Bier en gastronomische kijk op Leuven

Onlangs maakte ik een prachtige trip naar de studentenstad Leuven waar op bier het gebied van bier en gastronomie veel te beleven is. Ditmaal ga ik iets dieper in op de cafébezoeken en heb ik bovendien een bezoek gebracht aan de bierkok van Vlaanderen in 2009. Voor bierliefhebbers bestaat er een keuze uit maar liefst 350 cafés. Echte originele cafés uit vroegere tijden staan nauwelijks nog overeind. In Leuven werd alles afgebrand in de 17e eeuw, op twee cafés op de Grote Markt na: Agora en Klein Tafel Rond.

Deze twee cafés zijn echter niet de oudste cafés uit de geschiedenisboeken. Het oudst bestaande café waarover al langer in de geschiedenis werd gesproken is ‘In den Engel’ ook op de Grote Markt. Dit café is nadat het is afgebrand dus weer herbouwd. Verder ligt hier nog Gambrinus Café uiteraard vernoemd naar Cambrinus, ‘de god van het bier’.

Een belangrijke trekpleister voor Leuven is de langste en mooiste Toog. Een plaats met 32 terrassen waar iedereen, zeker bij mooi weer, geniet van bier. Enige navraag bij de Belgen wat zo bijzonder is aan dit terras leert dat zij inderdaad enthousiast zijn over de grote hoeveelheid terrassen in combinatie met de omgeving en sfeer van de gebouwen. En kritische noot die wordt geplaatst is wel dat steeds meer terrassen ‘eigendom’ worden van de grote bierconcerns. Hierdoor is het bieraanbod op de Langste Toog steeds minder divers geworden.

Interessante cafés
Een cafétour is goed te starten bij het Wentelsteen café, gelegen op een kleine binnenplaats vlak achter de Vismarkt. Bij binnenkomst dien je over de stenen wenteltrap naar boven te lopen, het enige café dat een stenen uitvoering van deze trap heeft. Hier kan uitstekende koffie gedronken worden. Een goede start voor het drinken van een bier is in één van de bekendste cafés van Leuven: ‘De Blauwe Schuit’. Deze heeft een grote en prachtige binnentuin (zie foto links). Je ziet hier zakenmensen, gezinnen met kinderen en verliefde stelletjes. Het café is vernoemd naar de carnaval. Mensen die spotten met de politiek staan tijdens de carnaval in een blauwe schuit. Wie je hier overigens niet ziet zijn studenten. Die zitten vooral in de Faculteitscafés of op de Dijlerterrassen waar zelf meegenomen dranken gedronken kunnen worden.

Een echte must in Leuven is een bezoek aan café de Fiere Margriet, een biercafé met circa 160 verschillende bieren. Je vindt hier veel bekende maar ook onbekende bieren van grote en kleine Belgische brouwerijen. Het terras is wel wat klein maar binnen is het leuk aangekleed. Er staat een vissenkom met vissen in de vensterbank waarmee aan de strakke, moderne uitstraling ook een gezellige huiselijke sfeer wordt gegeven. ‘s avonds gaat bij de Fiere Margriet het dak eraf met moderne maar ook oude bekende muziekhits. Uiteraard zijn er nog talloze andere leuke biercafés te noemen en is zoals ik in mijn vorige verslag beschreef een bezoek aan Huisbrouwerij Domus ook niet over te slaan. Daar kan je ‘s middags heerlijk genieten van prachtige bieren.

Zarza
zoek naar een leuk restaurant met een prachtige ambiance dan is Zarza zeker een optie. Chef Stef Vervoort serveert seizoensgerechten en combineert dit met bier. De biergerechten kunnen overigens sterk verschillen, zo bleek ook toen ik hier was. De vraag of men zelf een menu met bijpassende bieren kon serveren leek vreemd. Sous-chef Bram Verbeken is in 2009 verkozen tot eerste bierkok van Vlaanderen dus dat moest natuurlijk goed komen. Kortom een mooie afsluiting van een bier en gastronomische kijk op Leuven.

Lees ook:Op voor wereldrecord Langste Toog met 1.547 bieren
Lees ook:AB InBev voor het eerst aanwezig op Zythos bierfestival
Lees ook:Goedkoopste en duurste terras van Nederland
Lees ook:Zythos Bierfestival verplaatst naar Leuven
Lees ook:Leuven wint strijd om bierhoofdstad

Eén reactie op “Bier en gastronomische kijk op Leuven

  1. Aikibob

    Is dat kroegje met roze olifantjes er ook nog! Leuven is zoooo leuk!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.