Bieroloog opleiding: les 17 en 18

De weken vliegen om. Vanavond loop ik voor mijn bieropleiding tussen de ketels van Duvel in Breendonk. En bij ‘t voorbereiden van dit bezoek kwam ik tot de conclusie dat er nog iets ontbrak in mijn dagboek beschrijving, namelijk mijn ervaringen van les 17 en 18. Vorige week was ‘t in België vakantie dus toen geen les. Les 17 hebben we een bezoek gebracht aan Maes in Alken en les 18 is ‘t brouwproces en met name de opvallende zaken bij Maes uitvoerig besproken.

Het gaat wat ver om weer opnieuw het hele brouwproces te beschrijven. Daarom beschrijf ik hieronder een aantal voor mij interessante zaken die ik eruit heb gepikt. Een bezoek aan Maes was bijzonder omdat we delen van de brouwerij hebben gezien waar je normaal niet kunt komen.

Niet alles dat ik zag kan ik uiteraard beschrijven anders laten ze ons nooit meer binnen en vertellen ze niet zoveel ;-) . Maes behoort nu toe aan de Heineken groep. Daarvoor is het eigendom geweest van een investeerders. Die vond ‘t belangrijk om zoveel mogelijk over te houden onder de streep waardoor het bier door de jaren heen wel zijn kwaliteit was verloren. Door de overname van Heineken is kwaliteit weer volledig teruggebracht in de brouwerij.

Een aantal opmerkelijke zaken in ‘t bezoek aan Maes:
- de totale brouwcapaciteit is 2 miljoen hectoliter. Momenteel wordt er ‘slechts’ 1,1 miljoen hectoliter gebrouwen.
- maar liefst 30 verschillende brouwsels worden gebrouwen bij deze brouwerij in Maes. Het totaal aantal gebrouwen hecto’s met de andere brouwerijen meegenomen is 1.450.308, waarvan 38% in vaten wordt verkocht, 40% op fles, 13% bulk en 9% in blik.
- Maes heeft 450 klanten en er zit gemiddeld 48 uur tussen bestelling en levering.
- Maes brouwt 8 tot 10 brouwsels per dag en brouwt vooral high density oftewel bier met een hoog wort-densiteit dat verdund wordt met water.
- Op de locatie staan veel verschillende groottes en types cilindro conische lageringtanks door de vele overnames in het verleden.
- Maes heeft 11 verschillende wort-recepten. Daaruit is dus te concluderen dat een heel aantal bieren in de basis hetzelfde vertrekpunt hebben maar in het brouwproces tot een ander bier wordt gemaakt.
- Het marktaandeel van Alken Maes is 12% en zij zijn daarmee de nummer twee van de markt. Ter vergelijking AB InBev heeft 60% en is de nummer één.
- Het hoofdkantoor is gevestigd in Mechelen en in totaal heeft Alken Maes 500 medewerkers in dienst.

Brouwzaal
Een aantal bijzonderheden van de brouwerij is:
- er wordt gebrouwen onder druk wat betekent dat het kookpunt lager kan liggen dan 100 graden. Je kunt het vergelijken met een bezoek aan de bergen. Op grotere hoogtes is de druk anders waardoor je ei ‘s morgens al sneller kookt.
- Bij diverse brouwsels wordt extra calcium toegevoegd wat de enzymen die nodig zijn voor de suikeromzetting extra activeert. Ook voegt men Zink toe dat de gist extra stimuleert om te groeien.
- Voor mij was ‘t ook geweldig om te zien hoe alle ingrediënten voor een brouwsel van 500 hecto’s was klaargezet. Dat gaf een goed beeld hoeveel hop er eigenlijk ingaat en natuurlijk mout en aanvullende ingrediënten.

Onder de brouwzaal hebben we onder andere kunnen kijken naar het beluchten van de wort voordat het naar de lageringtank ging. Ook interessant om dit nu eens in ‘t echt te zien. Verder de schatkamer aan gistfilters en -bewaartanks en natuurlijk de propagatiekamer waar de diverse giststammen in een week worden gekweekt. Het waren bijzonder leerzame avonden en met name om beter te begrijpen hoe het bier echt gebrouwen wordt en via welke ‘buizen’ het langzaam door de brouwerij heen gaat met als eindresultaat echt bier. Van een plaatje lijkt ‘t brouwen heel simpel maar bij grote ‘industrie brouwerijen’ is het toch wel complexer dan een pot en een pan ;-) .

Lees ook:Maes Pils – Bavaria: wie pikte de actie?
Lees ook:Maes tapvaten zoeken in België
Lees ook:Desperados in assortiment Alken-Maes
Lees ook:Heineken op koers
Lees ook:Alken-Maes investeert 8 miljoen in speciaalbier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.