Belgische style tripel in blik

Een Belgische style Tripel in een blikje. Whaaaa, dat vind ik toch weer een zeer punt. De Tallgrass Brewing Company heeft in de V.S. een wereldwijde primeur te pakken, zo zegt de blikjesfabrikant, met een Belgische style tripel in blik. Ik vraag mij af of in België een tripel al eens in een blikje is uitgevoerd. In 2010 kondigde diverse Amerikaanse brouwerijen al aan over te gaan op de productie van speciaalbier in blik. (foto: website Tallgrass

De naam van de geblikte tripel van de Tallgrass Brewing Company is Velvet Rooster. Vanaf deze week worden de 4 packs verzonden naar liefhebbers. Volgens Jeff Gill, eigenaar van de brouwerij, is het een echte Belgische stijl tripel met een knipoog. “Belgische tripels nemen zichzelf altijd heel serieus, maar dit konden wij niet zo laten. Er zit een echte Tallgrass ingredient in om de Velvet Rooster speciaal te maken”

Het grappige wat je uit het originele artikel kunt concluderen is dat Amerikanen denken dat er in België alleen maar tripels worden gemaakt in trappistenkloosters. Want waarom zouden de monniken er naar omkijken zoals ‘t artikel suggereert. Ze hebben een trappistenstijl tripel gebrouwen. Erg benieuwd wat dit volgens hen betekent! Naar mijn idee is de term misbruikt om extra aandacht te krijgen rondom dit bier. De Velvet Rooster heeft een alcoholpercentage van 8,5%. Het beschikt over sterke bloem- en fruit aroma’s, heeft tonen van fruit en zoete mout, met een kleine zoete afdronk. Dat is dus een trappistenstijl tripel. Vreemd!

Bron: Fullpint

Lees ook:Ierland ik kom!
Lees ook:Lamoral Degmont: Een tripel als pils
Lees ook:Adelardus Tripel: fris en pittig
Lees ook:Duvel Moortgat stapt in Amerikaanse brouwer
Lees ook:Tripel Kloat: eindelijk een goede!

15 reacties op “Belgische style tripel in blik

  1. Hayo

    Sorry Fiona, maar volgens mij ga je wat kort door de bocht. In het originele artikel staat dat het een tripel is in de trappistentraditie. Je kan een discussie opzetten over wat een tripel is in de trappistentraditie. Maar ze hebben het alleen werkelijk nergens over dat alle tripels door trappisten gebrouwen worden. En op de site van Tallgrass staat niks over trappisten en hun tripel. Ze hebben het daar over een Belgian Style Trippel.
    Ook zegt de Tallgrass brewery niet dat ze een primeur hebben, dat is de site craftcans. En dat er monniken wakker liggen haal ik er helemaal niet uit.
    Je interpretatie van het verhaal klopt dan ook niet helemaal.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Beste Hayo, in het artikel staan duidelijk verwijzingen naar de ‘eerste tripel in blik ter wereld’ zie de quote van de blikfabrikant. Ik zal ‘t even aanpassen want inderdaad ‘t was niet de brouwer die dat zei. Verder vind ik wel dat ze duidelijk de link leggen naar trappisten. Dat er op de site niets staat zegt niets natuurlijk. Men geeft ook interviews. “Velvet Rooster is in the Trappist tradition of Belgian Tripels with sweet tones gently hiding its strong alcohol bite (8.5% ABV).” Er wordt hier gewoon ten onrechte trappisten bij het verhaal gehaald. Want dat heeft hier helemaal niets te maken met dit bier en überhaupt met geen enkele Belgische tripel of ‘style’ tripel, behalve met de bieren die in een trappistenbrouwerij worden gebrouwen.

        /   Beantwoorden  / 
    2. Fiona de Lange

      Hayo ik heb even duidelijk de Belgian style overal bijgezet, maar dat is niet ‘t punt dat ik wil maken. Want wat is volgens jou dan een tripel in trappistenstijl? Je moet ‘t toch met mij eens zijn dat dit bier niets met een trappist te maken heeft? Wie ‘t ook zegt… er wordt wel een verband gelegd met dit bier.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Fred Schiphorst

        Of het bier past in de traditie van Triples kan ik zonder het geproefd te hebben niet beoordelen. Ik geloof echter niet dat er ergens in de stijbeschrijving staat dat het niet uit blik mag komen. Maar ik laat me daar graag in corrigeren.
        De relatie tripels en dubbels met Trappisten wordt wel vaker gelegd. Ik herinner me dat Michael Jackson in de TV serie The Beerhunter die relatie ook legde. Hij organiseerde vervolgens een proeverij van trapisten dubbels en andere dubbels om te kijken hoe groot het verschil daar tussen was. Ik kan me dus wel voorstellen dat wanneer je een tripel brouwt je zegt dat dit in de trappisten traditie is. of dat terecht is zouden deskundigen na zorgvuldig keuren moeten bepalen.

          /   Beantwoorden  / 
  2. Eric

    Wat Hayo zegt. Alhoewel Leffe zijn (haar?) blond en dubbel nog in blik verkoopt kan ik niks vinden over een ingeblikte tripel. Ze zouden wat die claim betreft best eens gelijk kunnen hebben. Voor bepaalde gelegenheden toch wel handig. Liever een tripel of IPA op blik dan zoeen flauwe pils.

