Mechelen: bierig, compact, sfeervol en historie

Bierliefhebbers denken bij het horen van de plaats Mechelen uiteraard direct aan Brouwerij Het Anker, bekend van Gouden Carolus. Deze plaats heeft echter veel meer in petto. In het begin van de zestiende eeuw was Mechelen de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. Dit is zichtbaar door de vele historische gebouwen waarvan een aantal beschermd is door de Unesco. De stad is bierig, compact, slim en sfeervol ingerecht. Voor een bierliefhebber maar ook voor de nodige historie is deze stad zeer de moeite waard! Bekijk verderop de video!

Uitzicht vanaf de Sint-Romboutstoren
Door de tocht ‘Op stap met Carolus’ te wandelen krijg je via een korte of langere wandeling alle belangrijke historische plaatsen van de stad te zien. Ga echter eerst de 97 meter hoge Sint-Romboutstoren beklimmen zodat je direct een goed beeld hebt van hoe Mechelen in elkaar steekt. Bovendien kan je bij helder weer tot aan Brussel en Antwerpen kijken. Ook wij hadden geluk en konden het Atomium in Brussel zien liggen. Tijdens de beklimming kan je uitrusten in de diverse torenkamers. Indrukwekkend is het zien van het klok- en uurwerkmechanismen maar ook de vele (98) klokken. Door een gecreëerde skywalk bovenop de toren, kan je van alle kanten goed kijken. Direct valt dan de grote hoeveelheid kerken en zelfs paleizen op in de stad.

Op stap met Carolus
Met de wandel- en biergids, een wandelkaart en drie bierbonnen kan de bezichtiging van Mechelen beginnen. Je kunt een korte (2km) of een lange wandeling van 4 kilometer doen. Het historische centrum is met de korte wandeltocht te zien. Loop je verder dan volgt ook een rondleiding door het Begijnhof. Via kleine, smalle straatjes zie je kerken en paleizen en krijg je leuke bierweetjes te horen. Zo werden vroeger kalfs- en ossenpoten aan het kookproces van bier toegevoegd om zo een goede smaak en een donkere kleur te krijgen.

Café D’Hanekeef is het oudste café van Mechelen. Rond 1950 was dit de spil in het sociale leven. Tijd om hier bier te drinken en de sfeer van het oude caféleven op te snuiven. Dit laatste lukt zeker goed. Allerlei verschillende soorten mensen, van jong tot oud, en van vrouwen tot mannen genieten hier tussen de hanen van een pint.

Langs diverse indrukwekkende kerken en het vroegere Begijnhof loopt de wandeling langs rustiger gelegen straten door de Kruidentuin langs de Dijle terug. Je ziet in Mechelen duidelijk de bourgondische inslag van de stad. Op elke hoek zit een café en deze worden druk bezocht met mensen van alle leeftijden. Via de belangrijkste winkelstraat van Mechelen kom je vervolgens aan het einde van de wandeling weer terug op de Grote Markt. En daar wacht natuurlijk een heerlijke Gouden Carolus.

Beleef brouwerij Het Anker
De mooiste manier om het bier te proeven en de sfeer van het brouwersleven te voelen is door in het hotel van de brouwerij te slapen. Iets dat wij uiteraard ook hebben gedaan. De kamers zijn netjes verzorgd en bij het naarbuiten stappen sta je direct op het binnenterrein van de brouwerij. Al in 1369 werd de brouwerij gestart door een Mechelse brouwersfamilie ‘uit den Anker’. Deze werd van vader Jan op zoon Matthijs doorgegeven en er werd gestart met het brouwen van de Mechelschen Bruynen. Dit bier was erg in trek bij de burgerij en de adel, omdat het werd gebruikt bij de vossenjacht. Ook Keizer Karel was verkocht aan dit bier en nam het mee op al zijn trektochten. Zo ging het die tijd al diverse landgrenzen over. Vandaag de dag bestaat ‘den Bruynen’ nog steeds in een modernere versie met meer hop en onder de naam Gouden Carolus Ambrio. Andere bieren van deze brouwerij zijn de Gouden Carolus Classic, Cuvée van de Keizer, Tripel, Hopsinjoor en de Blusser. Dit laatste bier is een pils dat uitsluitend Belgische hop bevat.

