amstel Light nu ook een tarwebier te lanceren in Amerika. Amstel Wheat is het nieuwe bier dat eerst in zeven verschillende steden in de VS verkrijgbaar zal zijn en naar verwachting later dit jaar in heel Amerika verkrijgbaar zal zijn.

In Providence, Boston, New York, Atlanta, Chicago, Minneapolis en San Fransisco stroomt vanaf deze week Amstel Wheat van de tap. Het is op dit moment alleen nog verkrijgbaar in café en kroeg. De rest van het land zal dus nog moeten wachten tot het einde van 2011.

Zoals omschreven door Amstel Light, Heineken USA heeft Amstel Wheat een diepe, troebele gouden kleur met oranje en amberkleurige tinten. Het bier heeft een volle geur met fruitige en bloemige tonen en een subtiele hint van versgebakken brood. Het bier heeft een lichte fruitige dronk met zachte hop ondertonen. Ze weten het wel weer prachtig te omschrijven. Vooral dat versgebakken brood .

Het tarwe bier verkoopt het beste in de VS, zegt Amanda Hawk, vertegenwoordiger voor Amstel Light in de VS. De verkoop is omhoog gegaan met 25% en groeit drie keer sneller dan import, craft en micro bieren.

Bron: Projo.com

Lees ook:‘Light’ bier: nieuwe trend?
Lees ook:Amstel introduceert blond bier voor man
Lees ook:Waarom Amerikanen nu nog van light bier houden
Lees ook:Biercommercial: Heineken en Amstel Tapje!
Lees ook:Damn good Amstel beer

15 reacties op “Amstel speelt in op witbier hype in VS

  1. Eijkb

    Witbier != tarwebier. Veel gemaakte fout, gezien veel mensen “weisse” in de Hefe Weisse aanzien voor “wit” i.p.v tarwe.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Klopt inderdaad, ‘t was kort door de bocht. Ik heb ‘t hier en daar aangevuld echter ik twijfel of het hier gaat om een traditioneel tarwebier. Want aan een echte weizen zijn geen toevoegingen gedaan en die is gebrouwen volgens het reinheitsgebot. Dus misschien betreft het hier wel een kruising tussen een witbier en een tarwebier, oftewel een tarwebier met toevoegingen.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Alexander

        De Beierse Reinheitsgebot dan :) volgens de duitse mag er weer geen tarwe in het bier.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Ton van Oorschot

          Wat een onzin. Er moet juist minimaal 50% en maximaal 70% tarwe inzitten, anders mag het geen Weizen heten

            /   Beantwoorden  / 
          1. Alexander

            Dus? Waarom denk je dat pas de afgelopen decennia weizen buiten beieren gemaakt wordt.

              /  
    2. Alexander

      weisse == wit, weizen == tarwe. Het is trouwens Hefe Weizen. Maar Berliner Weisse is dan weer wat anders.

        /   Beantwoorden  / 
    3. Ton van Oorschot

      Witbier is WEL een tarwebier, echter met toevoeging van kruiden. Iets wat in het oorspronkelijke Weizen/Weissen niet is toegestaan (Rheinheidsgebot). Wit is overigens een verbastering van het woord weizen/weisse.

        /   Beantwoorden  / 
  2. Cees

    Het artikel gaat over ‘wheat beer’, wat letterlijk tarwebier betekent. Zowel Belgisch witbier als Duitse Weizen zijn voorbeelden van tarwebieren. Amerikanen maken ook tarwebieren, en noemen dat dan ook gewoon wheat beer. Al deze 3 voorbeelden van tarwebieren verschillen mijns inziens significant van elkaar. Welke versie Amstel nu precies uitbrengt in de US staat niet in het artikel, maar het zal wel iets smakeloos (en oninteressants) zijn. ;-)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Beste Cees, Duidelijk…. Ik zal het a.s. maandag toch ook eens navragen bij de ‘biergoeroe’ van de opleiding. Het is duidelijk dat ‘t niet zo simpel ligt ;-) .

        /   Beantwoorden  / 
  3. TreinJan

    ‘t is niet zo moeilijk: tarwebier is elk bier waar tarwe en/of tarwemout in is gebruikt. Belangrijke ondersoorten zijn:
    - Weizen: volgens de Duitse wetgeving minimaal 50 % taremout;
    - Witbier (Belgisch): aandeel tarwe/tarwemout, plus kruiden
    - Lambiek: eenderde tarwe (ongemout!).
    Weisse is trouwens een verbastering van Weizen, doordat ze in Beieren soms moeite hebben om die (t)z uit te spreken, en heeft niets met wit te maken.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Cees

      Precies, het is echt niet zo moeilijk. Als aanvulling:
      - American Wheat: aandeel tarwemout, plus cleane gist en amerikaanse hoppen (soms is het amper te onderscheiden van een pale ale)
      - Berliner Weisse: aandeel tarwemout, soms plus een gedeelte ongemouten tarwe (zou voor een gewilde ‘infectie’ zorgen wat het zurige karakter geeft)

        /   Beantwoorden  / 
    2. Alexander

      En Berliner Weisse dan ;) ?

        /   Beantwoorden  / 
      1. Alexander

        Berliner Weisse (alternative German spelling, Berliner Weiße)
        (aldus wikipedia)

          /   Beantwoorden  / 
        1. TreinJan

          Ja, Berliner Weisse is een geval apart. Vermoed echter eenzelfde spraakverwarring en verbastering. Maar in Berlijn hebben ze in ieder geval geen Dunkelweisse!
          Overigens, de verzuring komt door het bewust toevoegen van een melkzuurbacterie met de gist (Lactobacillus Delbruckii)

            /   Beantwoorden  / 
          1. Cees

            Dat is de moderne en meer controleerbare versie inderdaad. :-)

              /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.