Tin voor Briljant

In Nederland komen steeds vaker partijen met een jubileumbier op de markt. Veelal zijn dat brouwerijen (zoals ik bijvoorbeeld twee weken terug over SNAB met Roock schreef), maar ook verenigingen, biergildes, dorpen of steden en cafés laten in opdracht een bier brouwen voor wat voor gelegenheid dan ook. Eén van die bieren werd afgelopen maandag gepresenteerd door Rob Alphenaar, eigenaar van Café Briljant te Haarlem, in het kader van het 10-jarig bestaan van het café en zijn eigen 40ste verjaardag. Briljant 10-40 was geboren…

 

Op 6 februari jl. was het namelijk op de kop af 10 jaar geleden dat het café geopend werd en een dag later Rob er zijn verjaardag vierde. Toen Jopen met een eigen brouwerij in Haarlem kwam, wist Rob het al: daar moet zijn jubileumbier vandaan komen. En zo geschiedde. Op 6 januari van dit jaar werd het bier in de Jopenkerk gebrouwen, waarbij Rob flink meegeholpen heeft door de hopgift toe te voegen. Briljant 10-40 is een blond bier van 10% vol. alcohol en een bitterheid van 40 EBU. Het is bedacht als een kruising tussen een Tripel en een DIPA. 35 Personen hebben financieel geholpen met de totstandkoming ervan.

Ondergetekende overhandigt namens PINT Regio Noord-Holland een 10 jaar oude Kasteelbier. (Foto: Femmeke Prinsze)

De eerste twee getapte glazen werden aan de ouders aangeboden. Zonder hen was Rob er namelijk niet. Daarna werden de overige circa 30 genodigden getrakteerd. Ik vond het mistige, bleekgele bier volmondig en fris, met een behoorlijke fruitzuurheid van kruisbessen. Deze hoge zuurgraad maskeerde zowel het zoet als het bitter dat het bier bevatte. In de nasmaak vocht de bitterheid om een eigen plek, maar werd ook hier door een Granny Smith-achtig appelzuur verdrongen die tevens een witte wijn referentie meegaf. Dat zal mede te danken zijn aan de tarwestorting en de Nelson Sauvin hop die toegevoegd is, doch naar mijn mening is het bier tevens te jong en ben ik benieuwd hoe het over een aantal weken zal smaken. De bitterhop Simcoe en aromahop Willamette zijn tevens toegevoegd.

Het bier wordt misschien nog voor een klein deel op fles afgevuld, maar is momenteel alleen te proeven bij – uiteraard – Briljant zelf en een aantal geselecteerde speciaalbier tapperijen, waaronder de Jopenkerk. Onder voorbehoud neemt Jopen het bier mee naar het Noord-Hollands Bierfestival van PINT Regio Noord-Holland in Alkmaar op 26 februari a.s..

Gefeliciteerd met deze mijlpaal Rob, en een proost op de volgende tien jaar!

Lees ook:Jopen brouwt twee bieren voor Haarlemse horeca
Lees ook:04-08-’13: Botermarkt Bierfestival Haarlem
Lees ook:Heiloo weer een bier rijker
Lees ook:Tweede Lekkerste Bier Meibockfestival 2012 uitgereikt
Lees ook:Bier voor de koning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.