Iedereen die bier drinkt weet het. Op een gegeven moment moet je naar het toilet en dan houdt het niet meer op. Sommige mensen zeggen dat zij dit alleen bij bier hebben maar in de praktijk is alcohol de oorzaak. Riane Bezemer van Kennisinstituut Bier legt op de site van NRC Next uit hoe dat komt.
In eerste instantie kan je het nog prima ophouden maar dan na het eerste toiletbezoek lijkt het alsof je minder controle hebt op je blaas. De oorzaak ligt bij het antidiuretisch hormoon, kortweg ADH. ”Normaal gesproken zorgt het ADH ervoor dat we niet al ons lichaamsvocht uitplassen. Alcohol remt echter de aanmaak van dit hormoon waardoor we opeens veel vaker naar het toilet moeten. Het maakt daarvoor dus niet uit of je bier of wijn drinkt. In de meeste gevallen nuttigen pilsdrinkers sneller meer alcohol dan wijndrinkers waardoor de negatieve bijeffecten eerder optreden aangezien ze meer alcohol binnenkrijgen.
Afhankelijk van het drinktempo gaat de alcohol zijn werk doen en duurt het langer of korter voordat je naar het toilet moet. Bezemer: “Meestal merk je het al na een half uur tot een uur.” Pas wanneer het lichaam de alcohol grotendeels heeft afgebroken, komt de aanmaak van het ADH weer op gang. Zolang je blijft drinken blijft de ADH stop optreden. Een normaal glas bier of wijn wordt in één tot anderhalf uur afgebroken. Als je blijft doordrinken dan blijf je dus gaan, minimaal tot anderhalf uur na je laatste glas bier. Dus gewoon niet meer drinken dan de geadviseerde hoeveelheid van twee glazen per dag .
Lees ook:Drink extra water naast bier
Lees ook:Misverstanden over bier
Lees ook:Bier verkleint kans op suikerziekte met 40%
Lees ook:13-10-’13: Nationale bokbierdag Zutphen
Lees ook:Bier net zo gezond als wijn
Interessant!
Maw, wanneer je een blaasontsteking hebt kan je beter wat bier drinken en daarna alle zouten bijvullen door een isotoon drankje te nemen? Is weer eens wat anders dan al die thee.
Kunnen ze geen bier maken met daarin dit ADH hormoon, moet toch een gat in de markt zijn (minder overlast, minder toiletten nodig e.d.).