De eerste groep StiBON Niveau 2 geslaagden!

De Barokzaal van Lieve

Vorige week maandagavond was de diploma-uitreiking van de eerste groep van Stichting Bieropleiding Nederland (StiBON) Niveau 2 geslaagden. Een aantal van de geslaagden was tevens uitgenodigd voor de (eerder beschreven) Roockerige presentatie van SNAB in ’t Arendsnest, en konden direct toen de Roock om hun hoofd was verdwenen aanschuiven bij het naastgelegen restaurant, waar de uitreiking plaatsvond. Omdat een eerdere – onderdeel van de cursus uitmakende – bier en spijsmiddag niet geheel uit de verf kwam, werd dit deze avond verbeterd overgedaan bij Belgisch Restaurant Lieve.

 

De pilotgroep van niveau 2 bestond uit 15 personen die 12 dagdelen van deze bieropleiding op het gevorderde niveau (Toegepaste bierkennis) hebben gevolgd. Van de 15 deden er (de eerste keer) op 16 januari jl. 12 examen, waarvan er 8 geheel geslaagd zijn en 4 voor één van de twee onderdelen (theorie of praktijk). Op 23 april a.s. kunnen deze 4 personen en de 3 die nog geen examen hebben gedaan alsnog (her)examen doen.  Degene die dan de Tag des Deutschen Bieres wil vieren zal een keuze moeten maken.

 Bij Lieve kregen we de volgende bier-/spijscombinaties voorgeschoteld:

 • Tompouce van gerookte zalmmousse en shooter van schaaldieren, ter vergelijking begeleid met zowel een koude Orval als “eentje van de plank”;
 • Rouleau van gevogelte in Ardennerham gevuld met spinazie op een fijne zuurkoolsalade, begeleid met Hoegaarden Grand Cru;
 • Strudel van bloedworst en zwezerik met kastanjesaus en  gesmoorde koolrabi, begeleid met Gouden Carolus Classic;
 • Chocolade ganache taart met amarene kersen, begeleid met Kasteel Rouge en ter vergelijking ook Wittekerke Rosé.

Niet alle gerechten vond ik even goed combineren. Bij het ene gerecht vond ik  het spijs te vol van smaak, bij het andere het bier. Wel mooi vind ik altijd om de overeenkomsten te zoeken/ontdekken (bijvoorbeeld amarene kers met Kasteel Rouge), maar ook om uit te vinden en te kunnen onderbouwen waaróm iets minder goed combineert. Sowieso was het allemaal erg smakelijk en gezellig!

Hierna gaf Michael Zepf van het opleidingsinstituut Doemens uit Duitsland een presentatie over het mogelijk te volgen 3e niveau van StiBON (Specialisatie). Doemens is in 2003 ontwikkeld en een erkend opleidingsinstituut, welke de cursisten van StiBON de laatst benodigde zaken kan bijbrengen om de titel Biersommelier te krijgen. Voor het zover is zal er nog het nodige beoordeeld en gecommuniceerd moeten worden.

Voor alle geslaagden: gefeliciteerd, en op naar Niveau 3!

Lees ook:Eerste groep gaat voor StiBON III
Lees ook:100ste StiBON-diploma uitgereikt
Lees ook:Leger bierambassadeurs groeit
Lees ook:ABT-bier van de maand: Chimay Rouge
Lees ook:Driedaagse bieropleiding in Gulpen

2 reacties op “De eerste groep StiBON Niveau 2 geslaagden!

 1. Alexander

  Tsja. Is dat bier/spijs-gedoe een verplicht onderdeel? Lastig voor vegetariers.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rob

  Uiteindelijk is er de mogelijkheid om biersommelier te worden, dus bier/spijs combinaties is zeker een belangrijk onderdeel.
  ja kan er tofu bijgooien ipv een varkenshaasje of zo.. :’)

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.