Alleen bier met predicaat glutenvrij veilig

Carnaval is in volle gang en als je van bier houdt en een glutenallergie hebt, zijn deze dagen echt oppassen geblazen. De Nederlandse Coeliakie Vereniging waarschuwt patiënten voor het drinken van bier met carnaval. Avans Hogeschool en het Celiac Disease Consortium hebben onderzoek gedaan naar meerdere bieren van grote en kleine bierbrouwers. Op een aantal bieren staat dat ze glutenvrij zijn echter uit onderzoek bleek het tegendeel.

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) ziet hiermee haar stelling onderbouwt dat alleen bier met het predicaat ‘glutenvrij’ veilig is. Er zijn zes bieren getest: een drietal veel geconsumeerde bieren, één lokaal bier, een witbier en een bier dat het predicaat glutenvrij draagt. Uit de analyse blijkt dat het witbier zeer hoge concentraties gluten bevat en dus volstrekt ongeschikt is voor consumptie door coeliakiepatiënten. In drie van de vier overige biersoorten was de glutenconcentratie ook hoger dan de voor coeliakiepatiënten toegestane norm.

Het geteste glutenvrije bier, met het predicaat glutenvrij, is het enige bier dat wél geschikt bleek voor coeliakiepatiënten. Dit bier bleef onder de norm van 10 ppm waardoor het veilig is om te drinken.

Coeliakie is een veelvoorkomende ziekte die veroorzaakt wordt door een afweerreactie op gluten. Naar schatting 1 op de 100 Nederlanders lijdt aan deze ziekte.

Bron: glutenvrij.nl

Lees ook:Mongozo pils bij alle Colruyt supermarkten
Lees ook:Glutenvrij Hoeksch bier beperkt verkrijgbaar
Lees ook:Onderzoek naar gluten in bier
Lees ook:Uitgelicht: Allergisch voor bier
Lees ook:Bier blijft in glas tijdens carnaval

2 reacties op “Alleen bier met predicaat glutenvrij veilig

 1. Rob

  Kan je ook ergens vinden welke bieren goed en niet goed uit te test zijn gekomen? op de link zie ik het namelijk ook niet staan.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Ze willen hier nergens mededelingen over doen maar doe momenteel hard mijn best om erachter te komen….

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.