ABT-bier van de maand: Gruut Bruin

Het nieuwe ABT-bier van de maand is de Gruut Bruin. Bij alle cafés aangesloten bij de Alliantie van Bier Tapperijen is het Belgische bier uit Gent op de tap. Een bijzonder bier want er zit geen hop in maar zoals de naam zegt ‘Gruut’, een kruidenmengsel.

Het 8% alcoholhoudende bier is een cuvée met in beginsel een zachte smaak gevolgd door tonen van een variatie van nootsoorten. Ik kon bijna niet geloven dat er echt geen sporen van hop in zitten. Volgens Annick De Splenter, eigenaar van de Gruut Brouwerij, is dat een goed bewaard geheim van het kruidenmengsel waar jarenlang onderzoek en studie naar is gedaan.

Het zijn mooie en prachtige bieren en hebben een andere biersmaak dan de gangbare speciaalbieren! En kijk ook eens naar de weerspiegeling van fles op bierviltje.

Bron: ABT

Lees ook:Stadsbrouwerij Gent bestaat 1 jaar
Lees ook:Adelardus Tripel: fris en pittig
Lees ook:Palm introduceert Steenbrugge Abdij Bock
Lees ook:Drink bier na niertransplantatie
Lees ook:Twentse Bierbrouwerij pakt de markt van grote brouwers

2 reacties op “ABT-bier van de maand: Gruut Bruin

 1. Hans Stienen

  Gruut is inderdaad uniek door het feit dat zij (voor zover mijn kennis reikt) als enige bieren brouwen zonder toevoeging van hop, en dus enkel met een kruidenmengsel brouwen.

  Daarnaast is Annick geinspireerd door de middeleeuwen. Vroeger gebruikte men anagrammen (uitgestreken afbeeldingen) die op zichzelf niks betekenden, maar door er spiegelachtig cylindervormig object (zilveren kelken etc) voor te plaatsen werd er een afbeelding zichtbaar (in de middeleeuwen was dit een manier om licht erotische afbeeldingen te laten zien).

  Zo heeft ook het Gruut glas een spiegeltje onder op het glas, waardoor er een afbeelding zichtbaar wordt van de anagrammen die op het viltje staan.

  Heel erg mooi gedaan!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Schiphorst

   Nederlandse bieren zonder hop zul je niet tegen komen als het goed is. Dat mag namelijk niet. Artikel 2 van de bierverordening stelt dat bier hop moet bevatten. Een gruitbier als Jopen Koyt bevat volgens de brouwer dan ook een beetje hop, dat je niet of nauwelijks proeft, maar wel aanwezig is om het als bier te mogen verkopen.
   Is er eigenlijk een Belgische versie van de bierverordening en is die online te vinden?

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.