      /   Beantwoorden  / 
  3. zwans

    Ik dacht dat alleen een trappist in een klooster gebrouwen moet worden, maar dat de term tripel veel verder gaat en bv. ook bij abdijbieren of zelfs andere types gebruikt kan worden. Zo ver ik weet slaat ‘tripel’ op het feit dat het bier drie keer hergist wordt, zoals ‘dubbel’ dat twee keer doet.
    Maar dan is idd nog maar de vraag of de Amerikanen hun bier effectief drie keer hebben laten hergisten, maar blijft, trappisten of kloosterordes hebben hier in principe niets mee te maken. Ik sluit me aan bij de andere lezersreacties wat dat betreft.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fred Schiphorst

      Ik heb daar ooit een vrij langdurige discussie over gehad met Steven Vermoere, toen nog bestuurslid van OBP. Om een trappist te mogen heten moet een bier voldoen aan een aantal criteria:
      - het moet gebrouwen zijn in of in de onmidelijke nabijheid van een trappisten klooster
      - het moet gebrouwen zijn door of onder directe verantwoordelijkheid van monniken van een trappisten orde
      - het moet gebrouwen zijn met de best mogelijke ingrediënten
      - alle opbrengsten moeten gaan naar het klooster of door het klooster aangewezen goede doelen.

      Vooral die laatste twee eisen waren toen onderwerp van discussie, enerzijds vanwege de band La Trappe / Bavaria en anderzijds vanwege het feit dat Chimay toen zowel hopextract als moutextact gebruikte.

      Voor wat betreft tripel gaan er inderdaad meerder verhalen, maar het meest gehoorde verhaal is toch wel dat het met de storting te maken zou hebben. Anderen beweren echter dat dit grote onzin is.

        /   Beantwoorden  / 
  4. Martin

    De naam tripel heeft niets te maken met het aantal gistingen. Het gaat om de hoeveelheid grondstoffen: voor een enkel ongeveer 1 deel grondstoffen, voor een dubbel 2 en voor een tripel 3. Technisch is dit verhaal ook niet helemaal in orde, maar het is wel de achtergrond van de term tripel.

    Blik is in Amerika gunstiger dan fles omdat de reisafstanden veel groter zijn en de verpakking lichter. In Nederland/Europa kom je met flessen en het statiegeld systeem wat gunstiger uit qua milieubelasting. Alhoewel dat ook discutabel is.

    Maar dit kan best het eerste tripel bier in blik zijn. Waarom ook niet.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Beste Martin, Waar de term tripel vandaan komt is nog steeds discutabel. Er zijn verschillende theoriën. Het heeft inderdaad niets met gistingen te maken. Er zijn ook verhalen dat de oorsprong bij kloosters ligt. In vroegere tijden maakten ze een bier voor de armen, één voor bezoeker, en één voor zeer belangrijke gasten en de Abt zelf. Dit heeft zich door de jaren heen doorvertaald in een blond, dubbel en tripel. Misschien dat de Amerikanen daarom de trappisten erbij halen ;-) .

        /   Beantwoorden  / 
      1. Alexander

        blond was vroeger gewoon de enkel.

          /   Beantwoorden  / 
  5. Eric

    Grappig is dat Tripel Karmeliet – een bier dat regelmatig als typerende tripel wordt gezien – zijn naam dan weer heeft van de drie verschillende granen die zijn gebruikt…

      /   Beantwoorden  / 
  6. Fiona de Lange

    Het is ook grappig dat het mensen toch bezig houdt want deze ‘discussie’ over de tripel is al eerder gevoerd en met hetzelfde resultaat. Maar dat is ook goed! Vooral met z’n allen lekker over bier blijven praten!

      /   Beantwoorden  / 
  7. Eijkb

    Over een andere boeg: Is er naast imago een negatief effect voor het bier wanneer dit in blik in de schappen komt? Volgens mij is heden-ten-daags blik beter dan eender welk glas als het gaat om je product goed te conserveren.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fred Schiphorst

      Hoe het chemisch allemaal zit weet ik niet, maar ik zou zeggen dat het vooral afbreuk doet aan de beleving. Zo”n blik toont toch minder dan een fraai glazen flesje en ik zou het alleen daarom al jammer vinden als flesjes in toenemende mate door blik zouden worden vervangen. Verder vraag ik me af of het steeds weer recyclen van blik niet ontzettend vaal energie kost.
      Veel bier wil je overigens niet conserveren, maar juist levend houden. Denk aan alle bieren met smaakevolutie. Hoe die beïnvloed wordt door blik weet ik ook niet, maar ik ben geneigd geen risico te nemen.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Eijkb

        De heren van bestetotnutoe.nl schreven er al eens over: http://bestetotnutoe.nl/bier-in-blik-beter-dan-in-een-fles/. Er is ook levend bier op fust dus wat dat betreft zou het op blik ook moeten kunnen. En zou een flesje “beter ademen” dan een blikje? Met een blik heb je in ieder geval geen problemen met zonlicht. Het vervoert ook makkelijker. Kosten qua recycling: geen idee. Voor wat betreft imago en beleving: klopt. Maar daar kan je verandering in brengen met mooie blikken.

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.