Brouwerij de Witte Leeuw lanceert Stroatige Jannus X en Y

Met de inspiratie van de befaamde Hertog Jan X en Y variant in de hand, brengt Brouwerij de Witte Leeuw ook een keuzemogelijkheid voor haar bier. Rowan Huigen, brouwer en eigenaar van de Nederlandse brouwerij geeft begin januari de bierdrinker een keuze tussen de Stroatige Jannus X en Y.

Uiteraard was ik erg verbaasd dat voor exact hetzelfde format was gekozen als Hertog Jan. Na wat telefoontjes heen en weer bleek Hertog Jan deze kleine, Nederlandse brouwerij groen licht te geven om ook met een X en Y het volk om raad te vragen. Het gaat niet om honderden hectoliters maar om 1000 liter Stroatige Janus X en Y.

X en Y varianten
De twee bieren hebben ieder een eigen etiket, de één met een X erop en logischerwijs de ander met een Y. Het basisrecept van deze dubbele IPA is een volmoutig bier met drie verschillende hopsoorten waarbij de X gefilterd en milder van smaak is en de Y ongefilterd is met meer bitterheid. Ook het alcoholpercentage tussen de twee verschilt iets. De Y zit wat hoger in alcohol, 9% dan de X (7,5%). Afhankelijk van de voorkeur van de consument zal of de Stroatige Janus X of Y definitief op de markt komen. De verwachting is dat vanaf eind december, begin januari via de website van brouwerij de Witte Leeuw een stem uitgebracht kan worden.

Betekenis Stroatige Jannus
Het winterbier is vernoemd naar de weg die vanuit Zwolle naar het IJsselmeer loopt, de Zuiderzeestraatweg en in de volksmond ook wel Stroatweg genoemd. In dit gebied waar de weg doorheen loopt wonen veel mannen met de naam Jannus, en zo is de Stroatige Jannus geboren. Kijk dat is dan wel een heel origineel gevonden naam!

De bieren zijn verkrijgbaar bij meerdere slijteren. Klik hier voor een overzicht.

Lees ook:Brouwerij De witte Leeuw opent proeflokaal
Lees ook:23-6-’13: Nederlandse Bieren Festival Delft
Lees ook:Hertog Jan lanceert jaarkalender 2013
Lees ook:Brouwerij de Witte Leeuw gaat voor groei
Lees ook:Nek-aan-nek race Hertog Jan X en Y

0 reacties op “Brouwerij de Witte Leeuw lanceert Stroatige Jannus X en Y

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.