Een combinatie van bier en kaas met een zwaar, donker bier kan uiteraard niet ontbreken. De La Trappe Quadrupel is een mooi degustatie bier en dan met name de oak aged. Het bier dat is gerijpt op eiken houten vaten. Natuurlijk voor een ieder lastiger verkrijgbaar. Vinken en Van Tricht combineren de Oak Aged met een Langres Fermier, een gewassen witte korstkaas uit de regio Champagne-Ardennes, Lorraine en Bourgogne.
Het is een ongepasteuriseerde kaas waarbij een scheutje Marc de Champagne is toegevoegd om de kaas extra snel te laten rijpen. De kaas is een roodbacteriekaas. Ik heb de Trappist echte Loo oftewel een trappistenkaas die ik combineer met een Hertog Jan Grand Prestige. Natuurlijk had ik hiervoor een La Trappe moeten kiezen maar die komt later nog terug en ik wilde juist net iets minder voor de hand liggends doen.
Niet de ultieme combinatie
Mogelijk komt het door mijn tegendraadse actie maar dit was niet wat ik ervan verwacht had. Of het is gewoon niet mijn smaak. De Grand Prestige pakte de kaas helemaal over en haalde het extreem jonge naar boven. Dit resulteerde in een voor mij een onaangename nasmaak van jonge kaas. De kaas vlakt in de volle breedte de kracht van het bier af. Iets dat ik ook niet verwacht had. Iemand die van jonge kaas houdt, gaat hier echt uit zijn dak. Dat weet ik zeker. Het is namelijk wel bijzonder om te zien wat de combinatie met zowel het bier als de kaas doet!
Lees ook:Bier- en kaascombinatie 5
Lees ook:Bier- en kaascombinatie 4
Lees ook:Bier- en kaascombinatie 2
Lees ook:Hertog Jan lanceert Grand Prestige bierkaas
Lees ook:50 Bier en Kaas Combinaties