De rondleiding
Uiteraard ontbreekt een rondleiding door de brouwerij niet bij een verblijf op de brouwerij. Naast de complete geschiedenis, het ontstaan en de ontwikkeling van de brouwerij, zie je de vele historisch bewaard gebleven plaatsen in het gebouw. Ook de eerste mouterij van beton uit 1912 is nog in stand gebleven. En op het dak van de brouwerij zie je de koelkuip waar vroeger het wort in een open kuip moest afkoelen. Verder zijn een museum met brouwapparatuur uit vroegere tijden en een voorbeeld van een café inrichting onderdeel van de tour. Natuurlijk zijn hier en daar plaatsen wel gerenoveerd en veilig gemaakt. Je krijgt een mooi beeld hoe de brouwerij uit is uitgegroeid tot wie zij nu is.

Ontwikkeling Brouwerij Het Anker
Net als vele andere brouwerijen had ook Brouwerij Het Anker het in de jaren ’90 moeilijk. Daar kwam verandering in toen Charles Leclef aan het roer kwam en de brouwerij moderniseerde. Ook kwamen meerdere speciaalbieren op de markt zoals de Tripel, Hopsinjoor en de Christmas. Dit laatste bier was na 38 jaar weer verkrijgbaar. In de oude koperen brouwketels kan per brouwsel 110 hectoliter bier gebrouwen worden. In 2010 werden de verbouwingswerkzaamheden afgesloten met de opening van een prachtig nieuw restaurant. Hierbij worden bier en gastronomie uitstekend gecombineerd en is de keuken van goede, bourgondische kwaliteit. Een aanrader om zeker te eten!

Toekomst
Brouwerij Het Anker heeft door de vele historische vertrekken een groot uitbreidingsprobleem. Ook in de omliggende straten liggen historische gebouwen die bewaard blijven en waar dus geen uitbreiding mogelijk is. Sinds 2008 is het productengamma daarom uitgebreid met Whisky. De Gouden Carolus Single Malt Whisky ligt te rijpen om over een aantal jaar op de markt te verschijnen.

Mechelen is een stad om zeker niet over te slaan als je een leuke Belgische plaats wilt bezoeken en een keer niet over alleen maar toeristen wilt struikelen. Vergeet dus bekende plaatsen als Brugge, Gent, Brussel en Antwerpen ook een keer en breng een bezoek aan Mechelen. Lekker knus, sfeervol met stuk voor stuk echte Belgische cafés waar je al snel een gesprek met mensen uit Mechelen kunt starten om alle parels van de stad te ontdekken! Bekijk hieronder de video!

Lees ook:Brouwerij Het Anker zet ook dit jaar de deuren weer open
Lees ook:Het is weer tijd voor Cuvée van de Keizer!
Lees ook:Gouden Carolus Single Malt eind november verkrijgbaar
Lees ook:Introductie chocoladetruffel Gouden Carolus Classic
Lees ook:Brouwerij Het Anker creëert ruimte

3 reacties op “Mechelen: bierig, compact, sfeervol en historie

  1. Fiona de Lange

   Bedankt!! Leuk!

     /   Beantwoorden  / 
 1. Wilco Barg

  Leuk stukje van een Belgische stad die ik al menig keer bezocht heb en waar ik veel bekenden heb wonen. De Blusser heet voluit Maneblusser en verwijst naar een vermeende brand van de Sint Romboutstoren. In de nacht van 27 januari 1687 wierp de maan haar gloed op een in nevelen gehulde Sint Romboutstoren. “Brand, brand, de toren staat in brand !” riep een dronkaard. De noodklok werd geluid en met blusmateriaal werd uitgerukt. Nog vóór de spits bereikt werd, schoof de maan zachtjes door de nevel en sindsdien zullen de Mechelaars voor altijd de “Maneblussers” blijven.
  MvG
  Wilco Barg

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.