Brouwerijen tegen bierverkoop bij tankstations

De afgelopen dagen schreeuwt iedereen van de daken tegen de verkoop van bier bij de tankstations te zijn. Iets dat natuurlijk te verwachten was. Jarenlang hebben brouwers zich ingezet voor het terugdringen van het gebruik van alcohol in het verkeer. Als ze nu voor de bierverkoop bij tanksstations zouden zijn dan krijg je de volgende discussie ‘hoe geloofwaardig is een bierbrouwer in bijvoorbeeld de BOB-campagne geweest’.

Veilig Verkeer Nederland, maatschappelijke organisaties, Slijters, politiek, bierbrouwers en ook heel veel automobilisten zijn tegen. Het is natuurlijk ook de vraag waarom je na zoveel jaar nog trammelant moet gaan maken over wetgeving. Op dit blog waar iedere dag zo’n 2.000 unieke bierliefhebbers komen ligt de poll nagenoeg in evenwicht, net iets meer ja’s (55%) dan nee’s (45%). Er kan overigens nog steeds gestemd worden. De uitslag zegt wel iets. Toch 45% van de bierdrinkers ziet ‘t niet zitten.

Nood is hoog
Het is duidelijk dat benzinestations het pad in zijn geslagen van nood breekt wet. De concurrentie is hoog, de benzineprijzen liggen hoog, de accijnzen op sigaretten blijven maar stijgen dus ze moeten wat. De acties bij de kassa werken ook niet meer. Tenminste ik ben ‘t wel zat als steeds bij elke tankbeurt wordt gevraagd: ‘Een leuke actie mevrouw twee pakjes kauwgom voor de prijs van één’.

Tegen alcohol in ‘t verkeer
Ik snap alles en iedereen wel die tegen de bierverkoop is. Zelf ben ik absoluut tegen drank in ‘t verkeer en ik vind dat mensen daar verantwoord mee om moeten gaan. Je kunt het gewoonweg niet maken tegenover je medemens om met drank op achter ‘t stuur te zitten. Het is egoïstisch! Je wilt toch niet op je geweten hebben dat je iemands leven verwoest?

24-uurs economie
Maar aan de andere kant zie ik ook de strijd bij de tankstations om ‘t hoofd boven water te houden. En de regelcultuur in Nederland gaat steeds verder. En voor hoeveel uitzonderingsgevallen die ‘t in hun botte kop halen om met drank op achter ‘t stuur te gaan zitten moet de wetgeving in een ‘nieuwe’ tijd gehandhaafd blijven? Tijden kunnen veranderen en de omgeving kan veranderen. Zo zijn er nu talloze nachtwinkels en nieuwe plaatsen vlakbij de snelweg waar je gewoon terecht kunt voor een bier. En ja zelfs bij een wegrestaurant. Dat is en blijft toch vreemd. Dan moet ‘t wel voor iedereen gelden. Want waar ligt de grens?

Vroeger dronk je gerust bier tijdens de zwangerschap of was rauw vlees eten geen enkel probleem. Ik pleit in ‘t verlengde van ‘t verbod op de verkoop van alcohol nu ook op ‘t verbod van sigaretten bij de pompstations. Ik ontplof namelijk als ik bij een pompstation een vader sigaretten zie kopen en ‘m even later rokend achter ‘t stuur met twee jonge kinderen op de achterbank weg zie rijden. Ook erg. Dat is een uitzondering hoor ik u zeggen? Nee, ik zie ‘t echt vaker. De vraag is kunnen Nederlanders de verantwoordelijkheid aan en kennen ze de gevaren. Blijkbaar vertrouwen we elkaar daar toch niet op.

De belangenvereniging van tankstationhouders Beta heeft honderden aanmeldingen ontvangen van pompstations die graag ‘t bier willen verkopen. Het is nog onbekend welke straks de ‘gelukkigen’ zijn.

Volgens de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit kunnen ze een boete tegemoet zien variërend van tussen €900 en €3.600 per overtreding. Als ‘t net zo gaat als bij ‘t rookverbod in cafés, kan er volgend jaar dus overal bier gekocht worden bij de pomp.

Lees ook:Wereldwijde ‘BE(ER) Responsible Day
Lees ook:Bier gedronken? Dan start de auto niet!
Lees ook:Alcoholbeleid werkt toe naar tabaksbeleid
Lees ook:Goede voorbeeld!
Lees ook:Wel of geen bier bij de Tankstations

Eén reactie op “Brouwerijen tegen bierverkoop bij tankstations

  1. fer

    Je kan bij de pomp ook houtskool kopen voor de bbq. Wil dat zeggen dat ik dan in de auto ga zitten bbq’en ?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.