Ouders sleutel bij comazuipend kind

Het probleem van comazuipende jongeren neemt maar toe en wat blijkt? 75% van de ouders geeft de pubers het eerste glas alcohol. Op zich vind ik daar niets mis mee. Maar wel als je nog onder de 16 bent. Nico van der Lely, oprichter van de alcoholpoli, had vijf jaar geleden niet kunnen denken dat ‘t probleem zo groot zou worden.

De sleutel ligt in het feit dat ouders vandaag de dag misschien een cursus ‘het nieuwe leven van je kind’ nodig hebben. Volgens mij ontstaan de problemen doordat de samenleving zo snel veranderd en de ouders dit niet kunnen volgen. Kinderen worden snel wijs, waardoor ouders zich misschien in een hoekje gedrukt voelen. Vanmorgen zag ik een kinderprogramma waarin op kinderlijke wijze werd uitgelegd hoe moleculen bij warmte uitzetten en bij kou krimpen. Alleen al het woord moleculen. Volgens mij had ik daar op de lagere school echt nog nooit van gehoord. En al die blije gezichten van ouders als een kind op hele jonge leeftijd al zo wijs is. Maar is dat niet ‘t probleem wat hen later parte gaat spelen?

Inmiddels zijn er al kinderen van tien jaar op de alcoholpoli te vinden die zich in een coma hebben gezopen. Onbegrijpelijk. Het erge vind ik nog dat ouders zich rot schrikken maar er al snel niet teveel aandacht meer aan besteden. Ze weten er niet mee om te gaan. Auteur van het boek ‘Onze alcohol en kinderen’ geschreven door Joke Ligterink, psychologe Mireille de Visser en Nico van der Lely, geeft aan dat ouders leven in de applausgeneratie. Waar is ‘t overwicht gebleven. Ik denk dat ik vroeger luisterde naar mijn ouders omdat ik zeker het idee had dat zij meer wisten dan ik. En wellicht zit daar de sleutel en draait die rol om.

Hopelijk geeft ‘t boek ouders handvatten om met dit probleem om te gaan. Want ruim 700 gevallen van comazuipende jongeren in een ziekenhuis is echt belachelijk!

Lees ook:AB InBev lanceert website om drinkende kinderen te voorkomen
Lees ook:Driekwart gelooft dat bier gezond is
Lees ook:Comazuipen: stop deze trend….
Lees ook:Bier steeds populairder bij jonge Belgen
Lees ook:Comadrinkende jongeren stijgt explosief

4 reacties op “Ouders sleutel bij comazuipend kind

 1. Alexander

  Is nu je bewering dat kinderen gaan comazuipen wanneer ze weten wat een molecuul is?

    /   Beantwoorden  / 
 2. skortila

  Apart verhaal.

  Het probleem van comazuipende jongeren neemt maar toe en wat blijkt? 75% van de ouders geeft de pubers het eerste glas alcohol.

  Ehm? Waar is de causaliteit?
  En verder zie ik net zoals Alexander hierboven niet helemaal de link tussen kinderen die veel leren en kinderen die comazuipen. Ik kan me nu niet voorstellen dat het je een goed idee lijkt om kinderen maar minder kennis bij te brengen?
  Als de alcoholproblemen inderdaad veroorzaakt worden doordat kinderen de snel veranderende maatschappij beter kunnen bijbenen dan zou je zeggen dat comazuipen al veel langer een alarmerend probleem zou zijn. Ook hier zie ik de causaliteit niet helemaal.

    /   Beantwoorden  / 
 3. aladin

  Ze bedoelt dat als kinderen wijzer worden ze het over alcohol ook “beter weten”

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Precies, Aladin! Het overwicht van de ouders is verdwenen.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.